Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, are luni, 8 noiembrie 2021, la Washington DC, o serie de consultări cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care o efectuează în America, la invitaţia omologului său.
”Organizată în contextul simbolic al marcării, în 2021, a unor momente aniversare în relaţia bilaterală – zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI şi de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii antirachetă de la Deveselu, vizita va oferi importante oportunităţi pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid faţă de Parteneriatul Strategic şi pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. De asemenea, vizita va prefigura marcarea, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, a anunţat MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken vor discuta despre parteneriatul strategic şi programul Visa Waiver
Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken au în vedere identificarea modalităţilor concrete de dezvoltare şi aprofundare a cooperării bilaterale în domeniile politic, securitar, militar, energetic, întărirea cooperării economice, inclusiv promovarea proiectelor strategice de interconectare prioritare pentru România – Rail2Sea şi Via Carpathia, dar şi în domeniul energiei nucleare civile.
„Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanţă pentru cetăţenii români”, mai precizează sursa citată.
Alte teme abordate de ministrul Aurescu la consultările din SUA
Mai mult decât atât, vor fi discutate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, coordonarea în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce priveşte negocierea Noului Concept Strategic, dar şi alte teme de interes de pe agenda transatlantică.
În altă ordine de idei, va exista un schimb de păreri în ceea ce priveşte situaţia relaţiilor cu Rusia, China, dar şi privind agenda regională, inclusiv evoluţiile recente din Republica Moldova, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
România și Israel se află pe „lista scurtă” pentru programul Visa Waiver
Vești bune pentru români. Statele Unite ale Americii iau în considerare să adauge și România pe lista țărilor ai căror cetățeni pot veni în SUA fără viză pentru o ședere de până la 90 de zile, transmite presa internațională.
Reamintim faptul că în luna august a avut loc o întâlnire între președintele american Joe Biden și premierul israelian Naftali Bennett, unde liderul de la Casa Albă a precizat că administrația sa va întări cooperarea bilaterală cu Israel în beneficiul cetățenilor americani și israelieni, inclusiv prin demersuri de includere a statului evreu în Programul Visa Waiver.
Chestiunea includerii a fost dezbătută, de asemenea între secretarul pentru Securitate Internă și ambasadorul israelian în Statele Unite ale Americii.
Mai mult decât atât, în luna februarie, Alejandro Mayorkas a discutat cu Comisarul European pentru Afaceri Interne iar cei doi oficiali și-au exprimat „interesul constant pentru menținerea Acordului dintre UE și SUA privind înregistrarea numelor pasagerilor și pentru lucrul cu Bulgaria, Croația, Cipru și România în vederea atingerii condițiilor pentru Programul Visa Waiver”.