Prima pagină » Actualitate » Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ce a discutat omul lui Joe Biden cu președintele în Taipei

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Ce a discutat omul lui Joe Biden cu președintele în Taipei

03 aug. 2022, 08:17,
BZI.ro, în Actualitate

Nanci Pelosi a ajuns în Taiwan şi a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali ai țării, inclusiv cu președintele în Taipei. Este prima vizită din ultimii 25 de ani a unui oficial american în Taiwan.

Asta în condiţiile în care China a anunțat răspuns militar dacă înalt oficialul american va păși pe teritoriul Taiwan, teritoriu considerat de autoritățile comuniste ca fiind unul ce aparține de China.

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan unde a vorbit cu președintele țării

Înaltul democrat american Nancy Pelosi s-a întâlnit cu președintele Taiwanului Tsai Ing-wen, în ciuda avertismentelor ascuțite din partea Chinei împotriva vizitei. Se așteaptă ca ea să ia prânzul și apoi să părăsească insula, spune agenția de presă centrală oficială din Taiwan. Călătoria, care nu este susținută de președintele Biden, este prima a unui astfel de oficial înalt din SUA în 25 de ani. Armata chineză va desfășura exerciții militare în zonele din jurul Taiwanului de joi până duminică, a declarat presa să de stat Președintele Tsai Ing-wen, în discursul său, a subliniat modul în care insulă ei își sporește capacitățile de apărare și va „ține linia de apărare” pentru democrațiile din regiune. SUA au fost partenerul de securitate de bază pentru multe țări liberale din Asia-Pacific de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pelosi, în răspunsul său, a spus că SUA și Taiwan au construit un „parteneriat înfloritor” bazat pe „valori comune”.  Ea a spus că democrații și republicanii sunt uniți în sprijinul lor pentru Taiwan.

Pelosi a spus la întrunirea de la palatul prezidențial: „Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândru, a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră de durată.  După ce i-a mulțumit lui Pelosi și a numit-o „una dintre cele mai devotate prietene ai Taiwanului”, președintele Tsai a făcut referire la invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul acestui an. Ea a spus că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut din securitatea în strâmtoarea Taiwan un alt obiectiv al atenției mondiale.

„Agresiunile împotriva Taiwanului democratic ar avea un impact extraordinar asupra securității întregului Indo-Pacific. Taiwanul nu va da înapoi. Vom susține ferm suveranitatea noastră națională și vom continua să menținem linia de apărare pentru securitatea noastră globală”, a adăugat ea.

Sancțiuni economice aplicate de China împotriva Taiwan! Ce se întâmplă cu bursa asiatică

Mai multe bunuri şi produse din Taiwan sunt supuse sancţiunilor venite din China din cauza vizitei lui Pelosi. În această dimineață, Ministerul Comerțului din China a anunțat interzicerea imediată a importurilor de citrice și două tipuri de pește din Taiwan, precum și blocarea exporturilor de nisip către insulă. Ieri a sancționat și alte bunuri – inclusiv biscuiți și alte produse de cofetărie.  Taiwanul are o relație economică profundă cu China, care preia aproape 30% din exporturile sale și este cel mai mare partener comercial al său. Acțiunile din Asia s-au tranzacționat miercuri, un semnal că mai multe creșteri ale ratei dobânzii din SUA au depășit îngrijorările legate de călătoria președintelui Parlamentului, Nancy Pelosi, în Taiwan. Remarcile unui oficial conform căreia Rezerva Federală nu a fost „nici pe departe gata” cu lupta sa împotriva inflației au părut să determine o vânzare a trezoreriei americane.

Acest lucru a ajutat la creșterea prețurilor acțiunilor, deoarece investitorii au mutat banii de la obligațiuni.

Până la prânz, indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,6%, Nikkei din Japonia a crescut cu 0,4%, iar acțiunile din Shanghai au crescut cu 0,4%. Aceasta vine în timp ce comercianții se luptă să prezică dacă reacția Beijingului la vizita  lui Nancy Pelosi la Taipei va avea un impact semnificativ asupra piețelor financiare.

Așadar vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ar putea avea efecte destul de mari pentru economia asiatică, iar acest lucru s-ar răsfrânge și asupra economiei mondiale. Vom vedea în viitorul apropriat dacă acest lucru se va întâmpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *