Ministrul Petre Daea a venit la Iași pentru a prezenta bugetul din Planul Național Strategic și oportunitățile de finanțare pentru fermieri. Evenimentul organizat ieri în centrul Iașului amintește de vizitele ceaușiste, când totul era organizat perfect și românii o duceau foarte bine, deși situația era fix pe dos. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promis că fermierii vor avea mai multe oportunități de finanțare și mai multe ajutoare financiare, susținând că prețurile alimentelor vor scădea
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a ajuns ieri la Iași pentru a informa fermierii cu privire la oportunitățile de finanțare și bugetul alocat măsurilor din Planul Național Strategic. La conferința organizată la Iași au participat fermierii, dar și oficialități care nu păreau interesate de ceea ce discută ministrul Petre Daea, care a vorbit aproape două ore despre Planul Național Strategic, plictisindu-se din acest motiv, butonând telefoanele pe toată perioada conferinței.
Astfel, prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă, Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prezenți la conferința organizată ieri, când a venit momentul să spună câteva cuvinte, au mulțumit de nenumărate ori ministrului pentru prezența la Iași și au lăudat activitățile lui, dar și ale colegilor de partide. Aceste situații amintesc de vechile obiceiuri comuniste, când românii duceau o viață extraordinară, deși situația nu era deloc așa, iar cetățenii erau „făuritori ai țării”.
La eveniment au fost prezenți și directorii instituțiilor agricole din Iași. Mai mult, doar doi primari au adresat întrebări ministrului, iar fermierii prezenți la conferință, care se plâng de situația grea din agricultură, nu au scos niciun cuvânt.
Ministrul Petre Daea asigură fermierii din Iași că vor primi mai multe ajutoare financiare
Ministrul Petre Daea a discutat despre faptul că fermierii vor primi mai mulți bani în următorii 4 ani, dar și că Iașul are specialiști în domeniu.
„La Iași se pregătesc cadrele de mâine pentru agricultura românească. Deci am convingerea că specialiștii din Iași se preocupă de agricultura românească. Trebuie să dăm banii la timp fermierilor și de fiecare dată am avut succes în acest demers important al nostru. Pe data de 4 februarie au intrat, în România, 1,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Fermierii sunt pe bună dreptate îngrijorați de situația creată de războiul din Ucraina. Prin culoarul acesta de solidaritate, o cantitate de cereale a ajuns în România și a creat un blocaj, nu mai pot vinde cerealele, de aici disconfortul financiar, pentru că încep campania de primăvară. Noi am făcut demersurile necesare de anul trecut.
Am stăruit acestei situații și împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria am prezentat o informare în consiliul de miniștri. Am cerut să fie activată rezerva de criză pentru a ajuta fermierii să treacă peste acest moment mai greu. Zic eu că până la următoarea ședință de miniștri să avem un răspuns”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Petre Daea: „Sunt motive serioase ca prețurile să nu crească, ci să scadă”
Ministrul susține că prețurile alimentelor vor crește.
„Eu am fost azi dimineață în piață și am cumpărat ceapă verde. Am luat ieri ceapă uscată de la Botoșani și le-am spus producătorilor de acolo, de aici, că nu e în regulă să fie 7 lei kilogramul de ceapă, aflând că e un preț mare pe piața internațională. Eu înțeleg că toți trebuie să câștige, dar trebuie să se gândească și la buzunarul celor care cumpără.
Nu e vorba de o criză a cepei, ci de o atitudine temporară și pe care au luat-o cei ce vând în piață. Sper să se liniștească. Avem produse în România și prețul trebuie să fie pe măsura respectului pe care îl prezentăm producătorului român. Veți vedea că nu vor fi escaladări de prețuri. Mă gândesc că respectul față de muncă trebuie să fie față de fiecare producător. Prețurile nu vor crește, deja se vede o scădere a prețurilor la îngrășăminte, deci vor scădea și prețurile.
Am mers cu un domn de la piață să ne convingem că prețurile nu au crescut nici la pâine, la altceva. Piața s-a liniștit, prețurile la importuri au scăzut, la îngrășăminte, la energie. Sunt motive serioase ca prețurile să nu crească, ci să scadă. Mă aștept nici ca prețul mielului de Paște să nu crească. Avem de unde să cumpărăm și eu zic să cumpărăm de la crescători”, susține ministrul.
Ceapa se vinde în Iași cu 6 lei pe kilogram.
Petre Daea: „Îndemn pe toți să cumpere de la românii noștri”
Petre Daea adaugă faptul că produsele care ajung în România din Ucraina sunt verificate de Autoritatea Națională Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Mai mult, fermierii vor putea atrage mai mulți bani pentru sectorul irigațiilor.
„ANSVSA veghează ce produse intră în România. Din cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat în România nu au prezentat depășiri de parametri. Irigațiile! Un subiect foarte important. Urmăresc zi de zi și ceas de ceas unde se lucrează, ce se lucrează și mă străduiesc să ajung la fiecare obiectiv. Fac acest lucru și în Iași. Trebuie să folosim irigațiile, să aducem apa la rădăcina plantei. Îndemn pe toți să cumpere de la românii noștri. Căutați produsele pe care le avem, le știm”, mai spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Seceta a făcut ravagii în România, în anul 2022, iar fermierii din Iași sunt nemulțumiți de despăgubirile primite și cer reverificarea dosarelor.
Ministrul Petre Daea a mai susținut în conferința de la Iași că a început cu dreptul campania de depunere a cererilor unice pe suprafață.
N-ar legatura cu Daea. Stau cu ochii in telefon pentru ca sunt dependenti de el. Din 10 oameni, minim 6 sunt dependenti de telefon. Daca au o clipa de ragaz, scot telefonul si-l butoneaza de parca in el s-ar afla salvarea lor. Ma uit in autobuz. Nici unul nu priveste pe unde trece. Toti butoneaza ca inecatii.
la toata oaia „e place” daia
Bravoo! Ce le mai știți voi pe toate! Așa este !
Felicitări, mi- a plăcut cum ia-ți prins cu telefoanele…alții n’ ar fi sesizat .
La vizitele iohaniste cum e?
…da stau cu telefoanele fixe inchise.
Dar de telefoane nu s-au plictisit? Asta fac tot timpul; cu ochii in telefon. pe de alta parte, e o ocazie sa mai citeasca si ei cate ceva.
Ralucuta , mama, iar dai cu bata in balta. S-a spus una, ai inteles alta. Cred ca tu ai stat cu ochii in telefon .