Prima pagină » International » Vizibil deranjați de insistențele ucrainene, liderii europeni doresc o pauză de la sancțiuni
Vizibil deranjați de insistențele ucrainene, liderii europeni doresc o pauză de la sancțiuni

Vizibil deranjați de insistențele ucrainene, liderii europeni doresc o pauză de la sancțiuni

01 iun. 2022, 10:01, 1 ,
în International

Liderii europeni doresc o pauză de la sancțiuni. Fiind prezent pentru a doua zi a summitului de la Bruxelles, prim-ministrul belgian Alexander de Croo a declarat că al şaselea pachet de sancţiuni „este un mare pas înainte. Şi cred că ar trebui să facem o pauză acum”.

Marţi, 31 mai, după acordul pe embargoul petrolier, toată lumea se gândea la embargoul pe achiziţiile de gaz din Rusia, dar mai mulţi lideri europeni au pledat pentru o „pauză” şi unii au exclus chiar adoptarea unei asemenea măsuri.

Alexander de Croo

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat că subiectul platii în ruble către Rusia „nu va fi discutat în timpul summitului”

Liderii europeni doresc o pauză de la sancțiuni

Al şaselea pachet de sancţiuni aprobat marţi, 31 mai, în opinia prim-ministrului belgian, Alexander de Croo, este mai mult decât suficient pentru moment şi a menţionat că trebuie luată o pauză.

Liderii celor 27 de ţări din Uniunea Europeană au ajuns la un acord luni seara care ar trebui să permită reducerea cu circa 90% a importurilor lor de petrol rusesc până la sfârşitul anului şi să oprească finanţarea războiului pornit de Moscova în Ucraina.

„Să ne oprim aici pentru moment şi să vedem care este impactul. Va trebui să vorbim despre un al şaptelea pachet de sancţiuni, pentru că situaţia nu se îmbunătăţeşte în Ucraina. Dar gazul e desigur mult mai dificil decât petrolul. Gazul trebuie să facă parte din al şaptelea pachet, dar sunt şi realistă, cred că nu va face parte”, a subliniat prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.

„Există o problemă tehnică care a fost rezolvată cu Viktor Orban. Cu gazul, e altceva. Prin urmare, embargoul pe gaz nu va fi în următorul pachet de sancţiuni”, a precizat cancelarul austriac, Karl Nehammer.

Uniunea Europeană, care a decis să se lipsească de cărbunele rusesc începând din luna august, a găsit alţi furnizori în Statele Unite pentru o treime din achiziţiile sale de gaz rusesc.

În anul 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere cumpărate de Uniunea Europeană. Precizăm faptul că Moscova furnizează anual 150 de millarde de m³ de gaz, adică 40% din importurile Uniunii Europene.

Neclaritate la plata în ruble

Embargoul petrolier a fost dificil de adoptat din cauza dificultăţilor prezente în Ungaria şi Slovacia, două ţări fără ieşire la mare şi dependente economic de achiziţiile lor de petrol din Rusia. De asemenea, gigantul din domeniul gazelor Gazprom a oprit livrările către Polonia, Bulgaria şi Ţările de Jos.

„Aceste ţări nu au acceptat condiţiile de plată ale Gazprom”, a explicat cancelarul austriac, Karl Nehammer.

Uniunea Europeană refuză să plătească Rusiei achiziţiile de gaz în ruble, cum a cerut Kremlinul, estimând că este vorba de o încălcare a sancţiunilor. Astfel. companiile energetice sunt obligate să respecte condiţiile de plată din contractele încheiate cu Gazprom, având în vedere că 97% prevăd o plată în dolari sau în euro, sub controlul statelor membre.

De altfel, Polonia şi Bulgaria, care au refuzat să deschidă un al doilea cont în ruble, nu au mai primit gaz de la Gazprom care a considerat că plata nu a fost făcută. Dar toate statele membre nu respectă interdicţia. Grupul austriac „OMV a avut discuţii bune şi constructive” cu compania rusă, a confirmat Karl Nehammer.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat că subiectul platii în ruble către Rusia „nu va fi discutat în timpul summitului”.

„Nimeni nu vrea să cumpere energie din Rusia. Rusia, o ţară barbară, o ţară pe care nu poţi conta în niciun fel”, a spus marţi prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki.

Astfel că, vizibil deranjați de insistențele ucrainene, liderii europeni, prezenți la summitul de la Bruxelles, au precizat că își doresc o pauză de la sancțiuni.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Insula Iubirii 2025. Casting ispite feminine în AntenaPLAY. Cine sunt tinerele care și-au dorit să facă parte din show
Playtech.ro
S-a aflat de ce au zburat Nicuşor Dan şi fiica sa la Milano, de fapt. A fost un mare sacrificiu pentru preşedinte
observatornews.ro
Lua maşini de la ridesharing şi le ducea la dezmembrări. Un escroc a păcălit zeci de şoferi
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Regula din trafic pe care o încalcă zilnic mii de șoferi români. Sancțiunea este de 1.000 de lei
Dailybusiness.ro
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Ucrainienii ,sa se lupte siguri cu fratii lor . Ce vina avem noi ca Zelenski ,nu vrea negocieri de pace. Nu vrea pace ,atunci sa lupte pana distruge toată Ukraina. Nu ?!!!👿👿👿

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025