Viticultorii din Iași afectați de seceta din 2020 au primit ajutoare financiare în valoare de 370.000 de euro. De asemenea, pentru că au plantații ecologice, au încasat 56.825 de euro, de la APIA. Viticultorii pot să acceseze noi ajutoare de la Uniunea Europeană pentru promovarea vinului
Ieșenii care au solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutoarele de secetă pentru pierderile din anul 2020 au primit subvenții în valoare de 426.825 de euro. Fermierii din Iași au depus 18 cereri pentru 734,54 de hectare cu viță-de-vie. De asemenea, 19 viticultori care practică agricultura ecologică au încasat 56.825 de euro. Suma totală încasată de această categorie de beneficiari, pentru anul 2020, este de 426.825 de euro. Cultivatorii de struguri, din Iași, au înregistrat pierderi în anul precedent și din cauza secetei.
Astfel, cantitatea de vin produsă la Iași a fost mai mică față de anul 2019, însă vinul avea o calitate superioară. În ceea ce privește pierderile provocate de pandemia COVID-19, viticultorii din Iași au obținut ajutoare financiare în valoare de 21.000 de euro. Cultivatorii din Iași au sute de hectare cu viță-de-vie înființată cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de APIA. Numai în Iași au fost acordate fonduri europene de aproximativ 1 milion de euro, iar începând cu anul 2021, vor fi lansate noi programe prin intermediul cărora agricultorii din Iași vor putea obține banii necesari dezvoltării afacerilor din domeniul vitivinicol.
Fermierii din Iași pot solicita fonduri europene pentru promovarea vinului
Unul dintre aceste programe destinat sectorului vitivinicol este „Promovare produse agricole și ecologice- Promovarea vinurilor în cadrul Programului Național de Sprijin în sectorul vitinicol”. Prin această măsură, contribuția UE este de maximum 70 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, iar contribuția beneficiarilor este de minimum 30 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile pentru programele de informare și promovare a vinurilor aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la 15 octombrie 2021.
Fermierii din Iași pot depune dosarele pentru promovarea vinurilor la MADR. Bugetul estimativ alocat măsurii, în exercițiul financiar 2021, în cadrul Programului Național de Sprijin în sectorul vitivinicol, este de 4 milioane de euro. Fermierii din Iași au încasat de la APIA, pentru anul 2020, subvenții în valoare de 63 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în conturile fermierilor din Iași care exploatează terenuri agricole, obținând prin intermediul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS) subvenții în valoare de 25 de milioane de euro.
Campania de depunere a cererilor unice de plată se derulează mai bine ca în anul precedent
În această perioadă, APIA derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021, până la data de 17 mai 2021. Fermierii din Iași au depus 9.153 de cereri pentru o suprafață de 30.698,61 hectare, cu un ritm de depunere superior celui înregistrat în perioada similară din 2020. Până la data de 10 aprilie 2021, APIA a primit un număr de 395.027 cereri pentru o suprafață de 2.232.129 hectare, de la fermierii din toată țara. Agricultorii pot obține subvențiile de la APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online.
IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze cererea unică de plată.