Cultivatorii de struguri din Iași au primit banii în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Viticultorii au primit 500 de euro la hectar, fiind depuse cereri pentru 623 de hectare de viță-de-vie
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) a plătit ajutoarele financiare către viticultorii din Iași care au solicitat banii după ce au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Viticultorii au beneficiat de această schemă de ajutor de stat privind sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, fiind vorba de ajutorul de 500 de euro pe hectar. De asemenea, seceta pedologică din anul 2020 a afectat producția de vinuri din anul precedent, din județul Iași.
Astfel, viticultorii au înregistrat o producție cu 30 la sută mai mică în anul 2020 față de anul 2019, din cauza secetei extreme din 2020, însă vinul produs la Iași a fost mai dulce și calitativ. Ieșenii au sute de hectare cu viță-de-vie înființată cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Numai în Iași au fost acordate fonduri de aproximativ un milion de euro.
Fermierii din Iași au primit banii de la APIA pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19
Pe lângă viticultorii din Iași afectați de pandemia COVID-19, au mai primit ajutoarele financiare și crescătorii din sectorul suin, 375.875 de euro, dar și cei din sectorul avicol, respectiv 525.671 de euro. De asemenea, în cadrul măsurii 21 – „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 – au fost plătite ajutoare financiare în valoare de 4 milioane de euro către crescătorii de ovine, caprine, bovine sau cei cu solarii cu legume care au fost afectați de criza sanitară din anul 2020. Alte plăți făcute de APIA pentru anul de cerere 2020, respectiv subvențiile acordate fermierilor din Iași cu terenuri agricole și ferme zootehnice sunt în valoare de 62.638.188 euro. Inspectorii continuă plățile către acești beneficiari.
Depunerea cererilor unice de plată se face doar în aplicația IPA online
În această perioadă se derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Fermierii care vor să obțină și în acest an subvențiile trebuie să se înscrie în aplicația IPA online. La fel ca și în anul 2020, campania ce a debutat pe data de 1 martie 2021 va fi derulată doar online, în contextul pandemiei de COVID-19. Specialiștii din cadrul APIA se așteaptă ca 20.000 de agricultori care administrează în Iași 280.000 de hectare de teren agricol și au depus cererile în anul precedent, să le depună și în acest an. Fermierii pot transmite cererile în perioada 1 martie-15 mai 2021, fără a fi penalizați.
IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.
Director APIA: „Fermierii noi, care vor să obțină subvențiile, se pot înscrie în aplicația IPA online”
Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, și fermierii care nu au solicitat niciodată subvenții se pot înscrie în aplicație.
„Fermierii cu suprafața agricolă de până la 50 de hectare sunt arondați unuia din cele 8 centre locale din județul Iași și au la dispoziție și numerele de telefon ale funcționarilor care își pot ajuta cu privire la cererea unică de plată. Fermierii mari, cu peste 50 de hectare, vor depune cererile la sediul central. Fermierii noi, care vor să obțină subvențiile, se pot înscrie în aplicația IPA online. Anul trecut, depunerea cererilor a fost un succes, ceea ce sperăm că se va întâmpla și anul acesta”, susține Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.
Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.