Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Vitaminele antioxidante C și E, asociate cu un risc mai mic de Parkinson
Vitaminele antioxidante C și E, asociate cu un risc mai mic de Parkinson

Vitaminele antioxidante C și E, asociate cu un risc mai mic de Parkinson

11 ian. 2021, 15:32,
în Sanatate

Cercetătorii susțin că o dietă bogată în antioxidanți furnizati în special de vitaminele C și E ar reduce riscul bolii Parkinson datorită efectelor benefice împotriva daunelor cauzate de această patologie asupra sistemului nervos.

Boala Parkinson este o boală cronică degenerativă a sistemului nervos (sau boală neurologică) care distruge treptat neuronii dopaminei, într-o zonă numită „substanța nigra” sau „locus niger” a creierului. Este o boală cronică, care evoluează pe parcursul mai multor ani sau decenii, ale cărei cauze sunt încă incerte.

Degenerescența neuronală este favorizată în primul rând de îmbătrânire, vârsta fiind principalul factor de risc chiar dacă există cazuri excepționale de boală Parkinson cu debut precoce. Factorii genetici intervin uneori: 15% dintre persoanele afectate au antecedente familiale.

Dacă rolul dietei la pacienții cu boala Parkinson este esențial pentru a sprijini pacientul in a limita problemele inerente bolii și tratamentelor, un studiu confirmă că ceea ce mancam ajuta și la prevenirea afectiunii.

Cercetătorii de la Universitatea Milano-Bicocca, Italia, și Institutul Karolinska susțin în revista „Neurology” că persoanele care consumă niveluri ridicate de vitamina C și vitamina E, cunoscute pentru puterile lor antioxidante, pot avea un risc mai scăzut de boală Parkinson decât persoanele cu cantități mici din acești nutrienți.

Efect mai puternic când aportul de vitamine este ridicat

„Îmbunătățirea dietei este o modalitate obisnuită de a îmbunătăți starea generală de sănătate, dar cercetarea exactă a modului în care dieta afectează riscul unei persoane de a dezvolta boala Parkinson a fost oarecum mixtă. Studiul nostru a constatat că vitamina C și vitamina E au fost asociate cu un risc cu 32% mai mic de boală Parkinson și că asocierea poate fi chiar mai puternică atunci când se administrează vitaminele C și E”, spune prof. Essi Hantikainen, primul autor al studiului.

Antioxidanții sunt substanțe nutritive care reduc sau previn deteriorarea celulelor și inflamația prin protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.

Alimentele cum ar fi portocalele, căpșunile, broccoli și varza de Bruxelles conțin vitamina C, în timp ce vitamina E se găsește în spanac, dovleac și în nuci, cum ar fi migdalele și arahidele.

Cercetătorii sustin că antioxidanții pot ajuta la contracararea moleculelor instabile și stresului oxidativ rezultat care poate duce la pierderea dopaminei, o deficiență a acestui hormon fiind semnul distinctiv al bolii Parkinson. Pentru a demonstra acest lucru, acestia au urmărit 41.058 de adulți din Suedia pentru o medie de 18 ani: niciunul nu avea boala Parkinson la începutul perioadei de studiu.

Un efect benefic similar pentru aceste vitamine

Fiecare participant a completat un chestionar la începutul studiului despre istoricul medical și factorii de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, care au permis echipei științifice să calculeze indicele de masă corporală (IMC) și nivelurile lor de activitate fizică. Participanții au fost, de asemenea, întrebați cât de des au consumat diferite alimente și băuturi în ultimul an, inclusiv dimensiunile porțiilor. Cu toate acestea, suplimentele de vitamine și minerale nu au fost luate în considerare din cauza informațiilor insuficiente privind mărcile, doza și frecvența administrării acestora.

In ceea ce priveste consumul de vitamine, participanții au fost împărțiți în trei grupuri: cei cu un aport ridicat, cei cu un aport moderat și cei cu un aport scăzut. În timpul studiului, 465 de persoane au fost diagnosticate cu boala Parkinson. Pentru vitamina C, cercetătorii au descoperit o rată de 64 de cazuri în grupul care a consumat cele mai mari cantități, față de 132 de cazuri în grupul care a consumat foarte puțina. După ajustarea în funcție de factori precum vârsta, sexul, IMC și activitatea fizică, persoanele cu un consum mare au avut un risc cu 32% mai mic de boală Parkinson decât cele cu un consum scăzut.

Cantitățile optime recomandate

In ceea ce priveste vitamina E, cercetătorii au descoperit o rată de 67 de cazuri de boală Parkinson în grupul care a consumat cele mai mari cantități, comparativ cu 110 cazuri în grupul care a consumat cele mai mici cantități. După ajustarea pentru aceiași factori, persoanele din primul grup au avut un risc cu 32% mai mic de boală Parkinson decât cele din al doilea grup.

„Se știe că un stil de viață sănătos este benefic pentru sănătate, dar nu se știa dacă vitaminele din dieta noastră sunt asociate cu boala Parkinson. Am găsit o legătură între vitaminele C și E și un risc ulterior de a dezvolta boala Parkinson”, notează cercetătorii.

Cu toate acestea, acestia concluzionează că „sunt necesare mai multe cercetări pentru a studia cantitățile exacte de vitamine C și E care ar putea fi cele mai benefice în reducerea riscului bolii Parkinson”. În plus, studiul a avut limitări, în primul rând faptul că participanții au raportat ceea ce au mâncat în anul precedent pe baza memoriei lor, mai degrabă decât printr-o dieta monitorizată îndeaproape. În plus, dietele au fost evaluate o singură dată la începutul studiului, astfel încât orice schimbare în timpul studiului nu a fost înregistrată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`