Prima pagină » Sanatate » Educatie intima » Vitamine si minerale necesare in perioada menstruatiei
Vitamine si minerale necesare in perioada menstruatiei

Vitamine si minerale necesare in perioada menstruatiei

06 aug. 2015, 05:24,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:59305;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Ciclul menstrual al fiecarei femei este diferit, ca urmare si simptomele ce preced menstruatia pot diferi. Unele femei pot fi predispuse la simptome severe, in timp ce altele nu manifesta niciun simptom.

In timpul menstruatiei corpul unei femei pierde vitamine si minerale esentiale, de aceea este important sa le recuperati fie prin dieta, fie prin suplimente. Iata cateva vitamine si minerale de care ai nevoie in perioada menstruatiei:

Tot ce trebuie sa stie o adolescenta despre prima menstruatie

1. Vitamina C
Pofta de mancare crescuta in timpul menstruatiei poate arata un deficit de vitamina C. Datorita sangerarii din timpul menstruatiei se pierde o cantitate semnificativa de fier. Pentru a reface nivelul acestuia se pot lua suplimente cu fier. Pentru o absorbtie cat mai completa a fierului acesta se poate asocia cu vitamina C sau se poate administra cu 200 ml de suc de portocale.

2. Vitamina E
Ansamblul de simptome de dinaintea menstruatiei poarta denumirea de sindrom premenstrual (PMS) si se caracterizeaza prin: iritabilitate, edeme (retentie de apa), constipatie, oboseala si dureri abdominale (dureri menstruale).
400 UI de vitamina E inainte de menstruatie poate reduce semnificativ aceste simptome.

3. Vitaminele B
Atat B6, cat si B12 pot fi utilizate pentru a reduce din simptomatologia asociata sindromului premenstrual. Oboseala poate indica un deficit de vitamina B12.

Ca surse naturale de B12 amintim: carnea de pasare, produsele lactate si ouale. Consumate cu o saptamana inainte de menstruatie poate reduce senzatia de oboseala specifica acestei perioade.

Vitamina B6 poate ajuta la eliminarea balonarii si poate ameliora starea psihica. Trebuie avuta insa mare grija atunci cand se administreaza vitamina B6, deoarece mai mult de 100 mg pe zi poate provoca reactii adverse, cum ar fi: leziuni neurologice, probleme digestive sau mancarimi ale pielii.

De asemenea, vitamina B6 poate interactiona cu unele medicamente, de aceea inainte de a le lua este important sa discuti cu medicul sau farmacistul. Surse naturale de B6: nuci, legume, oua si carne.

Ai tulburari de menstruatie? Iata ce boli poti avea!

4. Vitamina A
Luata in doze corespunzatoare, vitamina A contribuie la mentinerea unei stari de sanatate optime. Vitamina A stimuleaza diviziunea celulara, contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a dintilor, tesutului osos si moale si la mentinerea starii de sanatate a pielii. De asemenea, vitamina A ajuta la protejarea mucoasei uterului.

Surse naturale de vitamina A: carnea si legumele cu frunze verzi.

5. Magneziu
S-a constata ca 300 mg de magneziu luat in saptamana de dinaintea menstruatiei contribuie la reducerea simptomelor asociate sindromului premenstrual si contribuie la mentinerea unei dispozitii psihice optime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *