Prima pagină » Sanatate » Vocea farmacistului » Vitamine si minerale care ar trebui suplimentate in sezonul rece

Vitamine si minerale care ar trebui suplimentate in sezonul rece

03 dec. 2019, 12:16,
în Sanatate

Unele vitamine si minerale ar trebui suplimentate iarna pentru a-ti pastra mai bine sanatatea. Sezonul rece vine cu unele dezavantaje. De exemplu, zilele mai scurte si cu mai putin soare inseamna o reducere a rezervelor de vitamina D. Descopera in randurile de mai jos la ce vitamine si minerale ar trebui sa fii mai atent in lunile reci. Dar si care sunt sursele alimentare din care sa le iei.

Exista numeroase motive pentru care iubim iarna. Zapada, Craciunul, vacantele alaturi de familie si prieteni sunt doar cateva. Dar, cu toata distractia de iarna, avem si cateva dezavantaje. Zilele mai scurte inseamna o expunere mai mica la lumina soarelui. Temperatura rece inseamna mai putin timp petrecut in aer liber si piele uscata batuta de vant.

Cum sa ne pastram sanatatea mai bine in sezonul rece? In primul rand trebuie sa avem un program regulat de somn, sa ne hidratam si sa mancam cat mai diversificat. In plus, nu te inchide in casa; ramai activ si respira aer curat cat de des poti. Pe langa asta te ajuta si unele vitamine si minerale specifice despre care se stie ca echilibreaza efectele iernii asupra organismului.

Aceste vitamine si minerale luate din alimente sunt intotdeauna cele mai bune. Insa de multe ori cantitatea care se gaseste in ele nu este suficienta. Atunci, suplimentele ne pot ajuta pentru ca ne asiguram ca primim doza adecvata.

Vitamine si minerale necesare iarna: C si D in doza mai mare

Vitamina C ofera protectie impotriva deficientelor sistemului imunitar. Este mai ales utila in prevenirea racelii si gripei. In acelas timp ajuta organismul nostru sa se detoxifice, sa hraneasca pielea, sa mentina oasele si dintii
sanatosi si sa vindece ranile. Si sunt doar cateva dintre beneficiile sale!

Doza minima la adulti este de 500 mg pe zi, de preferat in doua reprize. Se poate merge pana la 1 g pe zi, daca persoana este mai corpolenta. Atentie la exces. Dozele foarte mari de vitamin C au fost asociate cu calculii renali. Daca sunteti susceptibil de pietre la rinichi, discutati cu medicul dvs. Surse de vitamina C: citrice, patrunjel, broccoli, ananas, kiwi, ardei, legume cu frunze verzi, capsuni.

Deficienta de vitamina D afecteaza cea mai mare parte a populatiei, mai ales in sezonul rece. In general, o obtinem de la soare, iar acest lucru este mult mai dificil iarna. Fara aceasta vitamina, sanatatea noastra are mult de suferit. Ea ajuta la absorbtia si metabolizarea mineralelor esentiale, la dezvoltarea corespunzatoare a celulelor si regleaza sistemul imunitar. Cei cu afectiuni autoimune, mai ales, ar trebui sa ia aceasta vitamina. Doza necesara zilnica este de minim 1000-2000 unitati, aproape imposibil de acoperit din surse alimentare: unt, ficat de cod, peste gras, lapte, oua.

Vitamina A

Tot pe lista de vitamine si minerale care ne sustin organismul in lunile de iarna gasim si vitamina A. Mai ales sub forma de carotenoizi, precum betacarotenul. Ea contribuie la cresterea, dezvoltarea si refacerea tesuturilor, mareste rezistenta organismului la infectii. Contribuie la dezvoltarea si intarirea oaselor, a dintilor, imbunatateste vederea.

Betacarotenul poate contribui la reducerea riscului de cancer la plamani sau anumite tipuri de cancer oral si poate ajuta la scaderea colesterolului rau. Vitamina A o gasim mai ales in ficat si ulei de peste. Betacarotenul il gasim in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul. Betacarotenul se absoarbe mai bine daca alimentul este usor gatit si asociat cu o grasime.

Consumata in cantitati mari, vitamina A poate deveni toxica, iar daca este luata pe perioada unei sarcini, poate determina aparitia malformatiilor. Doza zilnica recomandata: barbati (3 mg), femei (2,4 mg), copii (1,8 mg).

Trioul: magneziu, fier si zinc

Deficitul de magneziu este larg raspandit. Stresul este unul dintre factorii care epuizeaza rapid rezerva de magneziu din organism. Crampele, durerile, de cap, problemele de somn, irascibilitatea, dificultatea de concentrare sunt doar cateva semne ale deficientei de magneziu. Surse alimentare: carne, legume cu fruze verzi, migdale, caju, seminte canepa, seminte dovleac. Este imposibil sa iti acoperi doza necesara – 320 mg femei, 420 mg barbati – doar din alimentatie.

Zincul nu putea lipsi din lista de vitamine si minerale esentiale in sezonul rece. Actioneaza ca un antioxidant in organism, ajuta la repararea tesuturilor, la echilibrarea hormonilor, regleaza glicemia si sustine imunitatea. Este foarte important in prevenirea infectiilor. Mare atentie la doza, caci in cantitate mare devine toxic. Alimente care il contin: spanac, vita, fasole, fructe de mare, seminte de dovleac si nuci. Doza maxima recomandata este de 40 mg pe zi.

Fierul nu doar va mentine puternic sistemul imunitar ci si va mentine energia ridicata. Cea mai mare parte a fierului din organism se gaseste in globulele rosii din sange. Este implicat in transportul/aportul de oxiogen catre tesuturi si organe. Surse alimentare: organe, carne rosie, pasari de curte, leguminoase, fructe de mare, legume cu frunze verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025