Prima pagină » Sanatate » Vitamine pentru transpirație. Cum poți ameliora această problemă

Vitamine pentru transpirație. Cum poți ameliora această problemă

02 aug. 2024, 09:55,
în Sanatate

Transpirația excesivă este o problemă pe care o au multe persoane, mai ales în perioada estivală. Deși reprezintă un proces fiziologic normal și rolul este ca corpul să își regleze temperatura, uneori poate deveni o problemă. Iată ce alimente trebuie să consumi, dar și cele mai potrivite vitamine pentru transpirație.

Cele mai potrivite vitamine pentru transpirație

Alimentele bogate în vitamina B sunt foarte benefice pentru această problemă. Această vitamină o puteți lua din alimente precum somon, carne de vită, ouă și legume cu frunze verzi. Vitamina B ajută corpul să funcționeze normal, îndeplinind funcțiile metabolice esențiale. Lipsa acestei vitamine în corp duce la suprasolicitare și, implicit, la transpirație excesivă.

Vitamina B6 din banane ajută la o bună hidratare. Pe lângă această vitamină, în banane regăsim și un conținut ridicat de potasiu și un electrolit care conține magneziu, acestea contribuind la o stare de calm și o digestie bună.

Alimentele bogate în magneziu, cum ar fi migdalele, spanacul si soia, dovleac, caju si ciocolata neagra, stimulează metabolismul, îmbunătățește digestia și întărește sistemul imunitar. Deficiența de magneziu duce și ea la transpirație excesivă.

Calciul este un mineral care ajută la reglarea temperaturii și combaterea transpirației. Acesta se găsește în laptele cu conținut scăzut de grăsimi, brânză și iaurt. Tot același efect îl are și uleiul de măsline, care, prin conținutul bogat de antioxidanți, mai poate stimula metabolismul și digestia.

Ceaiul verde și ceaiul de salvie sunt cunoscute pentru efectele lor calmante asupra sistemului nervos, ținând transpirația la distanță. De altfel, cartofii dulci, prin conținutul mare de vitamine esențiale, calmează nervii, combate stresul și reduce transpirația.

Important este și consumul de fructe sau legume cu conținut ridicat de apă. Astfel, consumați fructe de tipul mere, struguri, pepene, portocale, căpșune, ananas, piersici și legume: țelină, varză roșie, ardei gras, spanac, salată verde, castraveți.

De ce alimente trebuie să ne ferim

Alimentele picante, precum ardeii iuți, turmericul si piperul negru, sunt bine cunoscute ca stimulent pentru transpirația excesivă. Asta se întâmplă din cauza conținutului de capsaicină, substanța chimică responsabilă pentru gustul iute. Această substanță duce la încălzirea corpului.

Ingredientele acide, oțetul de exemplu, sau care sunt consumate fierbinți, pot duce la o transpirație abundentă. De altfel alimentele care stimulează sistemul nervos, cum e cafeaua, duc la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, procese ce generează transpirația excesivă.

Un alt tip de alimente de care trebuie să vă feriți sunt cele cu conținut bogat de zahăr din cauza faptului că aceasta stimulează corpul să producă mai multă insulină și acest lucru poate duce la hipoglicemie reactiva ce are ca simptom transpirația abundentă.

Transpirația poate căpăta un miros distinct, neplăcut, în urma consumului de ceapă și usturoi deoarece conțin alicină.

Alimentele care activează glandele sudoripare sunt: cafeaua, ceaiul, ciocolata, carnea roșie, peștele, pieptul de pui, amidonul, ouăle și alimentele prăjite. Și consumul de sare poate avea un efect negativ în această privință din cauza faptului că corpul încearcă să elimine excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație.  Se evită, de asemenea, conservele, chipsurile, mezelurile, supele la plic și alte alimente procesate care conțin foarte multă sare.

Hidratarea este extrem de importantă. Persoanele care se confruntă cu această problemă sunt mai predispuse la deshidratare, astfel e indicat ca ele, cu atât mai mult, să consume cât mai multe lichide sau fructe și legume cu conținut ridicat de apă.

Dacă vă confruntați cu această problemă, încercați să consumați vitamine pentru transpirație și să evitați alimentele dăunătoare. Cu atât mai mult, puteți să mergeți la un medic sau un nutriționist care vă vor face un plan alimentar potrivit nevoilor voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024