Organismul uman are nevoie de o mulțime de substanțe pentru o funcționare optimă, aici trebuie menționate și vitaminele pentru nervii periferici.
În corp există o multitudine reacții ce au loc simultan și permit existența noastră. De multe ori, corpul își poate secreta de unul singur, în anumite circumstanțe, vitaminele și aproape de tot ce are nevoie. Însă, acea cantitate pe care și-o procură singur nu este suficientă pentru nevoile pe care le are.
Lipsa unei anumite vitamine se numește carență a vitaminei respective, iar fiecare dintre aceste carențe prezintă simptome specifice. Există o gamă mare de vitamine ce stimulează dezvoltarea sistemului nervos, atât periferic, cât și central, căci sunt interconectate. Această influență poate fi exercitată și direct și indirect.
Principale vitamine pentru nervii periferici
Nervii sunt formați din prelungiri ale neuronilor, prin intermediul lor este posibilă comunicarea și transmiterea informațiilor din anumite zone spre creier și invers. Toate aceste lucruri sunt posibile dacă în organism există substanțele necesare acestui lucru, atunci când una lipsește, deja acest mecanism devine problematic și nu mai funcționează bine.
Vitamina B1 – Tiamina
Se poate întâmpla ca această funcționare deficitară să fie provocată de lipsa vitaminei B1. Aceasta are un rol foarte important în funcționarea sistemului nervos periferic, așadar și a nervilor periferici. Specialiștii cred că aceasta reduce nivelul de inflamații ale celulelor și previne distrugerea lor. Un adolescent ar avea nevoie de aproximativ 1,5 mg pe zi, dar această valoare poate varia în funcție de mai mulți factori.
Printre alimentele cele mai cunoscute ca având un conținut bogat în vitamina B1 este drojdia de bere. Dacă o persoană suferă de carența acestei vitamine, treptat se poate instala boala beri-beri. Tulburările ce apar în cadrul ei sunt senzorio-motorii, însoțite adesea de afecțiuni cardiace și respiratorii. Această vitamină având rol în metabolismul intermediar, se pot deduce mai multe consecințe, printre care putem menționa anemia sau adinamia.
Vitamina B12 – Cobalamina
Deficiența vitaminei B12 poate, de asemenea, sa producă daune nervilor. Chiar dacă rolul ei principal este cunoscut în formarea globulelor roșii, indirect ajung să se producă multe daune sistemului nervos. Dacă nu se administrează suplimente sau tratamentul oferit de medicul specialist, daunele provocate de aceasta pot fi permanente și iremediabile. Vitaminele sunt bune sub orice formă, iar analizele regulate de sânge pot fi un bun indicator al unor dezechilibre în organism.
Vitamina B6 – Piridoxina
Această vitamină din grupa B-urilor are un rol vital în integritatea celulelor de acoperire. Astfel, lipsa acestui compus duce la probleme în cadrul țesutului acoperitor de la finalul fibrelor nervoase. Totodată, în ceea ce privește cantitatea acestei vitamine, trebuie de știut faptul că în cadrul experimentelor făcute în domeniu, prea mult va da naștere altor neuropatii.
Surse principale de vitamine
O dietă bogată în legume și fructe poate să prevină orice fel de carență de acest gen. Cazurile în care au loc carențe atunci când alimentația este corectă sunt foarte mici și se datorează unei absorbții precare. Toate afecțiunile ce se datorează vitaminelor, vin adesea cu simptome ușoare ce se instalează în timp.
Sedentarismul, anxietatea și multe alte afecțiuni pot să își aibă originea într-un dezechilibru la nivelul organismului. Trebuie de reținut faptul că B-urile sunt o categorie de vitamine pentru nervii periferici ce nu trebuie neglijate.