Prima pagină » Sanatate » Vitamina K, contraindicații și ce efect are asupra corpului dacă este luată în exces

Vitamina K, contraindicații și ce efect are asupra corpului dacă este luată în exces

23 apr. 2024, 14:56,
BZI.ro, în Sanatate

Vitamina K reprezintă un grup de vitamine de care corpul are cea mai mare nevoie, fiind responsabilă de coagularea sângelui și de vindecarea rănilor. Contraindicațiile dar și beneficiile acestei vitamine le veți afla în rândurile următoare.

Contraindicațiile dar și beneficiile vitaminei K au fost studiate de sute de ani; aceasta este esențială pentru sănătate, în principal pentru că ajută la reglarea și echilibrarea sistemului sanguin, dar și la sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.

 Ce este vitamina K?

Vitamina K este un termen umbrelă dat unei substanțe care se poate dizolva în grăsimi și uleiuri; aceasta are un rol important în coagularea sângelui și în prevenirea calcifierii vaselor sanguine, precum și în metabolismul oaselor și în reglarea nivelului de calciu în oase. Se regăsește în întregul corp, mai ales în ficat, creier sau inimă. Diferită de alte vitamine solubile în grăsimi, vitamina K se descompune foarte repede și se elimină prin urină. Din această cauză, vitamina K poate atinge rar niveluri toxice în organism, așa cum se întâmplă cu alte vitamine solubile în grăsimi.

De asemenea, vitamina K nu este cea care oprește literalmente sângerarea, ci, cu ajutorul ei, se creează anumite proteine celulare necesare în coagularea sângelui. În lipsa acestei vitamine, de la cea mai mică zgârietură, am putea sângera până la deces. Proteinele care fac posibil acest lucru se numesc protrombină: o proteină dependentă de vitamina K, care este direct implicată în coagularea sângelui, dar și osteocalcina: proteina care necesită vitamina K pentru a produce țesut osos

Vitamina K contraindicații

Pentru a înțelege dacă vitamina K prezintă riscuri pentru sănătate, trebuie să înțelegem că există trei tipuri de vitamina K. Doar una dintre acestea este toxică pentru om în cazul administrării în exces.

Vitamina K1: Mai este cunoscută și sub denumirea de filochinonă; se găsește atât în legumele verzi, cât și în lactate sau uleiuri vegetale. Este considerată cea mai importantă sursă de vitamina K din dietă. Nu s-au înregistrat cazuri de toxicitate asociate administrării vitaminei K1.

Vitamina K2: Mai cunoscută sub denumirea de menachinonă; este produsă de bacteriile din intestine. Nu s-au înregistrat cazuri de toxicitate, dar există riscul supraadministrării, având în vedere sensibilitatea pacientului.

Vitamina K3: Cunoscută și sub denumirea de menadionă, este forma sintetică a vitaminei K. Administrată în doze mari, poate provoca reacții alergice, anemie hemolitică și citotoxicitate la nivelul celulelor hepatice.

Cu toate acestea, noi recomandăm să obții vitamina K dintr-o dietă variată și echilibrată, ba mai mult, nu este indicat să iei suplimente cu vitamina K pe perioade îndelungate, deoarece poate fi dăunătoare sănătății tale. De asemenea, nu administrați niciun medicament sau supliment fără avizul și controlul unui medic. Vorbiți cu el înainte de a acționa sau a cumpăra orice tip de vitamine sau suplimente.

Acestea sunt contraindicațiile dacă vrei să iei vitamina K. Este bine de știut că aceasta trebuie luată cu moderație și doar după un consult la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *