Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Vitamina K poate ajuta la combaterea Covid-19
Vitamina K poate ajuta la combaterea Covid-19

Vitamina K poate ajuta la combaterea Covid-19

10 iun. 2020, 14:43,
în Sanatate

Vitamina K ajuta la combaterea Covid-19. Un studiu preliminar, ale carui rezultate au fost transmise de The Guardian, exploreaza o posibila legatura intre deficienta de vitamina K si un risc mai mare de a face o forma severa de Covid-19 sau chiar deces la pacientii in cauza. Aceasta descoperire nu a fost inca confirmata, dar cercetatorii cred ca ar fi o modalitate simpla de a preveni complicatiile infectiei.

In mijlocul unei epidemii de coronavirus, anumite studii au evidentiat o corelatie semnificativa intre nivelurile scazute de vitamina D in ser si un risc mai mare de mortalitate legat de Covid-19. Dupa cum explica Academia de Medicina, aceasta descoperire este legata de faptul ca aceasta vitamina moduleaza functionarea sistemului imunitar si joaca un rol in reglarea si suprimarea raspunsului citokinic inflamator, provocând sindromul de detresa respiratorie acuta, care caracterizeaza formele severe si adesea letale ale Covid-19. Acesta este motivul pentru care se crede ca poate fi considerat un adjuvant la orice forma de terapie impotriva infectiei.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, cercetatorii olandezi care au studiat pacientii internati la spitalul Canisius Wilhelmina din orasul Nijmegen, isi lauda beneficiile dupa ce au descoperit o legatura intre o deficienta si formele severe ale infectiei. Acestia din urma sustin ca pacientii care au murit sau au fost internati la terapie intensiva pentru o infectie cu Covid-19 s-au dovedit a fi deficitari in aceasta vitamina, care se gaseste in special la spanac, oua si brânzeturi tari, ceea ce sugereaza ca modificarile dietetice ar putea fi o parte a raspunsului la combaterea bolii.

Vitamina K ajuta la combaterea Covid-19

Potrivit echipei stiintifice, posibilele sale beneficii sunt explicate prin faptul ca Covid-19 determina coagularea sângelui si duce la descompunerea fibrelor elastice din plamâni. Vitamina K, ingerata prin alimente si absorbita din tractul gastro-intestinal, este esentiala pentru producerea de proteine ​​care regleaza coagularea sângelui si pot proteja impotriva bolilor pulmonare. Cercetatorii cer finantare pentru un studiu clinic, dar dr. Rob Janssen, un om de stiinta care lucreaza la proiect, incurajeaza, in lumina primelor rezultate, un aport sanatos de vitamina K, cu exceptia persoanelor aflate pe medicamente anticoagulante, precum warfarina.

„Sfatul meu ar fi sa luati suplimente de vitamina K. Chiar daca nu ajuta impotriva Covid-19 severa, este bine pentru vasele de sânge, oase si probabil si pentru plamâni. Acest prim studiu a fost realizat in parteneriat cu Institutul de Cercetari Cardiovasculare din Maastricht, un institut important de cercetare din Europa.

Vitamina K ajuta la protejarea plamanilor

Studiul a constat in studierea a 134 de pacienti spitalizati pentru Covid-19 in perioada 12 martie – 11 aprilie, alaturi de un grup de control de 184 de pacienti neinfectati. Profesorul Jona Walk, un al doilea cercetator al echipei de studiu, a declarat ca urmatorul pas va fi realizarea unui alt studiu in care vor fi selectati pacientii cu forma severa de Covid-19 si va trebui sa ia un placebo sau vitamina K. „Este foarte sigur de utilizat in populatia generala. Vrem sa oferim vitamina K intr-o doza suficient de mare pentru a activa efectiv proteina care este atât de importanta pentru protejarea plamânilor si sa vedem daca este in siguranta”, concluzioneaza ea.

Potrivit revistei stiintifice Vidal, vitamina K este necesara pentru coagularea sângelui si pentru activarea proteinelor implicate in construirea osului, motiv pentru care este utilizata in caz de sângerare repetata sau hemoragie. Exista doua tipuri:

– vitamina K1, prezenta in legumele cu frunze de culoare verde inchis, cum ar fi varza, spanacul sau salata si in uleiurile vegetale, de exemplu masline, soia sau cânepa;

– vitamina K2, care se gaseste in galbenusul de ou, ficatul, untul si pestele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025