Un nou studiu care examinează legătura dintre vitamina D și riscul redus de infecții respiratorii, cel mai mare până acum, confirmă efectul benefic al acestei vitamine în acest domeniu. Un rezultat care poate fi important pentru serviciile de sănătate, chiar dacă suplimentarea ar fi totuși recomandată numai pentru anumite tipuri de persoane.
Spre deosebire de alte vitamine care se găsesc în principal în alimente, vitamina D se găsește doar într-un mod limitat in farfuria noastră (pește gras, ouă, produse lactate). Se dobândește în principal prin expunerea noastră la soare: razele UVB îi vor induce sinteza, în special primăvara și vara. Menținerea unei diete variate bogate în vitamina D este, prin urmare, necesară pentru a evita orice deficiență, deoarece rolul său în sănătatea oaselor și a aparatului locomotor este esențial. În plus, multe studii efectuate înainte de epidemia de coronavirus au arătat un efect preventiv asupra infecțiilor respiratorii acute.
Întrebarea dacă suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul infecțiilor respiratorii (pneumonie, gripă etc.) este, prin urmare, frecvent dezbătută. Într-un studiu recent publicat în revista Lancet Diabetes & Endocrinology, o echipă de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia), Harvard Medical School și Queen Mary University din Londra fac bilanțul acestui subiect într-o metaanaliză. Rezultatele lor, bazate pe 43 de studii cu un total de 49.000 de participanți (care nu acoperă problema dacă vitamina D poate proteja împotriva COVID-19) oferă, de asemenea, informații despre care ar fi cea mai eficientă doză zilnică.
Suplimentare zilnică sau lunară?
Acestia dezvăluie că „efectul protector total împotriva infecțiilor respiratorii a fost de 8%”, dar a constatat că „o doză zilnică de vitamina D are un efect mult mai bun decât o doză administrată în fiecare săptămână sau în fiecare lună. Cu toate acestea, cu condiția să nu se depășească doza recomandată de profesioniștii din domeniul sănătății: 400-1000 UI / zi pentru a obține cel mai bun efect împotriva infecțiilor respiratorii. Grupul care a primit o astfel de doza a aratat o reducere de 42% a riscului de infectie. Dar, conform recomandărilor lor, o astfel de suplimentare ar fi necesară doar pentru anumite grupuri de oameni.
„Se poate trage o concluzie: profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să acorde atenție grupurilor cu risc cunoscut de deficiență a vitaminei D, cum ar fi cele cu pielea închisă la culoare, persoanele supraponderale și persoanele în vârstă”, specifică echipa științifică.
„O doză zilnică de vitamina D poate proteja scheletul și, de asemenea, poate reduce riscul de infecții respiratorii în aceste grupuri vulnerabile. Dar concluziile lor insistă asupra faptului că publicul larg este puțin probabil să beneficieze la fel de mult de o astfel de suplimentare, știind că nu este niciodată inofensiv ca orice altă suplimentare. Vitamina D nu face oamenii sănătoși mai sănătoși”, cnchide echipa științifică.
Rețineți că aceste recomandări sunt similare cu cele ale ANSES, care specifică faptul că pentru anumite populații, cum ar fi nou-născuții și sugarii, este necesar un aport suplimentar de vitamina D pentru a asigura o stare satisfăcătoare. Deoarece capacitatea organismului de a absorbi sau sintetiza vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă, vârstnicii sunt, de asemenea, o populație foarte vulnerabilă. Acesta este și cazul femeilor însărcinate și a celor aflate la postmenopauza, a căror perturbare hormonală duce la demineralizarea osoasă, crescând riscul de fractură, și la persoanele cu pielea închisa la culoare pentru care sinteza acestei vitamine prin expunerea la soare este mai puțin eficientă.