Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Vitamina D ajuta la atenuarea efectelor chimioterapiei
Vitamina D ajuta la atenuarea efectelor chimioterapiei

Vitamina D ajuta la atenuarea efectelor chimioterapiei

19 iun. 2020, 14:22,
în Sanatate

Vitamina D ajuta pacientii cu cancer. Dupa cum confirma multi pacienti cu cancer, chimioterapia prescrisa pentru uciderea bolii este adesea mai debilitanta decat cancerul in sine, cu o serie de efecte secundare oribile.

Mucozita gastrointestinala, o inflamatie dureroasa si ulceratie a tractului digestiv, este un rezultat negativ al chimioterapiei care a afectat bolnavii de cancer de ani de zile si pentru care nu exista in prezent un tratament eficient.

Dar aceasta perspectiva sumbra poate fi pe cale de a se schimba, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Australia de Sud, care spun ca vitamina D ar putea reduce atenuarea tractului intestinal inflamat si ar putea oferi alinare pacientilor cu cancer.

Un nou studiu intreprins de dr. Andrea Stringer, profesorul Paul Anderson si doctorandul Cyan Sylvester evidentiaza optiunile limitate pentru usurarea efectelor secundare gastrointestinale ale chimioterapiei, identificand vitamina D si probioticele ca fiind cele mai promitatoare.

„Stim deja ca vitamina D ajuta la absorbtia calciului, dar noile descoperiri sugereaza ca poate juca un rol important si in mucozita intestinala indusa de chimioterapie”, spune Sylvester, autorul principal al unei lucrari recente care analizeaza noi strategii terapeutice pentru combaterea toxicitatii gastro-intestinale, noteaza medicalxpress.com.

Vitamina D ajuta pacientii cu cancer

„Gravitatea si progresia diferitelor boli gastro-intestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil si cancerul colorectal, este asociata cu deficienta de vitamina D”, spune ea. „Se pare ca vitamina D ajuta la suprimarea inflamatiei si imbunatateste functia celulelor T, care creste imunitatea.”

De asemenea, se considera ca vitamina D imbunatateste eficacitatea anumitor medicamente anti-cancer.

Cercetatorii lucreaza acum la modalitati de imbunatatire a activitatii vitaminei D in intestin, ca o optiune mai viabila pentru tratarea mucozitei gastro-intestinale.

„Stim ca vitamina D face cu siguranta mai mult decat sa ajute la absorbtia calciului, dar trebuie sa intelegem si sa optimizam mai bine actiunea sa in intestin inainte de a putea fi siguri 100% ca ar putea fi o optiune de tratament pentru mucozita gastrointestinala”, spune dr. Stringer

„Cercetam efectele activitatii imbunatatite a vitaminei D in intestin, atat la reducerea daunelor, cat si la minimizarea modificarilor compozitionale in microbiomul intestinal cauzat de agentii chimioterapici”.

Probioticele (bacteriile vii si drojdia) au fost, de asemenea, promovate pe scara larga pentru sanatatea digestiva si exista dovezi ca reduc severitatea diareei si a durerii abdominale, dar cercetatorii nu au reusit sa stabileasca efectul direct al probioticelor asupra functiei intestinale care reduce aceste efecte secundare in timpul si dupa tratamentul cancerului.

„Vitamina D ar putea dovedi hormonul cheie pentru ameliorarea suferintei pentru pacientii cu cancer”, spune dr. Stringer. Lucrarea lor a fost publicata in Asistenta si ingrijire paliativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *