Prima pagină » Stiri si curiozitati » Vitamina C pentru bebeluși. Suplimente recomandate

Vitamina C pentru bebeluși. Suplimente recomandate

02 mart. 2021, 10:54,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Vitamina C este cunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra sistemului imunitar și pentru proprietățile antioxidante. Totuși, corpul uman nu produce vitamina C, însă este necesar să luăm o doză zilnică pentru a preîntâmpina o deficiență în organism. Doza zilnică recomandată diferă de la bebeluși, spre exemplu, până la persoanele mai în vârstă. De asemenea, dozajul este diferit în funcție de sex.

Pentru cei care iau suplimente alimentare pe bază de vitamina C, nu se recomandă o doză mai mare de 2.000 de mg de vitamina C pe zi.

Doza zilnică de vitamina C recomandată de medici este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. În cazul femeilor însărcinate, doza recomandată de vitamina C este 85 mg , iar pentru femeile care alăptează doza de vitamina C poate ajunge la 115-120 mg.

În ceea ce îi privește pe fumători, acestora le este recomandată o creștere cu aproximativ 35 de mg pe zi față de doza pentru o persoană care nu fumează.

Potrivit cercetători, doza zilnică de vitamina C necesară este de 80 mg în cazul adulților. În perioadele în care alimentația nu este bogată în legume și fructe, se recoamndă doze mai mari de vitamina C, însă trebuie avut grijă să nu se depășească 2.000 mg/zi. În cazul copiilor, doza poate scădea în funcție de vârstă.

De unde își iau vitamina C

În cazul bebelușilor, vitamina C este luată din laptele matern și ar trebui să fie mai mult decât suficientă.

Pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani, doza recomandată este de 15 mg, în timp ce pentru copiii cu vârsta între 4 și 8 ani, se recomadă o doză de 25 mg.

La copii cu vârsta între 9 și 13 ani, medicii recomandă o doză de 45 mg, în timp ce pentru adolescenți, cu vârsta între 14 și 18 ani, doza este de 75 mg.

Lipsa de vitamina C și suplimente recomandate

Lipsa vitaminei C la bebeluși se manifestă prin iritabilitate, durere la mișcare, anorexie și încetinirea dezvoltării. De asemenea, la bebeluși, dar și la copiii mici se poate observa o subdezvoltare osoasă, precum și hemoragie și anemie.

Pentru a preîntâmpina apariția unor asemenea manifestări, mamele trebuie să le administreze bebelușilor niște suplimente, de obicei complexuri de vitamine.

Aceste suplimente de vitamine asigură funcționarea normală a sistemului imunitar, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, formarea normală a colagenului pentru funcționarea corectă a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dinților și a pielii. În plus, acestea duc la creșterea absorbției fierului și la regenerarea formei reduse a vitaminei E.

În cazul în care doza de vitamina C este prea mare, copiii pot face hipervitaminoză din cauza imaturității sau funcționării deficitare a ficatului sau rinichilor. Acest lucru se poate întâmpla chiar și la dozele adecvate vârstei.

De aceea nu este recomandat să li se dea bebelușilor sau copiilor mici mai multe tipuri de suplimente în acelasi timp, așa cum sunt multivitaminele sau doze mai mari pentru un efect rapid. Este bine de știut pentru părinți că trebuie să facă pauze între curele de vitamine. În plus, de fiecare dată când se dau vitamine bebelușilor este indicat să fie hidratați adecvat și să nu exista contraindicatii medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *