Prima pagină » Sanatate » Vitamina B12 fiole se poate bea? Află totul despre rolul „vitaminei roșii” în organism

Vitamina B12 fiole se poate bea? Află totul despre rolul „vitaminei roșii” în organism

05 sept. 2022, 11:21,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă dacă vitamina B12, care se găsește sub formă de fiole, se poate bea. Ei bine, această vitamină, numită şi ciancobalamină sau „vitamina roşie”, poate fi administrată și pe cale orală, însă, cel mai bine este asimilată intramuscular. Află, în rândurile care urmează, totul despre rolul acestei vitamine în organism.

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, asemenea celorlalte vitamine din complexul B. Acest lucru înseamnă că se poate dizolva în apă și poate călători prin sânge. În ceea ce privește pericolul de intoxicare, acesta este mic, deoarece excesul de vitamină este eliminat prin urină. Chiar și așa, organismul uman este capabil să stocheze o cantitate din această vitamină timp de până la patru ani.

Din punct de vedere structural, vitamina B12 este cea mai mare și mai complexă vitamină. Aceasta se găsește în produsele de origine animală, cum sunt carnea și lactatatele și este obținută prin sinteza fermentației bacteriene.

u medic cu un facon alb pe care scrie b12

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, asemenea celorlalte vitamine din complexul B.

Vitamina B12 fiole se poate bea?

Vitamina B12, care se găsește sub formă de fiole, nu se poate bea, ci este administrată intramuscular, în anemia pernicioasă (100-1000 grame zilnic, timp de două săptămâni, apoi o dată pe lună – ca tratament de întreținere) și în nevrite (1000 de grame pe zi). În schimb, există și vitamina B12 soluție orală, care se administrează astfel: la copii peste trei ani – doar la recomandarea specialistului, la adulți – cinci picături de trei ori pe zi consumate ca atare sau se dizolvă într-un pahar cu apă, iar la femeile însărcinate sau care alăptează – doar la recomandarea medicului.

Vitamina B12 este recomandată și în cazul anemiei megaloblastice după gastrectomie sau dacă este asociată cu tulburări gastrointestinale. Totodată, medicii o recomandă persoanelor care suferă de anemii ale hepaticilor, anemii toxiinfecțioase, debilitante, convalescență sau astenie. Ciancobalamina este necesară și în anorexie, osteoporoză, osteoartrită, polinevrite alcoolice, diabetice, nevrite, nevralgii cervicobrahiale și faciale, zona zoster, ciroze hepatice sau în hepatite cronice.

Astfel, vitamina B12 este un nutrient fundamental, care contribuie la menținerea sănătății nervilor și a celulelor sanguine ale corpului. Un rol esențial al vitaminei roșii este acela că favorizează producerea ADN-ului, materialul genetic întâlnit în toate celulele. Mai mult, această vitamină contribuie la prevenirea unui tip de anemie, care poartă numele de anemie megaloblastică. Această afecțiune este, de fapt, o carență de cobalamină, care se manifestă prin stări de oboseală și slăbiciune.

În fine, vitamina B12 are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea, se numără: funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătății psihice, formarea normală a globulelor roșii, funcționarea normală a sistemului imunitar, reducerea oboselii și extenuării și susținerea procesului de diviziune celulară.

o injecție cu vitamina b12

Vitamina B12, care se găsește sub formă de fiole, nu se poate bea, ci este administrată intramuscular, în anemia pernicioasă ( 100-1000 grame zilnic, timp de două săptămâni, apoi o dată pe lună – ca tratament de întreținere) și în nevrite (1000 de grame pe zi).

Alimente bogate în vitamina B12

Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele de proveniență animală, cum sunt carnea de pește, carnea de porc, ouăle și lactatele. Această vitamină nu se găsește, însă, în alimentele vegetale.

Printre cele mai cunoscute alimente bogate în vitamina B12 se află: șunca, carnea de vită, carnea de pește (în special tonul) și carnea de porc. Alte alimente sunt: carnea de pasăre de curte, produsele lactate (laptele, brânza și iaurtul), unele produse nutritive din drojdie, ouăle și carnea de miel.

Important de precizat este că vitamina roșie se găsește și în unele tipuri de cereale pentru micul dejun sau în laptele de soia, grație alegerii producătorilor de a adăuga și vitamina B12.

Potrivit specialiștilor, înainte de a fi nevoie de un tratament activ, se recomandă adoptarea unei diete echilibrate. În acest fel, simptomele carenței de B12 pot fi evitate cu ușurință prin consumarea unor alimente bogate în această vitamină prețioasă.

alimente bogate în vitamina b12

Vitamina B11 se găsește în mod natural în produsele de proveniență animală, cum sunt carnea de pește, carnea de porc, ouăle și lactatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024