Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig
Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

22 oct. 2020, 18:12,
în Sanatate

Vitamina A stimulează arderea grăsimilor! Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători condusă de Florian Kiefer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolism a MedUni Viena arată că temperaturile ambiante reci cresc nivelul de vitamina A la om și șoareci. Acest lucru ajută la transformarea țesutului adipos „rău” în țesut adipos „bun”, care stimulează arderea grăsimilor și generarea de căldură. Această „transformare a grăsimilor” este însoțită de obicei de un consum sporit de energie și, prin urmare, este considerată o abordare promițătoare pentru dezvoltarea unor noi terapii anti-obezitate.

Oamenii și mamiferele au cel puțin două tipuri de depozite grase, țesutul adipos alb și cel maro. În timpul dezvoltării obezității, excesul de calorii este depozitat în principal în grăsimile albe. În schimb, grăsimea brună arde energie și astfel generează căldură. Mai mult de 90% din depozitele de grăsime corporală la om sunt albe, sunt de obicei situate la nivelul abdomenului, al fundului și al coapselor superioare. Transformarea acesteia în grăsime brună ar putea fi o nouă opțiune terapeutică pentru combaterea creșterii în greutate și a obezității.

Vitamina A stimulează arderea grăsimilor: cum functioneaza procesul

Un grup de cercetare condus de Florian Kiefer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolism, Departamentul de Medicină III de la MedUni Viena, a demonstrat că aplicarea moderată de frig crește nivelul de vitamina A la oameni și șoareci. Majoritatea rezervelor de vitamina A sunt stocate în ficat, iar expunerea la frig pare să stimuleze redistribuirea vitaminei A către țesutul adipos. Creșterea vitaminei A indusă de frig a dus la o conversie a grăsimii albe în grăsime bruna, cu o rată mai mare de ardere a grăsimilor.

„Rezultatele noastre arată că vitamina A joacă un rol important în funcția țesutului adipos și afectează metabolismul energetic global. Cu toate acestea, acesta nu este un argument pentru consumul unor cantități mari de suplimente de vitamina A, deoarece este esențial ca vitamina A să fie transportata la celulele potrivite, la momentul potrivit. Am descoperit un nou mecanism prin care vitamina A reglează arderea lipidelor și generarea de căldură în condiții de frig. Acest lucru ne-ar putea ajuta să dezvoltăm noi intervenții terapeutice care să exploateze acest mecanism specific”, explică cercetătorul MedUni Viena, potrivit MedicalXpress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`