Prima pagină » Sanatate » Vitamina A – Beneficii și surse alimentare

Vitamina A – Beneficii și surse alimentare

13 iun. 2024, 13:41,
BZI.ro, în Sanatate

Vitamina A este una dintre cele mai importante datorită beneficiilor sale. Pe aceasta o găsim în nenumărate alimente bogate în beto-caroten.

Vitamina A. Numeroase beneficii în organism

Vitamina A a fost studiată de mai bine de 130 de ani. Aceasta este absorbită la nivelul intestinului subțire, ulterior depozitată în ficat, iar bună-starea organismului nostru depinde de aceasta.

Aceasta este liposolubilă (solubilă în grăsimi) și are multe surse naturale. Se poate găsi sub două forme: vitamina A preformată (retinol, retinal si acid retinoic, care sunt absorbite din lactate, peste si carne) și provitamina A/carotenoide (alfacaroten, betacaroten, beta-criptoxantina, absorbite din surse vegetale precum fructele si legumele).

Vitamina A este una dintre cele mai importante din organism, având următoarele beneficii: întărește sistemul imunitar, stimulează formarea de celule albe care intră în componenta sistemului imunitar, previne cataracta, glaucomul și alte afecțiuni oculare degenerative, îmbunătățește vederea nocturnă, ajută să distingi corect culorile, previne/amelioreaza apariția sindromului de ochi uscat, regenerează pielea (ajută la regenerarea cicatricilor, rănilor, arsurilor), intră în componenta substanței din care sunt făcuți dinții (dentina), previne formarea calculilor biliari (prin intermediul fosfatului de calciu produs de vitamina A), ajută la regenerarea cicatrilor, rănilor, arsurilor, ajută la asimilarea calciului, susține sănătatea unghiilor.

În ceea ce privesc beneficiile asupra pielii, vitamina A este adjuvant în acne, echilibrând supraproducția de keratină. De asemenea, are efect antirid, înlătură petele pigmentare și reduce aspectul vergeturilor.

Vitamina A are mari beneficii și asupra părului: conferă un scalp sănătos (reduce excesul de sebum la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia), previne deteriorarea firului de păr și păstrază strălucirea acestuia, ameliorează simptomele de păr uscat și previne apariția mătreții.

 

Surse naturale de vitamina A

Un alt avantaj al vitaminei A este faptul că poate fi luată din alimente naturale, în mod special fructe și legume, ușor accesibile oricui.

Vitamina A se găsește în: cartofi dulci, ardei grasi rosii, morcovi, spanac, kale, broccoli, legume cu frunza verde închis, salata verde, castraveți cu coajă, pătrunjel, caise, dovleac, papaya, mango, pepene galben, prune, portocale, fistic, pește, lapte, ouă, unt, ficat, cereale.

O dietă sănătoasă ne asigură aportul corespunzător de vitamina A, însă există câteva categorii de persoane deficitare care au nevoie de suplimentare. Persoanele vizate sunt: bebelușii la naștere, copiii, femeile însărcinate, femeile care alăptează, persoanele care suferă de fibroza chistică.

Lipsa de vitamina A se manifestă prin: scăderea acuitații vizuale, ochi uscați, afecțiuni dermatologice, infecții intestinale, piele uscată, infecții la nivelul sistemului respirator, boli ale aparatului reproductiv, avort spontan, pierderea poftei de mâncare, întârzierea creșterii la copii.

Există de asemenea anumiți factori de risc care avantajează deficiența de vitamina A. Consumul exagerat de alcool este unul dintre aceștia, producându-se o serie de dereglări în organism (pierderea simțului olfactiv și gustativ, disfuncții sexuale și nictalopie).

Un alt factor este alimentația deficitară, fiind și cea mai frecventă cauză. Vegetarienii sau persoanele care consumă puțină carne și produse de origine animală prezintă cel mai mare risc.

Lipsa alăptării la sân poate reprezenta un alt factor de risc, copiii care nu sunt alăptați reprezentând o categorie predispusă la deficit de vitamina A.

Nu în ultimul rând, sarcina poate duce la deficiență de vitamina A, din cauza faptului că organismul unei femei gravide consumă o cantitate mai mare de vitamine și de minerale. În acest caz, suplimentele alimentare se vor lua numai la recomandarea medicului, deoarece vitamina A poate provoca malformații congenitale fătului.

Din fericire, găsim vitamina A în numeroase alimente naturale, la îndemâna oricum, beneficiile fiind deosebit de importante pentru organismul nostru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *