Laura și Antim Nechifor sunt 2 tineri care au revenit în satul bunicilor, din Iași, pentru a deschide o afacere cu legume ecologice. Nașterea fiicei lor, în vârstă de 2 ani acum, a fost impulsul de care aveau nevoie pentru a pune planurile în practică și să se mute la țară. Visul de avea propria fermă legumicolă a prins contur în urmă cu 1 an, când au înființat solarul cu diverse soiuri de legume, atât românești, cât și din străinătate. Clienții care le află povestea revin cu noi comenzi de legume ecologice
Laura și Antim Nechifor sunt 2 tineri care au revenit în satul bunicilor, din Iași, pentru a deschide o afacere cu legume ecologice. După ani în care au pus deoparte economiile necesare pentru îndeplinirea visului de a se muta la țară, unde să se apuce de agricultură, planul s-a concretizat. Cei doi tineri ingineri horticoli, școliți în București, au decis că nașterea fiicei lor Maria este ceea ce aveau nevoie pentru a se mobiliza și pentru a deveni producători agricoli în satul Homița, localitatea Cristești, din Iași. Povestea celor 2 tineri începe în toamna anului 2019, când și-au făcut bagajele și s-au mutat la țară.
După 7 ani de Capitală, Laura și Antim Nechifor au revenit la Iași, în satul Homița, unde au deschis afacerea cu legume ecologice
Începutul a fost mai greu, spune Antim Nechifor, dar e ceea ce și-au dorit, o afacere cu legume ecologice.
„Noi aveam visul, planurile, economiile, însă nu găseam momentul când să renunțăm la București și să venim aici, la casa bunicilor soției mele. Voiam să facem o fermă ecologică pentru că noi în acest domeniu munceam în Capitală. Făceam grădini urbane comunitare, permacultură, adică agricultură ecologică. Știam tot ce presupune o astfel de investiție, făceam și consultanță pe proiecte, ceea ce facem și acum. La noi în România se face agricultură ecologică, dar nu e foarte promovată”, susține Antim Nechifor.
Antim Nechifor, legumicultor din Iași: „Am zis să facem pentru noi ceea ce făceam în București pentru alții”
Tânărul horticultor mai povestește că nașterea fetiței lor, Maria, a fost impulsul de care aveau nevoie el și soția sa Laura pentru a se muta la țară.
„Motivația noastră a fost fetița, am vrut să mănânce sănătos, să ne hrănim sănătos. Am zis să facem pentru noi ceea ce făceam în București pentru alții. În toamnă, când ne-am mutat la țară, am renovat casa bunicilor, am ridicat solarul, am luat semințele. Nu am economisit o sumă mare în perioada celor 7 ani cât timp am fost în Capitală, pentru a investi în ferma cu legume, însă a fost suficientă”, mai spune Antim Nechifor, legumicultor din Iași.
Laura Nechifor, legumicultor din Iași: „Mulți tineri am observat că se reîntorc la origini, vor mâncare sănătoasă”
Antim mai spune că sunt situații când clienții care vor să se hrănească sănătos sunt greșit informați.
„Viața de la oraș e foarte agitată, solicitantă. Făceam 3 ore cu metroul în fiecare zi, pierdeam mult timp cu transportul. De aceea cred că multe persoane vor să se mute la țară”, spune Antim.
„Iar mulți tineri am observat că se reîntorc la origini, vor mâncare sănătoasă”, adaugă soția lui, Laura Nechifor.
Antim povestește o experiență mai puțin plăcută cu un producător de legume și fructe.
„Eu de obicei cumpăram legume și fructe de la piață. Am pățit o dată, am văzut o bătrânică cu legume și fructe, am cumpărat de la ea, crezând că provin din grădina sa, dar ea nici măcar nu era producător”, mai spune Antim Nechifor.
În „Ferma Scufița de la Homița” sunt cultivate 54 de soiuri de legume din România, Franța Rusia sau America
Familia de horticultori care deține „Ferma Scufița de la Homița”, în satul bunicilor din Iași, a avut prima recoltă cu legume în primăvara anului 2020, iar numărul de clienți a fost mediu. După ce au apărut și legumele, iar cei 2 tineri au participat la târgul „Piața Verde de Weekend”, solicitările au crescut simțitor, cele mai căutate fiind roșiile naturale, cu gustul ca pe vremuri.
„A fost o reacție pozitivă din partea clienților. Noi avem 54 de soiuri diferite de la soiuri din România, până la soiuri din Germania, Franța, Rusia, achiziționate tot de la fermieri din țară, pasionați de legumicultură, cu sute de soiuri. La târg comercializăm în general caserola de 1 kilogram, cu 12 varietăți de roșii”, explică Antim Nechifor.
Planuri pentru anul 2020: înființarea unei plantații pomicole mixte, dar și o producție de câteva tone de legume
Pe lângă roșii ecologice care se coc natural în fermă se mai cultivă și ardei iuți din soiul Karoline, cei mai iuți ardei din lume. De asemenea, un soi de vinete mici care pot fi puse la borcan cu diverse condimente sunt cultivate în ferma din Homița, pe 3.250 de metri pătrați.
„Noi estimăm o producție de 1 tonă și jumătate la roșiile din solar, jumătate de tonă la cele din câmp, 500 de kilograme de ardei. Vrem să înființăm livada mixtă pe 3.000 de metri pătrați și o să depunem documentele pentru a obține certificatul de producător ecologic. Aici suntem înconjurați de pădure, nu aplicăm niciun tratament chimic, deci suntem convinși că vom obține documentul”, spune Laura Nechifor.
Iașul este unul din județele cu numeroși tineri care dețin o afacere cu legume ecologice sau cu fructe de pădure ecologice
Pe lângă cei 2 tineri din Iași care dețin o afacere cu legume ecologice mai sunt 320 de persoane care practică cultura ecologică pe aproximativ 102.239 de hectare. Majoritatea acestora fac agricultura ecologică în domeniul vinificației sau vegetal și cel animal. Fermierii care au culturi ecologice înregistrate în anii precedenți la Direcția Agricolă cultivă soia, fructe de pădure sau produc miere de albine. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cele care nu sunt certificate ecologic.