Prima pagină » Culinar » Visinata de casa. 3 retete simple pentru o bautura aromata
Visinata de casa. 3 retete simple pentru o bautura aromata

Visinata de casa. 3 retete simple pentru o bautura aromata

08 iun. 2020, 15:08,
în Culinar

Când spui vişine coapte, clar te gândeşti la pandişpan dulce-acrişor, la dulceaţă, la sirop, dar şi la o băutură alcoolică, savuroasă. Nu e mare filosofie să faci vişinata de casă. Dacă bunicii sau străbunicii ţi-au lăsat reţeta lor specială pentru această băutură, cu atât mai mult trebuie să profiţi de ea. Dacă însă eşti începător, noi ţi-am pregătit în acest material nu una, ci trei reţete de vişinată de casă.

De ce ai nevoie? În afară de ingredientele clasice (fructe, zahăr şi alcool), îţi trebuie un recipient. Pentru o cantitate mai mare de vişinată, foloseşte damigeana; pentru o cantitate mai mică, utilizează un borcan cu gură mai largă. În plus, cumpără-ţi şi 2-3 perechi de mănuşi din latex, adică din cele de unică folosinţă. Acestea îţi vor fi de mare ajutor. Trucul cu ele în găseşti mai jos, la Sfaturi pentru gospodari şi gospodine.

Cum se face vişinata

Vişinata de casă se face foarte simplu. Tot procesul are două etape. Prima constă în stoarcerea sucului din fructe, prin acoperirea lor cu zahăr. Atenţie: nu storci fructele în storcător sau cu mâna. Pur şi simplu, pui vişinele şi zahărul în damigeană, alternând straturile. De ce se acoperă cu tifon gura recipientului? Pentru ca fructele „să respire”. În caz contrar, rişti ca damigeana să crape ori, chiar mai rău, să explodeze din cauza gazelor acumulate în interior.

A doua etapă presupune macerarea lor cu ajutorul alcoolului. Acesta se toarnă peste fructe abia după ce zahărul s-a topit complet.

Rețetă de vișinată tradiţională

Ingrediente:

  • 1 kg vișine proaspete
  • 400-500 gr zahăr
  • alcool, cât să cuprindă vișinele (cam 200 ml alcool dublu rafinat)

Mod de preparare:

Spală vişinele şi îndepărtează codiţele şi eventualele frunzuliţe. Pentru vişinată se păstrează doar fructele coapte şi nepătate. Lasă fructele la scurs, pentru a nu le pune în damigeană încă pline de apă.

Pune într-un borcan cu gura mai largă un strat de vişine, apoi un strat de zahăr, iar strat de vişine, iar zahăr şi tot aşa până la final. Damigeana trebuie să fie umplută cam la 3/4 din capacitate, ca să ai loc suficient apoi să o agiţi uşor.

Acoperă gura borcanului cu o bucată de tifon curat, iar recipientul se depozitează într-un loc călduţ. Tifonul lasă conţinutul „să respire” şi nu permite insectelor să pătrundă în damigeană. Din când în când scutură uşor borcanul, pentru ca vişinele să se aşeze, iar zahărul acopere cât mai bine.

În momentul în care zahărul s-a topit, adaugă alcoolul cât să acopere vişinele, apoi pune capac la borcan şi mută-l într-un loc rece, cum ar fi beciul. Cam 8-10 zile durează până când se topeşte zahărul (topirea depinde de calitatea zahărului, dar şi de cât sirop lasă fructele). Macerarea, în acest caz, va dura mai mult (cam două luni). Dacă vrei să bei vişinată mai repede, pune borcanul la soare (vişinata va fi gata în câteva săptămâni).

La final, vişinata se decantează şi se pune în carafe pentru lichior, prevăzute cu dop.

Visinata de casa se lasa la macerat minim 2 luni

Secretul vișinatei constă în macerarea lentă

Reţetă de vişinată cu migdale

Ca să prepari vişinata cu migdale, ai nevoie de aceleaşi ingrediente ca la oricare reţetă de vişinată, cu excepţia faptului că incluzi şi nişte migdale. Să începem treaba:

Ingrediente:

  • 2 kg vişine
  • 1 kg zahăr
  • 1 litru alcool dublu rafinat (minim 90%)
  • 1 l apă
  • 500 ml suc concentrat de vişine
  • 10-12 migdale fără coajă

Mod de preparare:

Pune vişinele spălate în damigeana şi acoperă-le cu 500 gr zahăr. După aproximativ o săptămână adaugă 500 ml alcool şi mai lasă la macerat 7 zile. Acoperă gura damigenei cu tifon sau cu mănuşa din latex, în care faci o gaură foarte mică, cu vârful de ac.

Adaugă restul de alcool şi un sirop de zahăr caramelizat, apoi apa şi siropul concentrat de vişine. După alte două săptămâni încorporează migdalele, tăiate în două. Dacă nu ai găsit nicăieri migdale, foloseşte esenţa de migdale. O dată la câteva zile agită damigeana. Vişinata e bună de gustat după circa o lună.

Vişinată cu ţuică. Rețetă cu țuică

Unii spun că vişinata nu trebuie făcută cu ţuică, întrucât nu ar fi vişinată veritabilă. Alţii afirmă, dimpotrivă, că iese la fel de bună. Hai să vedem reţeta:

Ingrediente:

  • 6 kg vişine
  • 1,2 litri ţuică
  • 2-2,5 kg zahăr

Mod de preparare:

Pune fructele şi zahărul în straturi în damigeană. Ultimul strat trebuie să fie obligatoriu de zahăr. Acoperă gura damigenei cu tifon şi lasă totul la macerat în jur de 10 zile. După ce zahărul s-a topit de tot, adaugă ţuica, amestecă şi pune capac la damigeană (adică se închide ermetic). La macerat se mai lasă minim 2 luni.

Câte calorii are vişinata

Aceasta este o întrebare al cărei răspuns ne interesează pe toţi. Având în vedere că se pune o cantitate destul de mare de îndulcitor, iar fructele oricum conțin zahăr, recomandarea noastră ar fi să limitezi consumul de vişinată. Cu alte cuvinte, vişinata să nu ţină loc de suc ori limonadă, întrucât are mult zahăr şi mult alcool.

Conform analizelor nutriționale, 100 gr de vişinată conţin:

  • calorii: 235;
  • zaharuri: 28.40;
  • alcool: 17.40 gr.

Iată şi ce conţin 100 gr vişine:

  • calorii: 50;
  • carbohidraţi: 12,18 gr (9% din doza zilnică recomandată);
  • proteine: 1 gr;
  • grăsimi: 0,3 grăsimi;
  • fibre alimentare: 1,6 gr.

Caloriile din 100 gr vişine pot fi arse dacă:

  • alergi 6 minute
  • înoţi 4 minute
  • mergi la pas alert 14 minute
  • mergi cu biciclet 8 minute.

 

Visinata de casa are multe calorii si mult alcool

Vișinele conțin puține calorii

Sfaturi pentru o vișinată de casă reușită:

  • păstrează codițele de vișine. Sunt bune pentru sănătate;
  • ideal este să foloseşti o damigeană;
  • dacă pui în vişinată zahăr brun sau miere de albine, culoarea va fi mai închisă;
  • nu se pune ţuică în vişinata de casă pentru că se amestecă două arome destul de intense;
  • alcoolul se poate pune peste fructe şi sirop sau numai peste sirop (caz în care vişinele sunt scoase în prealabil). Ambele variante sunt corecte;
  • dacă pui alcool şi peste fructe, şi peste sirop, vişinata va fi mai slab alcoolizată, întrucât şi fructele absorb din el;
  • ca să simţi acea ungere pe gât când bei vişinată, e necesar ca, după ce ai adăugat alcoolul, vişinele să stea la macerat 90 de zile, adică 3 luni;
  • dacă nu ai tifon, exista trucul cu mănuşa din latex, adică mănuşa de unică folosinţă. Îmbracă gura damigenei cu o mănuşă şi fă o singură gaură într-unul din degete, cu un ac de cusut. În câteva zile, mănuşa se va umfla, semn că a început fermentaţia. Dacă mănuşa nu se umflă, dar vişinele fermentează, înlocuieşte mănuşa (e posibil să se fi rupt). Înainte de a adăuga alcoolul, îmbracă gura damigenei cu o mănuşă nouă. În cazul în care tot se umflă, înseamnă că fermentaţia nu s-a oprit. Dacă e invers, atunci poţi adăuga alcoolul. Acest truc este bun pentru situaţia în care vrei să guşti vişinata cât mai repede şi nu ai răbdare să o macerezi lent, în beci, ci la loc călduţ;
  • dacă are prea mult alcool, vişinata se dizolvă cu sirop făcut din zahăr şi apă. Siropul se ţine pe foc până când zahărul se topeşte, apoi se răceşte şi se încorporează în damigeană. Iniţial, când adaugi siropul, vişinele vor pluti, dar pe parcurs se vor lăsa la fund;
  • pentru gust mai intens, adaugă în borcan câteva cireşe amare ori nişte sâmburi de vişine zdrobiţi cu un ciocan;
  • adaugă zeama de la o lămâie, pentru o savoare în plus şi pentru că vişinata să aibă o culoare cât mai intensă;
  • vişinele marinate se pot folosi pentru diverse preparate, precum o tartă cu vişine sau plăcinta cu vişine.

Cum se servește vișinata de casă

Îţi propun mai multe variante de servire pentru vişinata de casă:

  1. simplă, turnată în pahar;
  2. în pahare glazate cu zahăr tos. Se pun pe masă o farfuriuţă cu zahăr tos şi un castron cu apă. Se înmoaie gura unui pahar mic în apă, apoi în zahăr. După aceea se toarnă vişinată în pahar, fără a atinge marginea cu zahăr;
  3. în pahar, împreună cu o felie de lămâie sau oricare alt fruct (zmeură, portocala etc.)
  4. în cocktail.

ATENŢIE! Vişinata trebuie consumată cu moderaţie. Gustul ei dulce „alimentează” dorinţa de a o tot bea, dar există riscul de a te îmbăta, din cauza conţinutului mare de alcool.

Iată cum prepară vișinată de casă o renumită bloggeriță:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`