„Visele” sau „visurile”? Ambele variante sunt corecte, însă cele două forme de plural au semnificații diferite. Mulți vorbitori de limba română ezită când este vorba de a alege, pentru diferite contexte, una dintre formele de plural ale substantivului „vis”.
Ambele forme ale cuvântului „vis” la plural sunt corecte, acestea fiind omonime; de asemenea, „visele” și „visurile” sunt amândouă folosite în contexte asemănătoare. De aici poate porni și confuzia. Numeroase substantive din limba română au forme duble sau multiple de plural, care definesc realități diferite, iar necunoașterea sensurilor conduce de multe ori la confuzii. Pentru a evita folosirea greșită a acestora, este cel mai important să le cunoaștem sensul lor.
Când se folosește visele sau visurile?
Având în vedere că ambele forme sunt corecte, trebuie să înțelegem contextul în care sunt folosite. Cuvântul „vise” sau „visele” se folosește în momentul în care vorbim despre anumite lucruri care se petrec în timpul somnului, cum ar fi procesele psihice sau imaginile văzute și simțite în timpul somnului. Un exemplul corect este propoziția: „ Visele mele din ultima perioadă au fost cu porci”.
De asemenea acest lucru este confirmat și de definiția din DEX: „Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului”
În schimb, „visurile” se folosește în momentul în care facem referire la dorințe sau aspirații din viitor. Astfel, propoziția „Visurile mele pentru viitor sunt foarte mari” este corectă.
Alte substantive cu forme duble de plural dar cu semnificații diferite.
In limba romana mai exista încă zeci de astfel de exemple, acestea sunt omonime parțiale. Cuvinte formate pe același model de plural dar cu forme ce nu coincid pe de-a-întregul. Un exemplu bun pentru aceste omonime parțiale este pluralul la masă. Folosim pluralul mese, atunci când ne referim la un obiect de mobilier, iar mese atunci când este vorba de o mulțime de oameni.
Exemple: Sute de mese au fost aranjate pentru festivitate.
Masele s-au adunat să se revolte împotriva guvernului.
Element este un alt substantiv care înregistrează două forme de plural, diferite și ca sens, și ca gen: elemente-la genul neutru și elemenţi la genul masculin.
Folosim pluralul elemente atunci când facem referire la părți componente ale unui întreg și elemenţi atunci când ne referim la o piesă componentă de la un sistem de încălzire.
Exemple: Elementele care au format fundația au fost distruse.
Caloriferul avea elemenţi care nu funcționau.
Raport este un alt substantiv care înregistrează două forme de plural, ambele de genul neutru: raporturi sau rapoarte.
Pluralul rapoarte se folosește atunci când este vorba de relatări oficiale sau atunci când este vorba de prezentările militare.
Iar pluralul raporturi se folosește atunci când facem referire la relații interumane.
Exemple: Soldatul nu a putut prezenta rapoartele către general.
Și-au încheiat raporturile de muncă începând cu 1 septembrie
Un ultim exemplul este pentru cuvântul mobil, acesta la plural are atât forma de mobile cât și de mobiluri. Pluralul mobile se folosește atunci când este vorba de telefoane.
Ca exemplul: Mobilele nu au putut fi date pe modul avion.
Iar pluralul mobiluri se folosește atunci când este vorba de scopuri sau intenții. De exemplul: Mobilurile jafurilor erau evidente.
Visele sau visurilor sunt formele de plural a cuvântului vis dar cu sensuri diferite.
Daca visezi femei se cheama vise. Daca visezi barbati se cheama visuri. Dar mai bine o intrebati pr boarfa aia a lui Base ca va lamurestea ea mai in detaliu.