Prima pagină » Sanatate » Virusul West Nile: care sunt simptomele și cum ne tratăm?

Virusul West Nile: care sunt simptomele și cum ne tratăm?

26 mart. 2025, 09:34,
în Sanatate

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae și este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase din lume. Acesta se transmite în general prin înțepătura de țânțar infectat și poate duce la boli grave. Totuși, în majoritatea situațiilor, persoanele se confruntă cu simptome mai puțin severe, cum ar fi durerile de cap și febra.

Prezent în numeroase regiuni din lume, inclusiv în Europa, acest virus reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, mai ales în lunile când începe să fie cald. În general în această perioadă populația de țânțari este la apogeu.

Care sunt cauzele și simptomele virusului West Nile?

Virusul West Nile nu afectează numai oamenii, ci și păsările și animalele. Principala cauză este mușcătura de țânțar. Foarte rar se poate întâmpla ca transmiterea virusului să se realizeze prin transfuzii de sânge, transplant de organe, alăptare sau prin placentă, de la mamă la făt. Virusul intră în corp prin înțepătură și se înmulțește la nivelul celulelor pielii. Când ajunge în sânge provoacă febră. În cazuri grave, ajunge inclusiv la creier, provocând daune serioase.

Perioada de incubație a virusului West Nile este cuprinsă de obicei între 2 și 6 zile, dar poate varia de la 2 până la 14 zile și poate atinge chiar câteva săptămâni la persoanele imunodeprimate. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome. Totuși, în unele situații poate cauza efecte ușoare, sau severe, mai ales la persoanele în vârstă. Forma ușoară se manifestă prin simptome precum: febră moderată, dureri de cap, oboseală intensă, greață, vărsături, erupție cutanată în zonele trunchiului sau ganglioni limfatici inflamați.

Formele severe se manifestă în general la mai puțin din 1% din populația infectată. Virusul ajunge la creier, provocând encefalită sau meningită. Simptomele grave includ febră foarte ridicată, dureri intense de cap, rigiditate a gâtului, confuzie, convulsii, paralizie.

Diagnosticare și tratament

Diagnosticul se bazează pe simptome, istoricul expunerii și teste de laborator. Pe baza analizelor de sânge, medicul vede dacă pacientul are anticorpi specifici virusului. Cele mai utilizate analize sunt testul ELISA, care detectează anticorpii specifici, puncția lombară, imagistica și elctroencefalograma.

În formele severe ale infecției se utilizează următoarele analize. Puncția lombară se folosește pentru a exclude alte infecții neurologice. Testul implică introducerea unui ac în coloana vertebrală, de unde se extrage puțin lichid care va fi analizat în laborator. Imagistica cerebrală, cum ar fi RMN-ul este utilă pentru detectarea unei inflamații la nivelul creierului. Electroencefalograma este metodă medicală prin care se măsoară activitatea creierului ce poate fi folosită în scopul diagnosticării infecției cu virusul West Nile. Diagnosticul diferențial pentru infecția cu virusul West Nile este complex și necesită o analiză detaliată a istoricului pacientului.

În ceea ce privește tratamentul, nu există unul specific virusului și nici un vaccin care poate fi folosit sub formă de prevenție. În formele ușoare, sunt recomandate de către medic medicamente care să țină sub control durerile de cap sau febră.  În cazurile severe care evoluează spre encefalită sau meningită, pacienții trebuie spitalizați și monitorizați pentru a primi tratament de susținere. Aceștia vor avea nevoie de fizioterapie și terapie ocupațională pe termen lung în centre de reabilitare pentru a-și recăpăta funcțiile motorii și cognitive. După infecție, leziunile neurologice cauzate de virusul West Nile pot include anomalii motorii și cognitive.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Oazie de investiție. Cum pot românii să facă bani
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
Dailybusiness.ro
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`