Prima pagină » Sanatate » Virusul West Nile: care sunt simptomele și cum ne tratăm?

Virusul West Nile: care sunt simptomele și cum ne tratăm?

26 mart. 2025, 09:34,
în Sanatate

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae și este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase din lume. Acesta se transmite în general prin înțepătura de țânțar infectat și poate duce la boli grave. Totuși, în majoritatea situațiilor, persoanele se confruntă cu simptome mai puțin severe, cum ar fi durerile de cap și febra.

Prezent în numeroase regiuni din lume, inclusiv în Europa, acest virus reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, mai ales în lunile când începe să fie cald. În general în această perioadă populația de țânțari este la apogeu.

Care sunt cauzele și simptomele virusului West Nile?

Virusul West Nile nu afectează numai oamenii, ci și păsările și animalele. Principala cauză este mușcătura de țânțar. Foarte rar se poate întâmpla ca transmiterea virusului să se realizeze prin transfuzii de sânge, transplant de organe, alăptare sau prin placentă, de la mamă la făt. Virusul intră în corp prin înțepătură și se înmulțește la nivelul celulelor pielii. Când ajunge în sânge provoacă febră. În cazuri grave, ajunge inclusiv la creier, provocând daune serioase.

Perioada de incubație a virusului West Nile este cuprinsă de obicei între 2 și 6 zile, dar poate varia de la 2 până la 14 zile și poate atinge chiar câteva săptămâni la persoanele imunodeprimate. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome. Totuși, în unele situații poate cauza efecte ușoare, sau severe, mai ales la persoanele în vârstă. Forma ușoară se manifestă prin simptome precum: febră moderată, dureri de cap, oboseală intensă, greață, vărsături, erupție cutanată în zonele trunchiului sau ganglioni limfatici inflamați.

Formele severe se manifestă în general la mai puțin din 1% din populația infectată. Virusul ajunge la creier, provocând encefalită sau meningită. Simptomele grave includ febră foarte ridicată, dureri intense de cap, rigiditate a gâtului, confuzie, convulsii, paralizie.

Diagnosticare și tratament

Diagnosticul se bazează pe simptome, istoricul expunerii și teste de laborator. Pe baza analizelor de sânge, medicul vede dacă pacientul are anticorpi specifici virusului. Cele mai utilizate analize sunt testul ELISA, care detectează anticorpii specifici, puncția lombară, imagistica și elctroencefalograma.

În formele severe ale infecției se utilizează următoarele analize. Puncția lombară se folosește pentru a exclude alte infecții neurologice. Testul implică introducerea unui ac în coloana vertebrală, de unde se extrage puțin lichid care va fi analizat în laborator. Imagistica cerebrală, cum ar fi RMN-ul este utilă pentru detectarea unei inflamații la nivelul creierului. Electroencefalograma este metodă medicală prin care se măsoară activitatea creierului ce poate fi folosită în scopul diagnosticării infecției cu virusul West Nile. Diagnosticul diferențial pentru infecția cu virusul West Nile este complex și necesită o analiză detaliată a istoricului pacientului.

În ceea ce privește tratamentul, nu există unul specific virusului și nici un vaccin care poate fi folosit sub formă de prevenție. În formele ușoare, sunt recomandate de către medic medicamente care să țină sub control durerile de cap sau febră.  În cazurile severe care evoluează spre encefalită sau meningită, pacienții trebuie spitalizați și monitorizați pentru a primi tratament de susținere. Aceștia vor avea nevoie de fizioterapie și terapie ocupațională pe termen lung în centre de reabilitare pentru a-și recăpăta funcțiile motorii și cognitive. După infecție, leziunile neurologice cauzate de virusul West Nile pot include anomalii motorii și cognitive.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Adeverinţele medicale, falsificate de elevi cu ajutorul AI, pentru a scăpa de ore
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Închisoare pentru proprietarii care nu plătesc impozitul pe chirii
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Insula din Grecia mai frumoasă decât Santorini. Cazările sunt mult mai ieftine, iar peisajele sunt unice în lume
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`