Coronavirusul rămâne activ pe pielea umană timp de nouă ore, au descoperit cercetătorii japonezi, în urma unui studiu despre care au spus că a arătat necesitatea spălării frecvente a mâinilor pentru a combate pandemia COVID-19.
Agentul patogen care cauzează gripa supraviețuiește pe pielea umană timp de aproximativ 1,8 ore, a concluzionat studiul publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseases, potrivit Japan Times.
„Supraviețuirea de nouă ore a SARS-CoV-2 (tulpina de virus care provoacă COVID-19) pe pielea umană poate crește riscul de transmitere a contactului în comparație cu virusul gripei A, accelerând astfel pandemia”, au precizat cercetatorii.
Echipa de cercetare a testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.
Atât coronavirusul, cât și virusul gripal sunt inactivate în decurs de 15 secunde prin aplicarea de etanol, care este utilizat în produsele de dezinfectare a mâinilor.
„Supraviețuirea mai lungă a SARS-CoV-2 pe piele crește riscul de transmitere. Cu toate acestea, igiena mâinilor poate reduce acest risc”, a indicat studiul.
Cercetarea susține sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății privind spălarea regulată și temeinică a mâinilor pentru a limita transmiterea virusului, care a infectat aproape 40 de milioane de oameni din întreaga lume de când a apărut pentru prima dată în China, la sfârșitul anului trecut.