Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia
Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

16 ian. 2021, 16:00,
în Sanatate

În mijlocul unei pandemii globale care a infectat aproape 100 de milioane de oameni, Asia s-ar putea confrunta în curând cu o altă amenințare cu virusuri emergente, cu o rată a mortalității mult mai mare. Virusul Nipah, un virus ARN care provine din lilieci, la fel ca SARS-CoV-2, a provocat multe focare în Malaezia, Singapore, India și Australia de Nord în ultimii 20 de ani. Acum cercetătorii de virusuri avertizează că are potențialul de a afecta mult mai mulți oameni dacă nu se învață lecții din pandemia de COVID-19.

Virusul Nipah a fost recunoscut pentru prima dată în 1999, după un focar în Malaezia. În timpul focarului, au fost observate 265 de cazuri de encefalită acută, care au început în fermele de porci. Cazurile au fost inițial atribuite encefalitei japoneze, dar a fost identificată corect ca infecție cu virusul Nipah la scurt timp după aceea. De atunci, au apărut focare mici aproape anual în perioada 2000-2020, de fiecare dată prezentând o rată uimitoare de mortalitate de până la 75%.

Mulți se vor întreba de ce un virus cu astfel de rate extreme de mortalitate este considerat un risc de pandemie – de obicei, astfel de boli își ucid gazdele prea repede pentru a se transmite suficient de eficient pentru o amenințare pe scară largă.

De ce virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Cu toate acestea, virusul Nipah diferă de mulți alți viruși. În timp ce simptomele apar de obicei între 4 si 14 zile după infecție, uneori virusul se poate incuba pentru perioade extreme de timp – până la 45 de zile, potrivit OMS – permițând o perioadă remarcabil de lungă de transmisie.

Odată ce incubația s-a încheiat, simptomele includ febră, dureri de cap și vărsături, asemănătoare cu infecția gripală. Acestea sunt ulterior urmate de amețeli, simptome neurologice și encefalită acută. Deși diferite tratamente antivirale sunt utilizate ca tratament de susținere pentru pacienți, nu există nici un tratament direct împotriva virusului. Dacă pacienții supraviețuiesc, unii rămân cu probleme neurologice pe termen lung, inclusiv modificări de personalitate și convulsii.

Deși încă reprezintă o amenințare semnificativă, tulpinile actuale ale virusului Nipah nu pot fi transmise prin aerosoli și nici nu sunt transportate în aer, așa că probabil nu vor prezenta același nivel de risc de pandemie pe care virușii precum SARS-CoV-2 îl fac. În prezent, virusul Nipah se răspândește în mare parte prin ingestia de alimente contaminate care au fost în contact cu liliecii infectați, deși au fost observate fecale de porc infectate și chiar transmiterea de la om la om.

Studiul și analiza ulterioară a virușilor precum Nipah vor permite lumii să fie mai bine pregătită pentru amenințările cu virusuri emergente. Ințelegerea bolilor existente care ar putea provoca devastări similare este primordială – în special în modul în care lumea se protejează împotriva virușilor transmiși de lilieci, sugerează virologul Veasna Duong, potrivit IflScience.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Tot globul e cu ochii pe duelul secolului: David Popovici vs Pan Zhanle. Când va fi cursa
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025