Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Virusul herpes simplex. Cercetatorii au descoperit cum poate virusul sa se reactiveze

Virusul herpes simplex. Cercetatorii au descoperit cum poate virusul sa se reactiveze

25 nov. 2019, 12:37,
în Sanatate

Virusul herpes simplex nu poate fi eliminat din organism daca te-ai imbolnavit. Infectia nu poate fi prevenita si nici eradicata complet. Acest virus intra in stare latenta, iar uneori se reactiveaza. Oamenii de stiinta au descifrat mecanismul de intrare si iesire din latenta.

Un studiu nou ajuta la explicarea modului in care virusul herpes simplex (HSV) iese din stadiul de latenta. Infectia cu acest virus este extrem de raspandita la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 3,7 miliarde de persoane sub 50 de ani au infectie cu HSV-1. Acest tip cauzeaza de obicei herpesul oral.

De asemenea, 417 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani au o infectie cu HSV-2. Este tipul care cauzeaza de obicei herpes genital. Infectia cu HSV dureaza toata viata. Nici o vaccinare nu o poate preveni si niciun tratament nu o poate eradica complet.

Virusul herpes simplex: forme de manifestare

Este posibil ca persoanele care au herpes sa nu-si dea seama ca il au. Asta pentru ca infectia poate fi asimptomatica, atunci cand virusul este latent. Cand virusul este activ, oricare dintre forme este contagioasa. HSV-1 este transmis in principal prin contact oral-oral sau oral-genital, precum si prin contactul cu pielea din jurul gurii, plagile sau saliva unei persoane cu o infectie activa. HSV-2 este raspandit prin contact intim.

Herpesul in stadiul activ poate produce ulcere dureroase – rani deschise – si vezicule in jurul gurii, organelor intime. Infectiile cu herpes pot duce la alte afectiuni, mai grave, precum keratita la ochi sau encefalita. HSV poate fi de asemenea un pericol pentru viata atunci cand patrunde in organismul unui nou-nascut. In plus, printre persoanele cu sistem imunitar compromis, simptomele infectiei cu herpes pot fi mai severe si mai frecvente.

Reactivarea virusului, un mister pe cale de a fi rezolvat

Problema medicilor este ca, de cele mai multe ori, herpesul sta in stare latenta in celulele nervoase. El nu poate fi tratat decat in ​​perioadele de activitate imprevizibile. Acum, cercetatorii – multi de la Institutul Baker pentru Sanatatea Animalelor din Cornell University, au descoperit ceea ce permite ca genele din HSV sa se reactiveze uneori.

Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul viral al herpesului scapa uneori de impachetarea proteinei supresive in celulele nervoase si devine reactivat. Prof.dr. Luis M. Schang, autorul principal al descoperirii sustine ca rezultatul explica „de ce antiviralele nu pot vindeca infectia si de ce, pana acum, a fost imposibila dezvoltarea unui vaccin. „Orice problema pe care herpesul o provoaca este din cauza reactivarii din latenta”, spune Schang, adaugand ca „latenta si reglarea genelor este o mare problema pentru ca nu stim aproape suficient despre ea”.

El subliniaza ca „Latenta si reactivarea reprezinta un obiectiv principal pentru cercetarea virusului herpetic”. Descoperirile echipei pot oferi cheia unei cercetari si a unui tratament pentru infectie care sa aiba mai mult succes. Un rezumat al descoperirii echipei a aparut in PLOS Pathogens.

Virusul herpes simplex si ADN-ul

Cercetarile anterioare au investigat mecanismele care permit activarea si dezactivarea genelor individuale ale herpesului. Echipa lui Schang a descoperit, insa, ca problema nu poate implica gene individuale ale herpesului, ci intregul genom al herpesului.

La invazia de HSV, o celula nervoasa raspunde infasurand ADN-ul viral foarte strans in jurul histonelor. Sunt niste proteine ​​in forma de bobine minuscule, care sunt apoi ambalate in fibrele de cromatina. Prin urmare, inchis in cromatina, virusul devine latent. Cu toate acestea, uneori celulele nervoase nu reusesc sa infasoare suficient ADN-ul herpesului, lasand o parte din acesta expusa.

Cand se intampla acest lucru, ADN-ul expus se poate reactiva, iar genele individuale ale virusului pot initia infectii care produc simptome ale herpesului. Cu aceasta perspectiva oferita de Schang si colegii, cercetatorii ar putea fi in masura sa sape si mai adanc. Sa afle, de exemplu, cand si cum se poate anula acest proces de trecere de la latenta la reactivare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025