Prima pagină » Local » Virusul gripal de tip A a făcut o victimă la Iași!
Virusul gripal de tip A a făcut o victimă la Iași!

Virusul gripal de tip A a făcut o victimă la Iași!

26 ian. 2023, 02:00,
în Local

Numărul pacienților care se confruntă cu infecții respiratorii acute este în ușoară scădere. În ultima săptămână, la Iași s-au înregistrat 10.180 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, pneumonii și gripă. Din păcate, o persoană și-a pierdut viața din cauza infecției cu virus gripal de tip A

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. Conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până miercuri, 25 ianuarie 2023, s-au vaccinat 75.658 de persoane din județul Iași, cu 607 mai multe față de săptămâna anterioară.

O persoană de peste 65 de ani și-a pierdut viața din cauza infecției cu virus gripal de tip A

În perioada 16 ianuarie 2023 – 22 ianuarie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 10.180 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 18,32 la sută mai puține cazuri față de săptămâna 9 ianuarie 2023 – 15 ianuarie 2023.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 16.01.2023 – 22.01.2023 s-au înregistrat 10.180 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 18,32 la sută mai puține față de săptămâna anterioară. 8.158 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.641 sunt pneumonii și 381 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 145 de persoane, restul efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă, IACRS și pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 ani. În intervalul de timp menționat s-a înregistrat un deces ca urmare a infecției cu virus gripal A, la grupa de vârstă peste 65 de ani.

De asemenea, în săptămâna 16.01.2023 – 22.01.2023 au fost raportate 367 de internări (cu 24 mai puține față de săptămâna anterioară), reprezentând 3,60 la sută din numărul total de cazuri). Au fost făcute 128 de internări în rândul pacienților cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 94 de internări pentru persoane cu pneumonii și 145 de internări la pacienți cu gripe”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Marți, 24 ianuarie 2023, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași erau internați 38 de adulți confirmați cu gripă, 28 de persoane fiind în observație, în cazul lor prezența virusului gripal nefiind confirmată. Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași îngrijesc 15 copii cu gripă, în prezent, în cadrul unității medicale fiind internați și trei copii care sunt încă sub observație, prezentând fenomene respiratorii. În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase sunt internate și 14 persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în sezonul rece

Pentru limitarea extinderii infecțiilor respiratorii acute, DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă ca îmbrăcămintea să fie adecvată sezonului rece, de preferat bluze mai subțiri, dar mai multe, precum și folosirea mijloacelor de protecție adecvate, cum ar fi căciulile, mănușile, fularele și încălțămintea potrivită.

De asemenea, trebuie acordată o atenție specială copiilor, evitându-se situațiile în care sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau în cele în care sunt transportați pe distanțe lungi, fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, precum ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, nuci, semințe, avocado, fructe, legume și lichide (cu excepția băuturilor alcoolice).

În ceea ce privește persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, este bine să se evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Printre recomandările DSP Iași se numără și încălzirea corespunzătoare a locuințelor și a spațiilor închise de locuit. În acest sens, se va evita utilizarea instalațiilor improvizate care pot conduce la intoxicații cu monoxid de carbon.

În același sens, trebuie asigurată o bună aerisire a locuințelor, cel puțin o dată pe zi și evitată supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci când se iese afară. De asemenea, temperatura trebuie menținută între 18 și 20 de grade Celsius. Se va evita expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături și se vor evita, pe cât posibil, deplasările pe porțiunile acoperite cu gheață.

DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave. Se recomandă spălarea mâinilor tot timpul, obligatoriu după suflarea nasului și după venirea în contact cu persoanele bolnave. Important de știut este că persoana bolnavă se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită și suficient de încălzită).

În cazul persoanelor care prezintă simptome de gripă și răceală trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie. Persoana bolnavă va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut. De asemenea, se recomandă evitarea vizitării persoanelor bolnave sau suspecte de gripă și menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *