Virusul COVID-19 ucide din ce în ce mai mulți ieșeni. În ultimele 3 zile, la Iași au murit 8 persoane diagnosticate cu coronavirus. Numărul de decese a ajuns la 106. Iașul ocupă din nou un loc fruntaș pe țară ca număr de infectări cu COVID-19. Ieri s-au înregistrat 61 de cazuri noi
În ultimele 3 zile, la Iași au murit 8 pacienți în secția de Terapie Intensivă după ce au fost diagnosticați cu COVID-19. Situația pare să scape de sub control și asta pentru că managerii spitalelor abia mai fac loc zecilor de pacienți care sunt diagnosticați zilnic. Ieri, la Iași au mai fost confirmate 61 de cazuri noi. De mai bine de două săptămâni, la Iași numărul de cazuri raportate zilnic nu a scăzut sub 60, iar medicii trag un semnal de alarmă și spun că transmiterea virusului este comunitară. Totodată, numărul crescut de cazuri vine și din focarele de infecție depistate în ultimele săptămâni.
La Iași, 8 pacienți au murit în 3 zile și alți 8 se zbat între viață și moarte în secția de Terapie Intensivă
Virusul COVID-19 îngroapă din ce în ce mai mulți ieșeni. Pe data de 31 august, la Iași au murit 3 persoane, pe 1 septermbrie, 3 și pe 2 septembrie, tot 3. Acești pacienți erau internați în secția de Terapie Intensivă și sufereau și de alte afecțiuni. Așa cum spun medicii, cei 8 pacienți decedați sufereau de diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Teroarea nu s-a terminat și asta pentru că la Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași alți 8 pacienți cu COVID-19 se zbat între viață și moarte. Liniile telefonice ale secției de Terapie Intensivă sunt înroșite de familiile acestor persoane care cer detalii despre viața celor dragi. Iată că, în ultimele 3 zile, medicii au fost nevoiți să-i anunțe că nu mai au de cine să întrebe, pentru că aceștia au plecat dintre noi.
Frica medicilor este că, odată cu începerea anului școlar, numărul de infectări cu COVID-19 va crește dacă părinții nu-și vor învăța copiii să se protejeze
Medicii privesc cu îngrijorare aglomerația din spitale și numărul zilnic de cazuri care se raportează la nivelul județului Iași. Managerii unităților medicale trag un semnal de alarmă și spun că, deși acum tratarea virusului nu mai prezintă multe necunoscute, lipsa paturilor îi stresează și le îngreunează actul medical. Mai mult decât atât, în repetate rânduri, prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, anunța că din cauza fluxului mare de pacienți, saloanele nu se mai pot dezinfecta. Din acest motiv, pacienții sunt supuși riscului de a contracta alte bacterii care le-ar agrava starea de sănătate și mai mult. Frica cea mai mare a cadrelor medicale este că, odată cu începerea anului școlar, numărul de cazuri va crește dacă părinții nu vor învăța copiii să se protejeze și vor trimite bunicii să-i ia de la școală. Bătrânii sunt primii care își pot pierde viața din cauza pandemiei de COVID-19.
Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 3.129 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.227 au fost externate.
Persoanele care au simptome de COVID-19 sau care intră în contact cu un pacient confirmat trebuie să apeleze medicul de familie. Mulți sună la 112
Autoritățile trag un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor care simt că au simptome specifice infecției cu COVID-19 să se adreseze mai întâi medicului de familie. Majoritatea sună la 112 și solicită o ambulanță, iar acest lucru nu face decât să îngreuneze munca medicilor și, totodată, persoana în cauză se expune unui risc mai mare de infectare.
„Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași avem, în medie, 30 de pacienți cu suspiciune de COVID-19. Doar o parte dintre aceștia prezintă suspiciune clară a infecției cu coronavirus. Recomandăm populației să apeleze la medicul de familie mai întâi și ulterior la spital. Totodată, prin venirea la spital, dacă nu sunt deja infectați cu COVID-19, riscul de a se infecta este mult mai mare. Sunt pacienți în continuare care solicită ambulanța fără un motiv întemeiat. Mulți își exagerează simptomele la telefon doar pentru a determina cadrele medicale să-i ia de la domiciliu. Trebuie să înțelegem că suntem o țară civilizată și că trebuie să ne comportăm ca atare”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.