Ieri, Iașul a bătut un nou record ca număr de infectări cu COVID-19. În 24 de ore, s-au raportat 172 de cazuri noi. Medicii trag un semnal de alarmă și anunță că în spitale nu mai sunt locuri libere pentru pacienții cu coronavirus. Numărul de decese a ajuns la 150, iar secțiile de Terapie Intensivă lucrează aproape la capacitate maximă
Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, ieri, Iașul a mai bătut un record ca număr de infectări cu COVID-19. În numai 24 de ore, s-au raportat 172 de cazuri noi la infecția cu coronavirus, iar numărul de decese a ajuns la 150. Spitalele lucrează la capacitate maximă și așteaptă, cu nerăbdare, ca promisiunea făcută de Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene, să devină realitate. Directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași a anunțat că de pe data de 1 octombrie va începe activitatea la spitalul mobil din Lețcani. Medicii abia își găsesc suflul printre sutele de pacienți, iar spitalul mobil promis de luni de zile de Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean, abia primește avizele.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a putea începe activitatea la spitalul mobil din Lețcani, pentru a putea decongestiona situația din spitalele suport COVID-19”
Până ieri, 28 septembrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 4.911 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.899 au fost externate, iar 150 au pierdut lupta cu viața. În spitalele suport COVID-19 nu mai sunt locuri libere, iar medicii sunt epuizați.
„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai avem doar două locuri libere la confirmați și două locuri libere la secția de Terapie Intensivă. Iașul se află, din păcate, din nou, pe loc fruntaș în țară ca număr de infectări cu COVID-19, după municipiul București. Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a putea începe activitatea la spitalul mobil din Lețcani, pentru a putea decongestiona situația din spitalele suport COVID-19. Din ceea ce știu, și celelalte spitale sunt ocupate la capacitate maximă”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
La Spitalul de Recuperare din Iași se lucrează la capacitate maximă, iar medicii spun că este un flux extrem de mare de pacienți
Chiar și la celelalte spitale suport COVID-19, din Iași, se lucrează la capacitate maximă. La Spitalul de Recuperare, unde se primesc doar pacienții cu forme ușoare și medii de coronavirus, fluxul este extrem de mare și asta pentru că, după 72 de ore de la internare, pacienții se pot externa la cerere. Cum se eliberează un pat, imediat este ocupat de un alt pacient.
„În ultimele zile am lucrat numai la capacitate maximă. Avem un flux continuu de pacienți. Primim în fiecare zi persoane noi infectate cu COVID-19. Mulți dintre aceștia, fiind asimptomatici, se pot externa la cerere, iar acest fapt contribuie la eliberarea mai rapidă a paturilor, comparativ cu celelalte spitale suport COVID-19 care îngrijesc cazurile mai grave și sunt nevoite să țină mai mult pacientul internat”, spune ec. Carmen Cumpăt, manager la Spitalul de Recuperare din Iași.
Singura veste bună pentru Iași! A scăzut numărul de pacienți retestați pozitiv la infecția cu COVID-19
Ceea ce este, însă, îmbucurător pentru Iași este faptul că, în ultimele zile, numărul de pacienți retestați pozitiv la infecția cu COVID-19 a scăzut. La Iași, ieri s-au reconfirmat pozitiv doar șase pacienți, după ce au fost declarați pozitiv la infecția cu COVID-19. În urmă cu o săptămână, medicii au asistat la o avalașa de astfel de pacienți. La mulți dintre ei, retestarea pozitivă la infecția cu COVID-19 a venit la pachet cu o agravare a stării de sănătate. Medicii spun că, pe unii pacienți, COVID-19 i-a afectat mai tare a doua oară, decât prima dată.
„Problema cea mai mare este că acești pacienți retestați pozitiv sunt contagioși, ei au nevoie de o îngrijire la domiciliu. Am constatat că, în cazul acestor pacienți, organismul nu este complet vindecat. De aici apare și numărul mare de cazuri de acest gen. Practic, virusul apare ca herpesul. Azi îți trece și crezi ca nu-l mai ai, mâine-poimâine îți reapare”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
În două zile, spitalul mobil din Lețcani ar trebui să salveze situația. Cine știe dacă se vor termina listele?
Singura soluție care ar putea decongestiona situația din spitalele suport COVID-19 din Iași ar fi începerea activității la spitalul mobil din Lețcani. Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene, spune că, din data de 1 octombrie, pacienții cu COVID-19 vor putea fi transferați și acolo. Dacă va fi așa, rămâne de văzut. Acum, se încearcă ademenirea a 145 de cadre medicale din spitalele ieșene pentru a merge să lucreze la spitalul din Lețcani. Acesta le-a promis o mărire salarială de 50 la sută din salariul de bază.
„Dacă lucrurile vor merge conform planificării noastre, este posibil ca de la 1 octombrie să începem activitatea acolo. La Spitalul de la Lețcani este nevoie de 15 medici de ATI, 40 de asistenți de ATI și, pentru boli infecțioase, cred că e vorba de vreo zece medici și 80 de asistenți medicali. După ce facem listele, le trimitem la Ministerul Sănătății pentru aprobare, apoi putem începe activitatea”, spune dr. Vasile Cepoi, director al DSP Iași.