Un virus rar a fost descoperit în Bolivia de către cercetătorii de la Centrul pentru Control și Prevenția Bolilor din Statele Unite. Noul virus provoacă febră hemoragică și se transmite de la om la om. Patogenul face parte din familia virusurilor care include și Ebola.
Cercetătorii susțin că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi lucrători sanitari în capitala Boliviei, La Paz.
Virus rar, descoperit în Bolivia
Unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit, ulterior. Până în acest moment, o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentat, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în 2004.
„Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.
Șobolanii ar putea fi purtătorii virusului care au făcut transmisia la om. Virusurile care se transmit doar prin fluide corporale sunt mai ușor de controlat decât cele care provoacă afecțiuni respiratorii, precum SARS-CoV-2.
Virusul provoacă febră hemoragică
Noul virus rar descoperit în Bolivia provoacă febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor, susține Catilin Cossaboom. Deoarece nu există suficiente informații cu privire la acest nou virus, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijire de bază.
În cadrul conferinței anuale a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală au fost prezentate descoperirile, iar cercetătorii spun că este posibil că virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.
Sads-Cov: un coronavirus nou transmis de porci?
Întrucât lumea se luptă în prezent cu o epidemie severă de Covid-19, ar trebui să fim atenți la SADS-CoV? Acest nou coronavirus, descoperit în China în 2016, afectează porcii, dar până acum nu a fost niciodată considerat periculos pentru oameni. Pe baza rezultatelor cercetărilor recente, lucrurile se pot schimba.
În ultimii patru ani, această tulpină de virus a provocat diaree severă și vărsături la porci, în China. Un studiu PNAS avertizează cu privire la posibila transmitere a virusului la oameni de la porci. La purceii infectați, cu vârsta mai mică de cinci zile, mortalitatea este mai mare de 90%. Din punct de vedere economic, o epidemie mare SADS-CoV ar putea provoca daune grave în țările care depind de producția și vânzările de carne de porc. Statele Unite, de exemplu, au fost al treilea producător mondial de carne de porc, anul trecut.
Oamenii de știință au dovedit că acest coronavirus porcin a evoluat din coronavirusul de liliac. Cercetătorii americani au testat potențialul virusului de a infecta celulele altor animale. Au descoperit că SADS-CoV se poate reproduce în tractul respirator uman, in ficat și intestine. SADS-CoV aparține aceleiași familii de viruși ca SARS-CoV-2, agentul care provoacă pandemia Covid-19, dar aparține unui gen diferit.