Prima pagină » International » Virus de origine animală, descoperit la oameni, în China. Zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus

Virus de origine animală, descoperit la oameni, în China. Zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus

09 aug. 2022, 17:46,
în International

Presa de stat chineză a anunţat marţi, 9 august, zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus. În cadrul unui studiu ştiinţific, s-a relevat detectarea în două provinii din China circa 35 de contagieri la oameni cu un virus de origine animală. Nici unul din cazurile descoperite nu s-a anunţat a fi grav, şi au fost descoperite în provinciile Shandong, din estul Chinei şi Henan, din centrul Chinei.

Studiul ştiinţific a fost publicat prin intermediul unui articol al unor cercetători chinezi şi singaporezi în New England Journal of Medicine, una dintre publicaţiile medicale cele mai prestigioase.

Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni, proces denumit zoonoză, în regiunea Asia-Pacific

În China au fost anunţate zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus

Zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus în China. Cu toate că până la această oră nu s-a descoperit un vaccin sau un tratament pentru acest virus, a fost însă detectat prin probe prelevate din gâtul pacienţilor care au avut contact recent cu animale şi este asociat cu simptome precum febră, oboseala, tuse, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap şi dureri musculare.

Cercetări efectuate ulterior au arătat că 26 de pacienţi din cei 35 purtători ai acestui Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care s-au adăugat stări de vomă şi iritabilitate.

Potrivit surselor media de ştiri chineze, Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni, proces denumit zoonoză, în regiunea Asia-Pacific. Unul dintre transmiţătorii acestui virus sunt liliecii de fructe, consideraţi a fi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute, şi anume virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV).

Cu toate acestea, amintim și că oamenii de ştiinţă au explicat de ce nu sunt vinovați liliecii pentru răspândirea COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) semnalează că în cazul oamenilor, virusul Hendra provoacă infecţii care merg de la cele asimptomatice până la infecţii respiratorii acute şi encefalite grave, cu o rată de deces estimată între 40% şi 75%, care ”poate varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”.

Deocamdată nu a fost dovedită existenţa unei transmiteri de la om la om, deşi cercetări anterioare au semnalat că acest tip de contagiere nu ar fi exclus.

”Coronavirusul nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”, a declarat directorul adjunct al departamentului de boli infecţioase al spitalului Huashan.

Unul dintre transmiţătorii acestui virus sunt liliecii de fructe, consideraţi a fi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute

Noua variantă Covid, Centaurus

Într-o altă ordine de idei, amintim că noua variantă Covid, BA.2.75, supranumită şi „Centaurus”, a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Se pare că de atunci numărul cazurilor a crescut abrupt şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5, care este preponderentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări.

Din mai şi până acum, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Germania şi Canada. Cu toate acestea, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o  ca fiind o „variantă aflată în monitorizare” la data de 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.

Cu toate acestea, recent, a fost anunțat de către autoritățile chineze zeci de cazuri de infectare cu Henipavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`