Deși statul român primește suma exorbitantă de 90 milioane de euro, există riscul că nu putem avea capacitatea administrativă să-i absorbim. Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a transmis vineri, 27 noiembrie 2020, faptul că în următorii ani, vor veni banii de la Uniunea Europeană, însă cel mai mare pericol pentru economia României și nu ne putem organiza.
Oficialul susține că pentru a îndepărta riscul ivit, este necesară digitalizarea masivă a administrației. În caz contrar, statul nu va putea atrage banii puși la dispoziție, implicit nu vor putea fi evaluate proiectele si implementate.
De asemenea, ministrul Virgil Popescu a arătat că Elcen, producătorul de energie termică al Capitalei, poate ieşi din faliment anul acesta, iar Capitala Bucureşti va avea patru centrale moderne în următorii ani. Până la acel moment, „vom ţine vechile centrale în funcţiune aşa cum putem”, susţine el.
În legătură cu vânzarea CEZ România, reprezentantul Executivului Orban a declarat că fondul australian care a cumpărat compania are un plan de investiţii pe termen de zece ani, pe care îl va prezenta în scurt timp autorităţilor.
Astfel, Popescu a susţinut că Executivul nu abandonează planul de racordare a cât mai multor consumatori la reţeaua de gaze, chiar dacă distribuitorii din sectorul enunțaț declară faptul că nu este fezabil. O mare parte din oamenii ce locuiesc în mediul rural nu-şi vor permite plata facturilor.
„A fost fezabil economic să cumperi de la stat când s-a făcut privatizarea, apoi, ca să extinzi, nu mai e fezabil”, a fost replica ministrului.
Acesta a ținut să mai adauge faptul că încă sunt în branșă băieţi deştepţi care caută tot timpul portiţe pentru a face speculaţii.
Problema actuală a măștilor de protecție
Ministrul Virgil Popescu a abordat și problema actuală a măștilor de protecție. Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului susține că situația nu este întocmai gravă deoarece a reușit să evite mai multe cazuri care puteau conduce la incidente grave. În urma unor controale regulate, mai multe tipuri de măști au fost oprite de la comercializare. Membrii ANPC Au oferit de asemenea amenzi în valoare de 18 milioane lei.
„N-aş spune că situaţia este foarte gravă. ANPC a făcut controale şi a reuşit să preîntâmpine situaţii care puteau degenera. ANPC face controale de foarte mult timp şi a ieşit şi a spus acest lucru după fiecare control, dar n-a prea fost preluat acest lucru în presă. Am luat decizia să tragem acest semnal de alarmă ca oamenii să ştie ce se întâmplă. Toate măştile au fost oprite de la comercializare, deci nu mai există mască sau acoperitoare, ca să nu le mai spunem măşti, ca să nu mai creăm confuzie. Acestea au fost oprite de la comercializare până la remedierea situaţiei.
Au fost date amenzi de 18 milioane de lei şi lanţurilor de farmacii, şi la cele de hypermarketuri, şi la depozite, şi la importatori, pe întreg lanţul. Eu mă aştept ca, odată cu ordinul pus în transparenţă decizională de ANPC, să finalizăm această practică incorectă şi o problemă de sănătate publică. În ordinul ANPC se spune clar: cine vrea să comercializeze aşa ceva trebuie să spună oamenilor că nu e o mască, că nu protejează împotriva Covid şi eu sunt foarte curios cine îşi mai cumpără aşa ceva. Ele nu sunt nici măşti medicinale, nici de protecţie”, a declarat ministrul Economiei.
Vânzarea CEZ România
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că furnizorul de gaze și energie electrică CEZ România a fost cumpărată de un fond de investiții din Australia.
„Îmi menţin părerea. Tot timpul, într-o licitaţie, există cei care câştigă şi cei care pierd. Fondul de investiţii probabil a oferit un preţ mai mare decât a oferit consorţiul românesc, nu este absolut nicio problemă. Banii care s-ar fi dus în achiziţia CEZ se vor duce în investiţii în acelaşi domeniu. Nu înseamnă că acele active pleacă din ţară. Le-a cumpărat un fond de investiţii din Australia. Eu le-am cerut să ne spună planul lor de investiţii în perioada următoare, pentru că la discuţiile preliminare, după ce au semnat contractul, au spus că au un plan de investiţii pe zece ani”, a conchis Virgil Popescu.