Prima pagină » Actualitate » Virgil Popescu, despre criza energetică din România și despre faptul că țara are suficiente resurse
Virgil Popescu, despre criza energetică din România și despre faptul că țara are suficiente resurse

Virgil Popescu, despre criza energetică din România și despre faptul că țara are suficiente resurse

06 sept. 2022, 11:24,
în Actualitate

Virgil Popescu a declarat la un post de televiziune că actuala criză energetică din România va fi depășită în contextul în care țara noastră are suficiente resurse pentru la iarnă. Totuși, situația nu este una uşoară în contextul în care prețul gazelor naturale continuă să crească.

După ce Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1, prețul gazelor naturale a crescu în mod fulminant la nivel de Uniune Europeană.

Virgil Popescu, despre criza energetică din România

Într-un ultim mesaj, Virgil Popescu a vorbit despre criza energetică din Românai dând asigurări că țara va face față cu brio iernii care urmează. Ministrul Energiei a explicat faptul că înmagazinarea de la ora actuală este net superioară comparativ cu anul care a trecut:

„Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade – și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie – crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.

Ministrul a specificat faptul că într-o parte din Europa, energia lipsește și că estesantajul rusesc este de vină pentru acest lucru și pentru prețurile care cresc în mod considerabil. Ceea ce ministrul nu ne explică cum este posibil ca țara noastră să aibă printre cele mai mari prețuri la energie în contextul în care îşi asigură aproape în totalitate consumul din surse interne.

Rusia nu va da drumul la gaze naturale până când nu se ridică sancțiunile

Recent, Rusia a anunțat faptul că nu va da drumul la gaze naturale până când Europa nu va ridica sancțiunile pe care le-a aplicat. Un oficial de la Moscova a spus explicit că aceste sancţiuni trebuie să fie eliminate pentru ca Gazprom să livreze gaze naturale la nivelul de dinainte de război.

” Aceste sancțiuni impuse de statele occidentale au adus situația la ceea ce vedem acum.” a explicat într-un brief luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Declarațiile lui Peskov de luni sunt cel mai clar indiciu de până acum că Rusia intenționează să forțeze UE să ridice sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei în schimbul ca Rusia să-și reia livrările de gaze. Vom vedea dacă Virgil Popescu ne va mai da asigurări că România va depăși cu brio criza energetică internă în contextul în care românilor nu le este neapărat teamă că vor rămâne fără gaze naturale ci mai degrabă le este teamă că nu vor avea resursele financiare pentru a plăti facturile care vor fi astronomice.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`