Prima pagină » Actualitate » Virgil Popescu, anunțul momentului despre facturile românilor
Virgil Popescu, anunțul momentului despre facturile românilor

Virgil Popescu, anunțul momentului despre facturile românilor

25 ian. 2022, 13:07,
în Actualitate

Ministrul Energiei a vorbit, într-o apariție online despre ordonanța care prevede corectarea facturilor românilor. Virgil Popescu a explicat faptul că OUG-ul va intra în aplicare de la 1 februarie și nu se va aplica retroactiv.

Vă aducem aminte faptul că milioane de români au primit facturi greșite la energie și că marii furnizori nu au trecut plafonarea prețurilor așa cum legea o prevede. De altfel Guvernul a reacționat la aceste informații și le-a dat termen până pe 31 de zile furnizorilor pentru a corecta greșelile. În acest timp, furnizorii nu au voie să aplice penalități și nici să sisteze furnizarea de energie termică sau electrică.

Ce spune Virgil Popescu despre facturile românilor

Într-o intervenție online, Virgil Popescu a explicat care este procedura pe care o va urma ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Ciucă. Ministrul a vorbit despre faptul că facturile românilor nu vor fi corelate decât de pe data de 1 februarie, OUG-ul nu se aplică retroactiv din motive de neconstituționalitate. Acesta a mai declarat faptul că Ministerul Energiei nu supraveghează piața şi că oficialii nu s-au gândit la faptul că furnizorii nu vor aplica compensarea și plafonarea în facturi:

„Ordonanţa va fi pentru ultimele luni din această iarnă. Ordonanţa nu se poate aplica retroactiv. Ea se va aplica de la 1 februarie, ca să nu aibă riscuri de neconstituţionalitate.

Ministerul Energiei nu supraveghează piaţa şi nimeni nu s-a gândit că în aplicarea acestei ordonanţe ne vom trezi că furnizorii nu aplică compensarea şi plafonarea.

Acum venim cu un nou proiect de OUG. O să includem şi observaţiile industriei”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, marţi, la DC News.

Milioane de români au primit facturi uriașe

Vă amintim faptul că pe piața de energie din România există un întreg scandal după ce milioane de români au primit facturi uriașe. Facturile care au fost emise eronat vor fi corectate de către furnizorii care au drept termen limită 31 ianuarie:

„Dacă diferența e mai mare de 100 de lei în cinci zile furnizorul are obligația să dea banii. Dacă e sub 100 de lei o să intre în factura viitoare. O factură care nu are plafon evident că nu are aplicate mecanismele de compensare. E evident că fiecare din noi știm cam cât plătim. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturle, să nu perceapă penalități și să nu prerceapă banii.

Astăzi (n.red 19 ianuarie), am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori. Au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile. Pe perioada aceasta de 15 zile, se suspendă plata acestora. a menționat ministrul Energiei la acea dată.

În altă ordine de idei, Virgil Popescu anunța faptul că în interiorul ANRE există mai multe legături suspecte în eşalonul doi unde sunt prezenți oameni vechi:

„Am o relație foarte bună cu președintele ANRE, discutăm, să nu se înțeleagă greșit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuții când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă în Consiliul Concurenței și au fost discuții. Noi am solicitat atunci că tuturor clienților să le vină automat cea mai bună ofertă din piață, dacă vă aduceți aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eșalonul 2 al ANRE s-a spus nu se poate așa face. Chiar cineva a adăugat: păi pierd furnizorii. Păi asta e problema noastră?!”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la DCNews.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *