Prima pagină » Actualitate » Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei
Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei

Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei

21 feb. 2022, 11:38,
în Actualitate

Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei, într-un context în care milioane de români au primit facturi uriașe la gaze naturale și la energie electrică. Ministrul Energiei explică faptul că măsurile vor fi luate pe termen lung şi sunt conform directivelor europene.

Oricum, la nivel de Coaliție, sunt mai multe contre intre lideri pe măsurile care trebuiesc luate. Social democraţii susţin plafonarea preturilor la alimentele de bază, iar liberalii vor scăderea TVA şi scăderea nivelului de contribuții.

Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei

Înainte de întâlnirea din cadrul Biroului Executiv al PNL, Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei. Ministrul a precizat faptul că Guvernul dorește implementarea unor măsuri pe termen lung care să rezolbe problemele existente în aveste momente. Virgil Popescu a mai menţionat faptul că Guvernul trebuie să se gândească şi la viitoarea iarnă mai ales că România aduce 20% din gazel folosite în tară din import:

„Lucrăm pe mai multe scenarii, dar nu vrem să fie o situaţie să rezolvăm o problemă de două-trei-cinci luni. Vrem o soluţie pe un termen mai lung şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere – Ministerul Energiei şi ANRE-ul şi Finanţele, vizavi de impozitări şi Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim şi la investiţiile care vor fi. În paralel trebuie să ne gândim şi la iarnă următoare, trebuie să ne gândim şi la contracte pentru gazele naturale, pentru iarnă următoare, este un pachet mult mai mare, pentru că România aduce 20% gaze de import”, a arătat ministrul.

Virgil Popescu consideră că ultima ordonanţa dată de Guvern a dus la o situaţie normală pe piaţă. Concret, 80% dintre români nu au mai primit facturi uriașe pe lunile noiembrie și decembrie în acest context.

Reducerea TVA și a contribuțiilor, motiv de contre în coaliție

Măsurile propuse de liberali şi de social democraţi intră în contradicţie, existând două tabere distincte. De exemplu, când Dan Vîlceanu a anunțat reducerea TVA și a contribuțiilor, mai multe voci social democrate s-au opus acesteia. Nu a fost primul liberal care a fost de acord cu această măsură. Primul care a anunțat că TVA-ul ar putea scădea în România a fost președintele PNL, Florin Cîțu care a punctat faptul că prin acest fel se poate încuraja piața economică din țară.

La capătul celălalt al Coaliției, social democrații au propus alte soluţii. De exemplu, Marcel Ciolacu a făcut o declarație despre plafonarea preturilor la alimente spunând că acest lucru ar putea fi luat pentru o scurtă perioadă de timp, dacă situația o cere. Altfel spus, Marcel Ciolacu nu dorește TVA zero la alimente pentru că, conform acestuia, măsura nu s-ar dovedi una eficientă, dar dorește o plafonare a prețurilor pentru o scurtă perioadă de timp:

”O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonal preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD.

Așadar, în pofida faptului că Virgil Popescu anunță măsuri în domeniul energiei, până la data scrierii articolului în România există o adevărată problemă cu facturile românilor, dar și cu alimentele de bază care s-au scumpit simțitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *