Prima pagină » Actualitate » Virgil Musta, despre situația de la Timișoara: „ Spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen la presiune mare “

Virgil Musta, despre situația de la Timișoara: „ Spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen la presiune mare “

07 mart. 2021, 09:56,
în Actualitate

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Timişoara, a declarat că se caută soluţii pentru organizarea de noi paturi ATI în judeţ pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2. Marea problem este că spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen la presiune mare, decât prin concentratoare, care au presiune şi debit reduse.

„Ordinului 555, cu spitalele de linia I, II şi III care intră în această bătălie cu virusul SARS-CoV-2 şi sunt cuprinse mai multe spitale din judeţ. Problema cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigenul doar prin concentratoare. Este dificil ca într-un timp foarte scurt să poţi asigura oxigenul sub presiune în aceste spitale şi, de fapt, aici este marea problemă, pentru că, din păcate, foarte multe cazuri vin târziu, în forme severe, în care este nevoie de tratament cu oxigen sub presiune şi debit mare”, a declarat Virgil Musta.

Zoltan Nemeth, despre situația de la Timișoara: „Este vorba despre o semicarantină“

Zoltan Nemeth, prefectul judeţului Timiş, a menționat că în este vorba despre o semicarantină, iar obiectivul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş nu a fost carantinarea, ci posibilitatea de a lua măsuri concrete şi reale de a reduce răspândirea virusului, care nu puteau fi luate decât în condiţii de carantină.

„Activităţile religioase vor fi permise doar în exterior, terasele şi sălile de fitness se vor închide, se va reduce numărul persoanelor maxim admise în spaţiile comerciale, unde trebuie să se asigure un spaţiu de 8 metri pătraţi pentru fiecare persoană, reducând astfel şi aglomerările urbane din cadrul acestor centre comerciale“, a precizat Zoltan Nemeth.

Carantină în Timişoara

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timiș a hotărât carantinarea municipiului Timişoara ca urmare a numărului mare de infectări cu COVID-19. Comitetul a hotărât ca Timișoara și localitățile limitrofe Moșnița Nouă, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda să intre în carantină începând cu data de 8 martie 2021 ora 0.00.

Decizia luată de autorităţile locale au stârnit, în spaţiul public mai multe reacţii. De exemplu, Alin Nica, președintele CJ Timişoara a reacţionat la decizia luată de autorităţi spunând că nu este de acord cu aceasta. Acesta nu este de acord cu carantinarea în orice circumstanţe şi că, deciziile de acest fel nu au avut efect până acum

„Nu sunt de acord cu carantinarea în orice circumstanțe și oricum sau doar de formă, pentru că am văzut că o carantinare chiar și de cinci ori, cum a fost în cazul Dumbrăviței, n-a avut absolut niciun efect. Cred că această măsură de carantinare ar trebui dublată de o creștere a numărului de vaccinări și cred că ar putea fi o soluție de durată pentru scăderea acestui indice”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat, a susţinut că măsura carantinării este singura metodă prin care se poate reduce incidenta infectărilor cu COVID-19, mai ales că Terapiile Intensive sunt puse sub grea încercare.

Reacţia oficială vine în momentul în care carantinarea Timisoarei a stârnit mai multe reacţii controversate din partea președintelui CJ Timiș, Alin Nica. Acesta susţinea că decizia nu este una benefică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`