Prima pagină » Actualitate » Viorica Dăncilă îi ironizează pe „Meteorologii“ de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni
Viorica Dăncilă îi ironizează pe „Meteorologii“ de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

Viorica Dăncilă îi ironizează pe „Meteorologii“ de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

25 iun. 2020, 16:15,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Viorica Dăncilă îi ironizează pe „Meteorologii“ de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. Fostul prim ministru al României susține că aceștia nu fac nimic pentru a-i ajuta pe cetățenii și localitățile grav afectate de ploi în această perioadă.

„«Meteorologii» de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni ne explică faptul că ploaia cade vertical, iar viitura vine din amonte în aval, dar nu fac nimic concret pentru a ajuta cetățenii și localitățile afectate de inundațiile grave din aceste zile”, scrie Viorica Dăncilă pe rețeaua socială.

Viorica Dăncilă îi ironizează pe „Meteorologii“ de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni: Trebuiau să fie alături de oameni, să-i susțină

Viorica Dăncilă spune că în momentul în care a fost prim minsitru a mers alături de oameni atunci când au fost inundații și i-a sprijinit cu fonduri.

„Atunci când eram premier și România a avut parte de inundații, am fost alături de oameni, mergând în zonele calamitate și alocând rapid fonduri pentru depășirea efectelor inundațiilor.

Un guvern care ține cu românii vine de urgență cu ajutoare și nu stă cu mâinile în sân. Sau cumva sloganul liberal „Prin noi înșine” înseamnă în caz de catastrofă „Descurcați-vă pe cont propriu”?! Mai guvernați deci, domnilor de la PNL? Sau vă e dor să leneviți din opoziție?”, menționează Viorica Dăncilă pe rețeaua socială.

Semnal de alarmă privind viitura de pe Prut

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunțat că viitura de pe râul Prut, formată în Ucraina, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României, iar vârful maxim al acesteia se află în acest moment la intrarea în ţară.

„Astăzi, la ora 8:00, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste Cota de pericol şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore. Din dispoziţia conducerii Apele Române, echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut”, se menţionează în comunicat.

Specialiştii de la „Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, noi avertizări Cod roşu de inundaţii, valabile în următoarele ore, pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi.

Județul Iași, afectat de viitura de pe Prut

Totodată, hidrologii atrag atenția cu privire la faptul că până la ora 12:00, vor fi torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) şi Bodeasa (afluent al Başeului) – din judeţul Botoşani, respectiv Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenţii aferenţi sectorului aval ac. Cătămărăşti – amonte S.H. Dracşani, Miletin – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Şipote, Bahlui – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei, Burla – bazin superior şi Gurguiata – bazin mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi).

La ora actuală, se află în vigoare o avertizare Cod roşu de viituri, valabilă până vineri la miezul nopţii pe râul Prut – sector amonte de Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

În acelaşi timp, hidrologii au emis avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii ce vizează, în următoarele două zile, albiile râurilor: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *