Prima pagină » Titlurile zilei » Viorel Cozma, patronul Conest SA, vrea să scape după moartea angajatului! Au cumpărat tăcerea cu banii de înmormântare. Mama bărbatului crede că a fost ucis – FOTO/VIDEO

Viorel Cozma, patronul Conest SA, vrea să scape după moartea angajatului! Au cumpărat tăcerea cu banii de înmormântare. Mama bărbatului crede că a fost ucis – FOTO/VIDEO

14 aug. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Viorel Cozma, patronul Conest SA, vrea să scape după moartea angajatului. Anul trecut, muncitorul Ioan Andriescu a murit după ce a căzut de pe schelele unui șantier deschis de Conest SA. ITM a găsit mai multe nereguli. Viorel Cozma plusează și vrea să anuleze procesul-verbal. S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Mama victimei crede că moartea nu a fost accidentală. Ioan Andriescu era protejatul cumnatului Ciprian Stoleru, inginer la firma de construcții

Viorel Cozma, patronul Conest SA, vrea să scape după moartea angajatului. Pe data de 12.08.2019, Ioan Andriescu, în vârstă de 44 ani, a suferit un accident grav după ce a căzut de pe schelele firmei de construcții montate în interiorul mănăstirii Frumoasa. În raport s-a arătat că era sub influența băuturilor alcoolice. La câteva zile a murit în spital, având un diagnostic grav: fractură de coloană cervicală. Accidentul a fost mușamalizat mai bine de un an. Atunci, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au amendat societatea, prin administrator Irinel George Tofan. A fost aplicată o amendă de 15.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de securitate în muncă. S-a constatat că schela nu avea toate elementele de protecție, fiind și unul din motivele pentru care s-a petrecut tragedia. Culmea, Viorel Cozma întinde coarda și vrea să arate că nu are vreo legătură cu incidentul. Recent, juriștii Conest SA au cerut magistraților de la Judecătoria Iași să anuleze procesul-verbal de contravenție întocmit de ITM. Următorul termen de judecată este programat pe data de 29.10.2020.

Viorel Cozma, patronul Conest SA, vrea să scape după moartea angajatului, dar un sfert dintre muncitori erau beți

La ora 11:45 din ziua fatidică a sosit un echipaj de urgență care i-a acordat primul ajutor. Imediat după, coordonatorul SSM (Sănătate și Securitate în Muncă) a verificat toți muncitorii aflați pe șantier cu privire la consumul de alcool. Dintr-un număr de 23 de muncitori, 7 se aflau sub influența băuturilor alcoolice. În consecință, au fost trimiși acasă în ziua de 12 august.

„Angajatorul nu a controlat cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii a prevederilor legale în domeniul securității și sănătăți în muncă, fapt concretizat prin prezența la muncă a victimei Andriescu Ioan într-o stare psiho-fiziologică necorespunzătoare (sub influența alcoolului)”, se arată în raportul ITM atașat acțiunii Conest SA. Obligația angajatorului era de a nu permite prezența la lucru a salariaților aflați în stare de ebrietate. Dosarul a fost transmis mai departe către Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

S-a făcut dosar penal pentru ucidere în culpă, urmând să fie trimis procurorilor

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au precizat că dosarul se află în curs de finalizare, urmând să fie preluat de procurori.

„În cadrul dosarului penal întocmit în luna septembrie 2019 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă se continuă cercetările sub coordonarea procurorului, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul să fie înaintat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași”, au precizat reprezentanții IPJ Iași.

Reprezentanții Conest SA au refuzat să comenteze situația și nici nu au răspuns la întrebările adresate în scris de către reporterii BZI. Pentru lucrările de la mănăstirea Frumoasa, firma lui Viorel Cozma va încasa 21 milioane de lei. Finanțarea a fost accesată de Primăria Iași de la Comisia Europeană. Conest SA este firma de casă a municipalității după ce a primit cele mai bănoase contracte din ultimii ani.

Colegii de șantier l-au văzut că se clătina cu o găleată de apă în mână în timp ce urca pe schelă

Ioan Andriescu era angajat la Conest SA de 5 ani și două luni. În ziua amintită, Ioan Andriescu se comporta ciudat, conform martorilor. Având calificarea de zidar-tencuitor, Ioan Andriescu s-a urcat pe schele pentru a tencui o porțiune din zidărie. S-a urcat până la nivelul etajului 5. Colegii de echipă l-au observat că se clătina pe schele. Atunci l-au întrebat ce face cu o găleată de apă, dar bărbatul nu a răspuns. La un moment dat, nici nu a mai fost văzut pe schele. În final, muncitorul a fost găsit căzut la baza schelei. Martorii susțin că avea puls și că emana halenă alcoolică. Imediat, a fost chemat un echipaj de la Ambulanță, care l-a transportat la UPU Spiridon. După o serie de investigații a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie.

Mama lui Ioan Andriescu crede că a fost ucis pentru că a fost angajat pe pile la firma lui Viorel Cozma

Reporterii BZI au luat legătura cu mama lui Ioan Andriescu, Ruxandra, în vârstă de 73 de ani. Femeia nu crede că fiul ei a căzut de pe schele, ci că a fost omorât. Această variantă nu poate fi probată, deocamdată. Femeia a povestiti că Ioan a fost angajat de Ciprian Stoleru, inginer la Conest SA, ginerele acesteia. Astfel, ceilalți muncitori ar fi fost invidioși pe statutul victimei în firmă.

„Eu nu aș crede… Cred că a fost aruncat. M-am dus eu să văd care e treaba (la sediul firmei, după decesul fiului -n.r.). Actul de deces l-a luat ginerele meu. Ginerele meu a primit, ce a primit, eu nu știu. Eu cred că a primit, mie nu mi-a spus nimic. Niște vecini de-ai mei s-au întâlnit la înmormântare cu foști colegi de-ai băiatului. Au spus că i-au dat 100 milioane de lei în plic ginerelui meu. Eu am văzut că i-au dat un plic, dar nu mi-a spus. Cred că i-a pus pentru înmormântare, eu n-am pus, de ce să mint? Eh, nu beau… Se bea peste tot în construcții, mai pe furiș… Eu simt că a fost împins. El mai stătea în concedii medicale, ce ziceau ceilalți?”, a spus Ruxandra Andriescu, retrasă acum la casa din satul Ciurbești, comuna Miroslava.

Contactat telefonic, inginerul Ciprian Stoleru a precizat că refuză să ofere vreun comentariu legat de moartea cumnatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *