Stația de betoane deținută de afaceriștii Viorel Cozma și Nicolae Troașe va fi demolată. Pe terenul din zona Dacia vor fi construite 3 blocuri de locuințe colective cu mai multe tronsoane. Dezvoltatorii au fentat proiectul și au reușit să elimine parcările din subteran care ar fi însemnat costuri mult mai mari. Un mare neajuns al proiectului este faptul că apartamentele vor fi foarte aproape de calea ferată
Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA, abonată la toate contractele de infrastructură puse la dispoziție de Primăria Iași, pregătește o investiție imobiliară în zona Păcurari – Dacia, pe strada Rampei, nr. 9A, arteră paralelă cu strada Luca Arbore, lângă linia de cale ferată. Proiectul este cel puțin controversat dacă se ține cont de amplasament și indicatorii urbanistici aprobați. În luna noiembrie 2020, a fost făcut primul pas de investitori. Pe actualul amplasament este amenajată o stație de betoane, ce urmează să fie demolată pentru a face loc proiectului imobiliar. „Desființare Stație de betoane, demolare construcții și amenajări aferente, desfacere platforme betonate și împrejmuire”, se arată în autorizația de demolare emisă de municipalitate, în cursul lunii trecute. Suprafața de teren vizată este de 16.504 metri pătrați.
Au anunțat că parcările vor fi amenajate în subteran, dar s-au sucit imediat
Proiectul imobiliar a fost inițiat prin societatea BCC Agregate SRL, unde Conest SA deține 50 la sută din firmă. Celelalte părți sociale sunt deținute de Calcarul SA (20 la sută), condusă de afaceristul Nicolae Troașe din Suceava, și Benzenpec Import Export SRL (30 la sută), condusă de Radu Șerban Niță. Inițial, conform Planului Urbanistic Zonal, cele 3 blocuri cu mai multe tronsoane aveau regimul de înălțime de 2S+P+6E + Er (etaj retras). Brusc, subsolurile au dispărut, iar imobilele s-au transformat în D+P+6E + Er. La orice proiect major subsolurile sunt folosite exclusiv pentru amenajarea parcărilor. În proiect este specificat un număr de 280 de locuri în parcare supraterană și 60 la nivelul solului.
Membrii Comisiei de Urbanism au specificat clar în ultimii ani că proiectele fără locuri de parcare în subsol nu vor mai fi aprobate. Dar nu și când vine vorba despre cuplul de oportuniști Nicoale Troașe – Viorel Cozma. Inițiativa a trecut fără probleme de Comisia de Urbanism, avizul fiind eliberat pe data de 13.04.2020. A primit și votul Consiliului Local pe data de 30.06.2020. Acum, BCC Agregate SRL se află în etapa de autorizare. În 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 31,7 milioane lei, profit de 2,7 milioane lei, datorii de 20,4 milioane lei și un număr de 20 de angajați.
Viorel Cozma a pierdut un proces rușinos cu o firmă de pază
Patronul Conest SA a pierdut în instanță un proces rușinos după ce nu a plătit o firmă de pază. Totul s-a întâmplat la un șantier deschis în București. Dual SIC Security SRL a emis o factură privind serviciile de pază pentru perioada 01.07.2019 – 31.07.2019. Viorel Cozma s-a sinchisit să plătească banii din contract abia pe data de 07.10.2019. Recent, magistrații Judecătoriei Iași au obligat Conest SA să achite penalități de 0,05 la sută pe zi, de la data scadenței până la plata debitului.
„În fapt, între părți a intervenit contractul de prestări servicii de pază nr. DSS020 din 5.06.2019, având ca obiect prestarea de servicii specializate de pază și protecție în locația aparținând pârâtei, în schimbul achitării tarifelor agreate, conform art. 6. Pârâta s-a angajat să achite lunar contravaloarea serviciilor de pază, în 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii după efectuarea prestației – art. 8. Pentru plata cu întârziere, pârâta s-a obligat să achite reclamantei penalități de 0,05 la sută pe zi, calculate la valoarea sumei restante până la stingerea acesteia”, se arată în hotărârea instanței.
Firma lui Viorel Cozma a fost în centrul unui scandal, în momentul în care unui muncitor i s-a permis accesul la șantierul de la Mănăstirea Frumoasa, deși era în stare de ebrietate. Acesta căzut de pe o schelă și a murit la scurt timp.