Prima pagină » Titlurile zilei » Viorel Cozma, patronul Conest SA, din Iași, a transformat zona Copou în ghetou! Muncitorii asociatului urinau pe gardurile vecinilor. Dezastru lăsat în urma unui proiect european de 15 milioane euro – FOTO

Viorel Cozma, patronul Conest SA, din Iași, a transformat zona Copou în ghetou! Muncitorii asociatului urinau pe gardurile vecinilor. Dezastru lăsat în urma unui proiect european de 15 milioane euro – FOTO

12 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Viorel Cozma, patronul Conest SA, a prins contractele pentru reabilitarea rețelei de termoficare din Iași. În cadrul celei de-a doua etape, zona Garabet Ibrăileanu a fost încredințată societății Construcții Erbașu SA, din București. Locuitorii din Copou trăiesc un coșmar de trei luni. Muncitorii au depozitat toate deșeurile în preajma proprietăților. Până ieri, autoritățile nu au intervenit. Au fost prezenți comisari de la Garda de Mediu și agenți ai Poliției Locale. Muncitorii urinau pe gardurile proprietarilor pentru că nu aveau la dispoziție o toaletă. Contactat telefonic, patronul Conest SA a precizat că nu știe nimic despre situația reclamată. Firmele riscă amenzi consistente

Primăria Iași a primit o palmă de la ieșenii din Copou, nemulțumiți de lucrările executate de Conest SA, firmă controlată de Viorel Cozma. De aproape trei luni, în zona străzii Garabet Ibrăileanu, în apropierea Spitalului CFR, s-a lucrat la reabilitarea sistemului de termoficare. Conductele au fost înlocuite, dar deșeurile au fost depozitate chiar sub nasul locuitorilor, ca într-un ghetou uitat de autorități. În calitate de lider de proiect, Conest SA a desemnat firma Construcții Erbașu SA, din București, să se ocupe de zona amintită. În cursul zilei de ieri s-au deplasat la fața locului comisari de la Garda de Mediu și agenți ai Poliției Locale. Reprezentanții societăților vor fi chemați să ofere explicații. De precizat că lucrarea nu era semnalizată cu un panou de informare a publicului pe perioada execuției.

Au reclamat lucrarea lui Viorel Cozma, dar nimeni nu s-a sinchisit să verifice zona, care arată ca un ghetou

Proprietarii din zona Garabet Ibrăileanu, din Copou, au precizat pentru reporterii BZI că deșeurile sunt depozitate pe domeniul public de aproape trei luni, dar sesizările nu au primit răspuns.

„Nu este normal ce se întâmplă, au fost trimise adrese la Primăria Iași, dar nu au trimis pe nimeni. Sunt zeci de saci cu deșeuri. Este și o vată de sticlă destul de periculoasă din care iese un praf galben. Pun în pericol sănătatea oamenilor. Au stricat și scările care fac legătura cu Toma Cozma. Cine repară stricăciunile de aici? La începutul pandemiei au lucrat, apoi au oprit lucrările mai multe săptămâni. Am stat cu gunoiul ăsta aici. Ei mai au o lucrare mai sus spre zona Colegiul «Costache Negruzzi». Sunt rășini, vată de sticlă depozitate aici. Mai încolo este un loc de joacă pentru copii. Nu poți să lași așa”, a precizat unul dintre proprietarii din zonă. „Nu știu ce se întâmplă. Lăsați-mă să verific. Acolo lucrează Erbașu, nu noi”, a declarat Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA.

Proiect finanțat cu fonduri europene în ghetoul unde muncitorii urinează pe gardurile vecinilor din Copou

Locuitorii de pe strada Garabet Ibrăileanu s-au arătat indignați și de faptul că muncitorii nu beneficiau de minime măsuri de igienă. Dacă la organizarea de șantier a fost montată și o toaletă, acum nu mai există. Muncitorii nu au de ales decât să-și facă nevoile pe gardurile din vecini. Culmea, reprezentanții Primăriei Iași au ținut să precizeze convenabil că ridicarea deșeurilor era programată pentru ziua de ieri, după aproape trei luni. „Proiectul constă în reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă și pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană – etapa II, proiect cu finanțare europeană. Acolo lucrează firma Erbașu, unul dintre membrii asocierii care execută lucrările pe proiect. Azi (ieri- n.r.) erau programați să fie ridicați sacii”, consideră Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Conest SA, liderul proiectului finanțat din fonduri europene, a câștigat un contract în valoare de 15 milioane de euro

Ulterior, Viorel Cozma a declarat că nu avea obligația să verifice șantierul.

„Într-adevăr, au fost probleme acolo, au primit un avertisment. Va fi chemat și la șeful de proiect. Până mâine (astăzi- n.r.) se va rezolva problema. Noi suntem lider de proiect, nu avem sarcina de a verifica. Fiecare cu lucrarea lui”, a explicat Viorel Cozma.

Lucrările din Copou fac parte dintr-un program amplu de reabilitare a sistemului de termoficare. Acestea vor continua odată cu etapa a III-a. Licitația a fost câștigată de către Conest SA (lider de proiect ) și asociații Construcții Erbașu SA – Consix Construcții SRL și IPCT Instalații SRL. La finalul licitației, contractul a ajuns la o valoare de 67,6 milioane lei, fără TVA, aproape 15 milioane de euro.

Viorel Cozma a supraviețuit datorită contractelor semnate cu instituțiile publice locale și din țară

Viorel Cozma s-a bazat în ultimii ani exclusiv pe contractele încheiate cu instituțiile publice. După ce a adunat destule fonduri, a intrat în piața imobiliară și a ridicat cartierul Grand Residence de pe bulevardul Chimiei. Ultimele date financiare ale societății arată o cifră de afaceri de 192.752.530 lei, adică 40,1 milioane euro, profit de 6,1 milioane lei, datorii de 107,1 milioane lei (nu au legătură cu datoriile la ANAF), cu un număr de 352 angajați. Datele financiare pe anul 2019 nu sunt valabile, dar ar trebui să fie mult mai mari. Unul dintre contractele mari semnat de Conest SA cu Primăria Iași în ultima perioadă are legătură cu modernizarea liniilor de tramvai. Contractul de aproape 10 milioane euro a fost câștigat de către Conest SA în asociere cu Mari Vila Com SRL din București. Sunt vizate sectoarele Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriță (1.334 metri liniari cale de rulare simplă), Piata Podu Roș – intersecție cu bd. Primăverii (914 metri liniari cale simplă de rulare), bd. Virgil Săhleanu – intersecție bd. Metalurgiei – rond Țuțora (3.472 metri liniari).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *