Prima pagină » Titlurile zilei » Viorel Blăjuț visează că Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi va obţine din nou acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, cu toate că pacienţii internaţi aici trăiesc în condiţii inumane! – FOTO

Viorel Blăjuț visează că Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi va obţine din nou acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, cu toate că pacienţii internaţi aici trăiesc în condiţii inumane! – FOTO

06 mart. 2023, 02:00, 5 ,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

În ciuda dezvăluirilor făcute de reporterii BZI, legate de condițiile inumane în care trăiesc pacienții, afaceristul Viorel Blăjuț susține sus și tare că Spitalul „Sf. Sava” din Iași va obține din nou acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate

Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ. Asistentele și infirmierele angajate aici se ocupă de dublul pacienților pe care ar trebui să-i aibă în grijă. Mai mult, reporterii BZI au aflat pe surse că asistentele medicale, dar și medicii angajați în acest spital, nu au atestate de studii complementare în îngrijiri paliative. Astfel, pentru ca pacienţii internaţi aici să nu mai fie umiliţi şi jecmăniți de bani, spitalul ar trebui să fie închis.

Care sunt cauzele pentru care Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis

Spitalul „Sf. Sava” din Iași numără 200 de paturi pentru îngrijire paliativă. Pentru un loc într-un salon, un pacient asigurat plătește Spitalului „Sf. Sava” din Iași 140 de lei pe zi, într-o rezervă cu două persoane ajungând la 160 de lei pe zi. În schimb, pentru persoanele neasigurate, costul unei zile de spitalizare la „Sf. Sava” este de 250 de lei. Deși banii plătiți de pacienți nu sunt deloc puțini, condițiile de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt de-a dreptul inumane.

Într-o serie de articole, reporterii BZI au arătat că pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt pur și simplu umiliți și batjocoriți. Din cauza numărului extrem de mic de infirmiere, bolnavii rămân neschimbați și flămânzi timp de ore bune. Deoarece stau toată ziua în pat şi nu sunt îngrijiți corespunzător, majoritatea pacienților ajung să aibă escare foarte grave.

Pentru a obține cât mai mulți bani de pe spatele bolnavilor, Viorel Blăjuț le oferă acestora mâncare de cea mai proastă calitate, care se aseamănă mai mult cu niște lături. În plus, pacienții nu au acces la toate beneficiile care ar trebui să existe într-un spital cu profil paliativ. Din informațiile pe care le deținem, medicii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu au atestat de studii complementare în îngrijiri paliative. La fel stă situația și în cazul asistentelor medicale, care nu sunt absolvente ale modulelor introductive și avansate de îngrijiri paliative.

Mai mult, unitatea medicală nu dispune de preoți, astfel încât, dacă un bolnav simte nevoia să discute cu o față bisericească, aparținătorii trebuie să aducă din afara spitalului. În cazul în care un pacient internat într-un spital de paliație decedează, aparținătorii lui ar trebui să beneficieze de consiliere, or, la spitalul lui Viorel Blăjuț, aceștia sunt pur și simplu sunați pentru a li se comunica vestea decesului.

Viorel Blăjuţ a călcat pe cadavre, sperând că spitalul său va obţine din nou acreditarea

În a doua parte a lunii februarie, la unitatea medicală cu profil paliativ a lui Viorel Blăjuț a avut loc o inspecție pentru ca spitalul să primească din nou acreditare din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Viorel Blăjuț a făcut, în perioada inspecției, o mulțime de schimbări, conștient fiind că în restul timpului își bate joc de pacienți și că, dacă va prezenta transparent condiţiile în care trăiesc bolnavii, spitalul său va fi închis.

În această perioadă, Viorel Blăjuț a dublat numărul infirmierelor și asistentelor pe fiecare etaj. Astfel, dacă o asistentă și o infirmieră au în grijă 16-18 pacienți, în perioada inspecției au avut doar câte 8. Personalul a fost forţat să vină la muncă în aceste zile, chiar dacă avea liber. De altfel, asta nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva la Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi. Din cauza lipsei de personal, infirmierele acuză că ar fi chemate la muncă și în zilele lor libere, iar pentru munca prestată suplimentar ar fi plătite în bătaie de joc, la negru.

Conform Ordinului emis de ministrul Sănătății pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative al Ministerului Sănătății, normativul de personal pentru secții/compartimente/unități sanitare independente cu profil de îngrijiri paliative – internare continuă – este următorul:

„1 norma medic cu supraspecializare/competență/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, la 10-12 paturi; 1 normă asistent medical cu studii aprofundate/specializate în îngrjiri paliative, la 4-8 paturi pe tură; 1 normă infirmieră la 4-8 paturi pe tură; 1 normă de asistent social la 25 paturi; ½ normă psiholog la 10-12 paturi; 4 norme parțiale alt personal – kinetoterapeut, preot/cleric ș.a.”.

Pe lângă asta, în Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu există îngrijitoare, munca acestora fiind făcută tot de infirmiere. Pentru a se obţine acreditarea, în Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi s-a făcut curăţenie lună, s-au dezinfectat toate spațiile, s-a înlocuit lenjeria veche cu una nouă și s-au formolizat saloanele, iar pacienții au fost tunși, spălați și aranjați. Din păcate, de îndată ce inspecția s-a încheiat, dezastrul din Spitalul „Sf. Sava” din Iași s-a reinstalat, pacienții fiind lăsați în voia sorții.

Viorel Blăjuţ susține sus și tare că Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi va primi din nou acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Date fiind condiţiile groaznice în care trăiesc pacienţii internaţi la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, unitatea medicală ar trebui să fie definitiv închisă.

Comentarii
  • Hai ca aici cu modulele facute de Doamnele Dr a ti avut informatii gresite(cele mai vechi au toate nu e vina lor ca si aceste module se organizeaza la o per de timp,timp in care cei noi e posibil sa se lamureasca de situatia din spital si sa plece venind altii noi aceasta situatie regasindu-se la orice categorie de angajat) in ceea ce priveste numarul de pacienti per asistent/infirmiera 100 la suta dreptate de asemenea in privinta ingrijitoarelor,de asemenea in privinta mancarii .

  • Voi veni cu o televiziune americana, jur in limba engleza, si voi face o reclama ca la puiul de la avicola, sa vada lumea cum face escare bolnavii de covid !

  • otomastoidita

    spitalul trebuie desfiintat! cladirea ar trebui revendicata de Primaria Iasi si facut Spitalul de Recuperare 2! sectia ORL al spitalului de Recuperare i-ar trebui o sectie noua avand in vedere ca sunt cei mai buni doctori ORL pe toata Moldova. cu saloane, sala de mese, cabinete, sali de operatie, s.a. si celelalte sectii de la Spitalul de Recuperare au nevoie de spatiu nou, ortopedie, s.a.

  • lasati normele,iasul are nevoie de acest tip de spital,fara el,bolnavii o duc mult mai rau!

  • Avem guvern, primarie, institutii care mai de care mai medicale, institurii de ocrotire sociala. Nu-i corect ca statul sa construiasca asemenea spitale? de ce trebuie sa treaca aceste servicii, neaparat, prin mana unor invartiti ai momentului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025