Viol reclamat în Penitenciarul Iași! Unul dintre agresori, achitat de judecători pe motiv că fapta nu există

Viol reclamat în Penitenciarul Iași! Unul dintre agresori, achitat de judecători pe motiv că fapta nu există

11 feb. 2022, 02:00
Ciprian Nedelcu, în Local

În urma unui viol reclamat în Penitenciarul Iași, 3 indivizi au fost pedepsiți definitiv de judecători. Totuși, unul dintre agresori a fost achitat pentru viol, pe motiv că fapta nu există. Astfel, Mihai Roman, Traian Luca și Dragoș Paul Bălteanu s-au ales cu pedepse doar pentru agresiune

Un viol reclamat în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași a atras pedepsirea a 3 indivizi. Totuși, la finalul procesului penal, magistrații ieșeni au ajuns la concluzia că nu a fost vorba despre viol.
Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași l-au achitat pe Mihai Roman pentru viol, pe motiv că fapta nu există. În schimb, acesta a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru lovire. În același dosar, Traian Luca a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, în timp ce Dragoș Paul Bălteanu a fost condamnat la 5 ani de pușcărie. Sentința emisă de Curtea de Apel Iași este definitivă.

Un deținut din Penitenciarul Iași a reclamant că a fost victima unui viol

Scandalul a izbucnit după ce un deținut a spus că ar fi fost bătut și violat cu sălbăticie. Agresiunea ar fi avut loc în urmă cu mai bine de un an. Procesul celor 3 deținuți, Mihai Roman, Traian Luca și Dragoș Paul Bălteanu, a început în urmă cu câteva luni. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în fața instanței sub acuzațiile amintite. Potrivit oamenilor legii, scandalul a izbucnit după ce un deținut ieșean li s-a plâns autorităților că a fost agresat fizic și violat. Anchetatorii au demarat cercetările și au ajuns, astfel, la cei 3 suspecți. La mijlocul lunii iulie 2020, oamenii legii au făcut primele rețineri în acest caz.

Agresiunea sexuală ar fi avut loc la mijlocul lunii martie 2020. Un bărbat încarcerat în pușcăria din Copou li s-a plâns oamenilor legii că ar fi fost bătut și violat cu ferocitate de către Mihai Roman, în timp ce aceștia se aflau în spatele gratiilor. Din cauza pandemiei de COVID-19 și a stării de urgență, cercetările s-au desfășurat cu dificultate. La finalizarea stării de urgență, ancheta a fost reluată, sesizarea ajungând la oamenii legii. De pe 25 iunie 2020, unul dintre suspecți a fost dat în căutare, pentru că se sustrăgea de la cercetări. Asta, deoarece, la începutul lunii aprilie 2020, individul a fost liberat condiționat pentru bună purtare.

Incident extrem de grav, reclamat în Penitenciarul Iași

Oamenii legii au început să îl caute pe suspect, pentru a-l aduce la audieri. Pe 15 iulie 2020, Mihai Roman a fost prins de polițiști în județul Prahova. El se ascundea într-o casă dintr-un sătuc. La scurt timp, individul a fost reținut pentru 24 de ore și adus la Iași. Procurorii au propus arestarea preventivă a lui Mihai Roman pentru lovire și viol.

Magistrații din cadrul Judecătoriei au admis propunerea și au dispus arestarea preventivă a individului pentru 30 de zile. La prima instanță, judecătorii au emis pedepse pentru cei 3 inculpați, dar aceștia au contestat sentința la Curtea de Apel Iași. Totul, după ce la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași a fost reclamat un viol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *