Prima pagină » Economic Local » Vinul produs în Iași anul acesta va fi mai bun, iar producția de struguri va fi mai mare

Vinul produs în Iași anul acesta va fi mai bun, iar producția de struguri va fi mai mare

25 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Vinul produs în Iași în acest an va fi de o calitate superioară. Viticultorii se vor bucura și de o producție mai mare față de cea din anul precedent, chiar dacă a fost secetă

Viticultorii susțin că vor avea o producție mai mare ca anul trecut, iar vinul produs la Iași va fi mai dulce și mai calitativ. Dacă în unele zone ploile din ultima perioadă au ajutat viticultorii și vor avea o producție mai bună, în altele au venit prea târziu, iar seceta a redus producția. Viticultorii estimează o producție de 10-11 tone de struguri la hectar, iar perioada recoltatului va fi la începutul lunii septembrie 2022.

„De pe 1 septembrie, maxim 5 septembrie, vom începe culesul. Strugurii sunt la 180 de grame și e numai bine de cules. Să nu mai plouă în următoarele 2 săptămâni și e perfect. Noi vom avea vreo 20 de milioane de kilograme de struguri, adică 10-11 tone la hectar. Dar vom vedea cel mai bine când le vom avea în butoaie. Culegem de pe 1.700 de hectare, mecanizat, cam 30 la sută din suprafață, restul fiind manual. Avem nevoie de 700-800 de oameni pentru cules. Aducem de prin toate județele, pentru că îi cazez și le dau 3 mese pe zi”, susține Constantin Deleanu, fondatorul Cotnari.

Vinul produs în Iași anul acesta va fi mai bun

Ieșenii au sute de hectare cu viță-de-vie înființate cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Numai în Iași au fost acordate fonduri de aproximativ 5 milioane de euro, iar viticultorii vor folosi banii pentru a dezvolta afacerea cu vinuri.

„Culesul începe la noi pe 5 septembrie. Este un an bun, chiar de top. Au fost seceta și apoi ploile de acum o săptămână care au venit la timp. Am avut 42 de litri pe metrul pătrat săptămâna trecută. Zahărul acumulat e ok și cred că vom avea 9-10 tone la hectar. Depinde de soi, dar sperăm să fie în plus. Noi avem Busuioaca de Bohotin, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră și Sauvignon Blanc. Suntem singurii care avem voie să punem pe eticheta «doc» pe Busuioaca de Bohotin, pentru că e de la mama lui, din zonă. A fost neașteptat de bine primit Sauvignon Blanc, din recolta de anul trecut. Vinul a fost foarte apreciat și medaliat cu aur la București. Noi avem 216 hectare cu viță-de-vie. O să recoltăm și mecanizat, și cu zilieri. Fondurile europene, vreo 2 milioane de euro, le vom investi într-o nouă linie de îmbuteliere, în ceea ce mai avem nevoie”, susține Ilie Ciomaga, oenolog în cadrul companiei Domeniile Bohotin – Casa de vinuri Bucium.

Specialistul susține că, în ultimul an, au fost făcute câteva schimbări pentru ca plantația și crama să fie aproape, iar turiștii să meargă să deguste vinurile și să vadă via din comuna Răducăneni, satul Bohotin. În crama Bucium cel mai vechi vin are 64 de ani.

Marian Olteanu: „Calitatea pare a fi mai bună, nu a apărut mană, deci va fi bun vinul”

În zona Bârnova, din Iași, unde se află plantația cu viță-de-vie a familei Olteanu, ploaia a venit prea târziu, iar producția din acest an va fi mai mică.

„Ne pregătim ușor, ușor de perioada culesului. În perioada 7-15 septembrie vom derula recoltatul. La noi producția va fi cu 20-25 la sută mai mică față de anul trecut. A venit ploaia prea târziu anul acesta și seceta a afectat producția. Calitatea pare a fi mai bună, nu a apărut mană, deci va fi bun vinul. Noi culegem manual acum și în viitorul apropiat vom trece pe mecanizat. Se spune că se plătește cu 180-200 de lei pe zi pentru un zilier, dar e prea mult. Noi avem 15 hectare cu soiurile Aligote, Fetească albă, Fetească Regală, iar noile soiuri pe care le avem sunt Feteasca neagră și Sauvignon Blanc. La noi cel mai căutat soi este Aligote. Noutatea din acest an este că noi venim în întâmpinarea oamenilor care vor să facă vinuri acasă. Noi le dăm mustul deja limpezit, de calitate, din care acasă pot face vin. Avem deja listă cu oameni din Suceava, Rădăuți, Neamț și Bacău. Noi vindeam must și la un mare producător din vestul țării, dar anul acesta nu am mai vândut, pentru că i-au scăzut vânzările. Anul viitor va fi mai dificil. Nici vânzările în online nu mai merg așa bine și parcă ne e dor de perioada din pandemie când se vindeau mai bine”, susține Marian Olteanu, manager crama Gramma.

Vinul produs în Iași a fost bun și în anul 2020. Viticultorii din Iași mai spun că vinul produs în Iași anul acesta va fi de o calitate superioară celui produs anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024