Prima pagină » Culinar » Vinete gratinate cu cașcaval și sos de roșii cu usturoi. Curcubeu pe cerul gurii!

Vinete gratinate cu cașcaval și sos de roșii cu usturoi. Curcubeu pe cerul gurii!

24 iul. 2024, 15:15,
BZI.ro, în Culinar

Vinetele gratinate cu cașcaval și sos de roșii la cuptor au un gust deosebit și reprezintă o alegere perfectă pentru orice masă. Feliile de vânătă prăjite și stratificate cu sos proaspăt de roșii cu usturoi și cașcaval presărat sunt un deliciu culinar ce îmbină armonios mai multe texturi.

Vinetele gratinate sunt o specialitate culinară care se evidențiază prin versalitate, putând fi servite ca fel principal sau ca garnitură. În orice combinație, ele sunt la fel de gustoase.

Rețeta de vinete gratinate cu cașcaval și sos de roșii

Pentru 6 porți gustoase de vinete gratinate veți avea nevoie de cca. 1 kg de vinete, sare, 100 gr făină pentru tăvălit, ulei pentru prăjit, pentru sosul de roșii aveți nevoie de 500 gr de roșii proaspete, 3 căței de usturoi, 1 lingură de ulei de măsline, sare, 3 – 4 frunze de busuioc și nu în ultimul rând de 200 gr de cașcaval ras sau altă brânză care se topește.

Pentru început trebuie să tăiați vânăta în două pe lung și apoi felii, semicercuri. Dacă aveți vinete mai mici le tăiați rondele sau fâșii pe lung. Presărați sare peste ele și puneți-le la scurs 20 de minute într-o strecurătoare, pas care se face pentru a se lăsa zeama amăruie.
Stoarceți ușor vinetele în palme și tăvălițile prin făină. După care puneți uleiul la încins și prăjiți pe rând feliile de vânătă, după ce s-au prăjit, scoateți feliile pe o hârtie absorbantă și lăsați-le deoparte.

Pentru sosul de roșii, trebuie să vă folosiți de un blender în care așezați roșiile tăiate sferturi împreună cu cățeii de usturoi, sare, frunzele de busuioc și puțin ulei de măsline. Procesați totul 60 de secunde și sosul este gata. Între timp puteți pregăti și cașcavalul ras.

În ceea ce privește montarea preparatului, pregătiți un vas ceramic, termorezistent și stratificați ingredientele după cum urmează sos de roșii + vinete + cașcaval + sos de roșii + vinete și iar cașcaval.
Introduceți forma ceramică la cuptor pentru 30 de minute la 180°C, cuptor preîncins. Pentru coacerea acestui preparat trebuie doar să se încălzească straturile și să se topească cașcavalul.

De ce se recomandă consumul de vinete

Vinetele se regăsesc în varietăți diferite, cele mai des întâlnite au coaja mov, însă altele au coaja neagră, verde sau albă. Acestea sunt legume bogate în nutrienți și antioxidanți și au puține calorii. Acestea au un nivel scăzut pe graficul indicelui glicemic și foarte puțin sodiu, adică 7 mg într-o vânătă.

Unul dintre beneficiile vinetei este că are grijă de sănătatea inimii. Compușii care se regăsesc în coajă ajută la protejarea sănătății cardiovasculare. În plus, prăjirea vinetelor crește considerabil nivelul de antioxidanți ceea ce le face a fi un aliment funcțional pentru o inimă sănătoasă. Compușii din coaja vinetelor sunt cardioprotectori care au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, ajutând astfel la controlul hipertensiunii. Vinetele conțin și nutrienți care ajută la scăderea nivelului de colesterol, astfel că merită adăugate într-o dietă cardiacă pentru că reduce și riscul de boli de inimă.

Vinetele au proprietăți anticancerigene care joacă un rol de prevenție în ceea ce privește apariția cancerului. Aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi și păstrează sănătatea organismului. În plus, extractele din coaja de vinete au un potențial puternic de a anihila celulele canceroase.
Pe lângă faptul că preparatele cu vinete gratinate sunt foarte gustoase și sunt și ușor de făcut, vinetele au și nenumărate beneficii pentru organism, motiv pentru care ar trebui integrate în stilul nostru de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *