Vineri, 27 septembrie 2024, are loc evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni” pe esplanada Palas. Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Vineri are loc evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la Iaşi. Ce surprize sunt pregătite
O seară plină de descoperiri, inovație și distracție în lumea fascinantă a cercetării va avea loc vineri, 27 septembrie 2024, pe Esplanada Palas. Vor avea loc întâlniri cu cercetători de renume, discuții față în față cu experți în diverse domenii științifice, experimente interactive, demonstrații științifice uimitoare, hands-on pe echipamente de laborator avansate, prezentări pe teme actuale de cercetare și activități pentru copii.
Vor avea loc și două evenimente conexe. De la ora 12.00, va avea loc un dialog deschis, online, intitulat „Punți între știință și societate”. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită la o discuție online interactivă despre cum putem construi poduri solide între știință și societate. Invitații speciali sunt: Bogdan Antonescu – lect. dr., cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mirela Dinicoiu – ec., Biroul de Management de Proiecte și Marketing, GeoEcoMar; Mihai Ghiduc – redactor-șef al revistei de știință Mindcraft Stories și Romeo Olariu – prof. univ. dr. habil, prorector cercetare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cel de-al doilea eveniment va avea loc la ora 18:00, intitulat „La o bere cu un cercetător”. Este creat de cercetători pasionați care, în timpul lor liber, își prezintă cele mai recente descoperiri către publicul larg. Vor fi prezenți Mihai Niculiță, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași; Laura Cuțitaru, conferențiar universitar la Catedra de Limba şi Literatura Engleză, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Isabelle Tamba, cercetător științific I, Academia Română-Filiala Iași și Cătălin Petreanu, Facultatea de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Evenimentul are loc anual, în ultima vineri a lunii septembrie
La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie, din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentul „Noaptea cercetătorilor” își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Promovat de Comisia Europeană, proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.
Sunt evenimente publice dedicate relaționării directe dintre cercetători și public. Ele prezintă diversitatea cercetării și subliniază impactul cercetării asupra vieții noastre de zi cu zi. Scopul este, de asemenea, să-i motiveze pe tineri să își dorească o carieră în cercetare. Evenimentele promovează modul în care cercetătorii contribuie la societatea noastră, prin afișarea activității lor într-un forum interactiv și angajator.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, la Iași, îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Evenimentul va avea loc în fiecare an, în ultima vineri a lunii septembrie, pe esplanada Palas. Celor mici le sunt destinate zone pline de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari vor fi dezbateri și conferințe pe temele de interes, la ora actuală, în cercetare.