Vinerea Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, fiind cea care ne amintește de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce. Ziua în care Iisus Hristos a pătimit și a fost răstignit mai este cunoscută și drept Vinerea Patimilor, Vinerea Sfântă sau Vinerea Paștelui.
Ce semnificație are Vinerea Mare
Vinerea Mare, cunoscută și drept Vinerea Sfântă, Vinerea Cenușii sau Vinerea Patimilor, este ziua în care Iisus Hristos a pătimit și a fost răstignit pe Cruce. Această zi este cunoscută în popor și drept Vinerea Seacă, deoarece, în această zi, numeroși creștini aleg să țină post negru. Pe lângă beneficiile spirituale, se crede că persoanele care țin post negru în această zi se vor vindeca de boli, în special dacă suferă de afecțiuni dermatologice. Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum”, din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Conform tradiției creștine, Iisus Hristos a murit în această zi pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. În această zi, se ține slujba numită „Ceasurile împărătești” și Vecernia, timp în care se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare, ce simbolizează coborârea de pe cruce a trupului lui Iisus Hristos și pregătirea sa pentru înmormântare. Epitaful este așezat pe o masă în centrul bisericii, iar creștinii ortodocși au la dispoziție întreaga zi pentru a se închina. Vineri seară are loc Denia Prohodului, la finalul căreia Epitaful este scos din biserică după un ceremonial special, iar mai apoi este introdus în altar, unde rămâne până la Înălțare. Vinerea Mare este cea mai mare zi de doliu a creștinătății și este o zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se celebrează niciuna dintre cele trei liturghii.
Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii în ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit
Conform tradiției creștine, în Vinerea Mare, creștinii ortodocși țin post negru. În această zi, se merge la biserică, unde se închină și se trece pe sub Sfântul Aer, masă care simbolizează mormântul lui Iisus Hristos. După apusul soarelui, în toate bisericile se celebrează slujba prohodului. Astfel, preoții îmbrăcați în veșminte negre, care simbolizează doliu, și cu lumânări în mâini, cântă Prohodul Domnului. La final, preoții și credincioșii înconjoară biserica de trei ori. După ce cântările de înmormântare se termină, florile care au împodobit Epitaful sunt împărțite credincioșilor. Odată duse acasă, acestea sunt așezate la icoane. Tradiția populară spune că gospodinele nu au voie să facă pregătiri pentru Paște în Vinerea Mare, nu se pot face copturi, deoarece se spune că i se ard mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu se înroșesc ouă și nici nu se sacrifică animale. Sunt și câteva alimente interzise în Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos. Astfel, nu se consumă urzici și oțet, deoarece se crede că, odată răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet.