Prima pagină » Local » Vinerea Mare: Ce nu au voie să facă, în această zi, creștinii ortodocși

Vinerea Mare: Ce nu au voie să facă, în această zi, creștinii ortodocși

14 apr. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile pentru creștini. Aceasta simbolizează ziua morții și a îngropării lui Iisus Hristos. Astăzi, creștinii ortodocși respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generație în generație

Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă, deoarece creștinii ortodocși obișnuiesc să țină post negru. Se crede că persoanele care țin post negru în Vinerea Mare se vor bucura de vitalitate, acest post având puterea de a vindeca bolile de piele.

 imagine cu Epitaful

În această zi, în bisericile ortodoxe se celebrează slujba numită Ceasurile Împărătești și Vecernia, când Epitaful se scoate în mijlocul bisericii, pentru închinare

Ce semnificație are Vinerea Mare

 o imagine cu o persoana care tamaiaza

Creștinii ortodocși respectă în această zi o mulțime de tradiții și obiceiuri, care s-au transmis din generație în generație

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile pentru creștini. Este ziua în care Iisus Hristos a suferit patimi cumplite și a murit răstignit pe cruce pentru ca păcatele întregii omeniri să fie iertate. Potrivit Sfintei Scripturi, după ce Pilat a rostit sentința, Mântuitorul și-a început călătoria către locul în care urma să fie răstignit. Pe drumul spre Golgota, și-a purtat singur crucea și coroana cu spini. În vârful crucii era fixată o scândură pe care s-a scris motivul răstignirii. În cazul lui Iisus a fost scris: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Potrivit Sfintelor Evanghelii, în momentul în care Hristos a murit a avut loc o serie de miracole. Catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, iar pietrele s-au despicat, mulți dintre cei morți înviind. Ca să se convingă că a murit, un ostaș l-a împuns cu sulița în coastă, din care a ieșit sânge și apă. După ce Iisus Hristos a murit, dacă trupul neînsuflețit nu era luat de nimeni, urma să fie aruncat la o groapă comună. Iosif din Arimateea a fost cel care a dat jos trupul lui Hristos de pe cruce și l-a înmormântat. Iudeii au pecetluit piatra mormântului lui Iisus, însă a doua zi a înviat, iar mormântul a rămas gol.

Vinerea Mare face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină, numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Vinerea Mare este o zi aliturgică, asta înseamnă că nu se slujește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. În această zi, în bisericile ortodoxe se celebrează slujba numită Ceasurile Împărătești și Vecernia, când Epitaful se scoate în mijlocul bisericii, pentru închinare. Acest eveniment simbolizează coborârea de pe Cruce al lui Iisus Hristos și a pregătirii trupului său pentru punerea în mormânt. În această zi se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

După slujba de vineri seara, Epitaful este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare. Epitaful este împodobit cu tot felul de flori, care la finalul slujbei sunt împărțite credincioșilor. Se spune că fetele care vor lua flori de pe Epitaf se vor căsători repede.

o imagine cu o persoana care curata un mormant

În Vinerea Mare, femeile merg în cimitire pentru a îngriji și pune flori pe morminte

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Vinerea Mare

o imagine cu un cozonac

În Vinerea Mare nu se coace nimic, nici pască, nici cozonac și nici pâine, deoarece se crede că gospodinele care coc astăzi îi vor arde mâinile Maicii Domnului

În Vinerea Mare există tradiția ca femeile să meargă în cimitire pentru a îngriji și pune flori pe morminte, dar și pentru a-i plânge pe cei trecuți în neființă. La primele ore ale dimineții, femeile tămâiază casele. În anumite zone ale țării se tămâiază și pomii, pentru a fi feriți de rozătoare, de dăunători și de boli.

Se crede că, dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi unul bun și roditor, în caz contrar va fi secetos. În trecut, în Vinerea Mare, oamenii obișnuiau să se scufunde de trei ori în apă rece, pentru a fi sănătoși tot restul anului. Un alt obicei destul de cunoscut în zona Munteniei presupune ca oamenii să alerge prin rouă în speranța de a fi feriți de boli. În Moldova mai există obiceiul ca bărbații să meargă la frizer. Astfel, se asigură că vor fi feriți de boli și de alte afecțiuni tot restul anului.

În Vinerea Mare nu se coace nimic, nici pască, nici cozonac și nici pâine, deoarece se crede că gospodinele care coc astăzi îi vor arde mâinile Maicii Domnului. La sate mai există obiceiul ca în Vinerea Mare să nu sacrifice animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024