Prima pagină » Turism » Stiri Turism » Vine vortexul polar. Cea mai grea iarna din ultimii 30 de ani
Vine vortexul polar. Cea mai grea iarna din ultimii 30 de ani

Vine vortexul polar. Cea mai grea iarna din ultimii 30 de ani

21 oct. 2019, 12:53,
în Turism

Vine vortexul polar. Meteorologii vin cu ultimele informații în privința iernii care se apropie cu pași repezi, iar veștile nu sunt printre cele mai bune. Aceștia spun că ne așteaptă unul dintre cele mai aspre sezoane reci din ultimii 30 ani. Fenomenul este cauzat de un vortex polar care „amenință” întreg continentul european.

Vine vortexul polar. Vortexul polar va aduce ninsori abundente

Odata instalat, acest fenomen va aduce în România ninsori abundente, ger și viscol. Astfel, iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai aspre din ultimele decenii. În plus, mercurul din termometre va înregistra valori neobișnuit de scăzute încă din noiembrie, ultima lună de toamnă calendaristică.

În ceea ce privește continentul european, sunt semnalate valori termice cu mult sub limita de îngheț. Perioada ianuarie-februarie 2020 se anunță cea mai friguroasă din ultimii 30 de ani. Totodată, schimbările radicale prin care trece acest vortex polar, pe fondul verii călduroase din Antarctica și toamnei friguroase din Siberia, nu este exclus ca iarna intensă să se prelungească până prin luna martie.

Meteorologii anunță cea mai aspră iarnă din ultimii 30 de ani

„Acest model arată mult mai activ, cu mai multe furtuni specifice iernii și explozii arctice. Cred că aș atribui asta destrămării vortexului polar, pentru că este foarte consistent cu ceea ce am văzut în trecut. Un vortex polar puternic este un capac rapid, care se învârte rapid, centrat deasupra Polului Nord, păstrând tot aerul rece cu el aproape.

Un vortex polar tulburat este un capac care se învârte care s-a lovit de un obiect de mai multe ori… capacul încetinește și se împiedică și se poate rătăci de locația sa. Așa-numitele obiecte de care s-a lovit vortextul sunt vara călduroasă din regiunea arctică și toamna rece din Siberia. Tocmai de aceea, ar trebui să ne așteptăm la o iarnă aspră și în luna februarie – și poate chiar și la începutul lui martie”, a explicat Judah Cohen, director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025