Prima pagină » Actualitate » Vine nota de plată pentru privatizarea Petrom! Oamenii cer despăgubiri de 9 miliarde de euro de la statul român

Vine nota de plată pentru privatizarea Petrom! Oamenii cer despăgubiri de 9 miliarde de euro de la statul român

12 nov. 2024, 10:54, 2 ,
Redacția BZI în Actualitate

Nota de plată pentru privatizarea Petrom ar putea să ducă în faliment statul român pentru că oamenii care au fost angajați au dat statul în judecată și cer despăgubiri de, atenție, 9 miliarde de euro.

Privatizarea Petrom a fost cea mai mare nemernicire a politicienilor de dup 1989. În 2003, Guvernul Năstase a vândut Petrom către o companie austriacă, OMV. Aurelian Pavelescu susținea că afacerea a fost extrem de profitabilă pentru OMV și falimentară pentru români.

Vine nota de plată pentru privatizarea Petrom! Oamenii cer despăgubiri de 9 miliarde de euro de la statul român

Privatizarea Petrom are încă o notă de plată neachitată până în acest moment, iar oamenii, foști angajați din companie au dat statul român în judecată și cer despăgubiri de 9 miliarde de euro. Ce înseamnă această sumă? Probabil un pas spre falimentarea statului român.

În 2003 Guvernul Năstase a vândut către OMV compania de stat Petrom și în actul de privatizare era o anexă în care garanta dreptul angajaților să devină acționari în companie. Astfel, angajații care au fost activi între octombrie 1997 și septembrie 2004 aveau opțiunea de a cumpăra acțiuni la același preț de 0,2165 lei pe unitate, preț plătit de grupul OMV, în limita unui plafon de 8% din capitalul social deținut de stat.

Guvernanții au folosit o strategie pentru a evita opoziția salariaților în procesul de privatizare, dar această „chichiță” ar putea aduce acum o pierdere de 9 miliarde de euro bugetului. De-a lungul timpului, toate guvernele au evitat să aplice legea, lăsându-i pe cei 23.000 de angajați Petrom fără dreptul promis. În 2015, foștii salariați au dat în judecată Guvernul pentru a-l obliga să respecte legea și, după patru ani, Înalta Curte a decis în favoarea lor, impunând vânzarea de acțiuni Petrom până la limita de 8% din capitalul social, la prețul din momentul privatizării, conform libertatea.ro.

Guvernul a ignorat decizia, iar amenzile de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare fost angajat s-au acumulat timp de peste cinci ani, aducând statul la o datorie de peste 9 miliarde de euro, care continuă să crească zilnic. La această sumă se adaugă dividende restante, inflația și dobânzi de aproximativ un miliard de lei.

Nemernicia politicienilor în privatizarea Petrom

Aurelian Pavelescu consideră că privatizarea Petrom a fost un aranjament nedrept și ilegal, susținând că prețul de 600 de milioane de euro a fost plătit din fondurile companiei. El a făcut public acest aspect în 2007, provocând un scandal în presă, dar discuțiile s-au stins repede, din cauza presiunilor publicitare.

Pavelescu afirmă că fostul președinte OMV-Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, i-a spus că privatizarea a fost o condiție pentru aderarea României la UE, dar el contestă acest lucru, considerând-o un șantaj.

Ovidiu Tender, într-un interviu din 2019, subliniază valoarea reală a activelor Petrom: țițeiul din pământ valora 10 miliarde de dolari, iar rețeaua de benzinării deținea o valoare de piață de aproximativ 800 de milioane de dolari.

De asemenea, platformele de foraj și rafinăriile, care ar fi costat sute de milioane să fie înlocuite, au fost vândute pentru doar 100 de milioane. Tender sugerează astfel că tranzacția a fost extrem de avantajoasă pentru cumpărători. Așadar, 9 miliarde de euro este nota de plată pentru privatizarea Petrom, iar oamenii au avut câștig de cauză. Suma ar putea să bage statul într-un faliment.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Dumnezeule! Şi-a prevestit moartea. Ce i-a spus Felix Mihaelei Rădulescu înainte de ultimul zbor, trebuie să îşi asculte instinctul
observatornews.ro
Odiseea criminalului din Mureș, la a 12 zi. Martorii îl văd, dar poliţiştii ajung prea târziu la locul indicat
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Măsuri drastice în Bulgaria. Radarele detectează automat abaterile pe banda de urgență
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nicuşor Dan i-a cucerit iremediabil pe nemţi, în Germania. Cum a făcut preşedintele României furori, dezvăluirile momentului
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025