Prima pagină » Economic Local » Vine greva fiscală! Vizați sunt toți antreprenorii din România. Specialist din Iași: „Guvernanții au niște minți bolnave”

Vine greva fiscală! Vizați sunt toți antreprenorii din România. Specialist din Iași: „Guvernanții au niște minți bolnave”

29 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Se anunță o grevă fiscală! Antreprenorii din România sunt nemulțumiți de măsurile fiscale aplicate de guvernanți, cum sunt RO e-TVA și altele care se aprobă peste noapte, fără ca mediul de afaceri să fie consultat. Acestea duc la un colaps financiar și la o grevă fiscală, astfel că toți antreprenorii din România sunt vizați de modificările legislative și fiscale

Vine greva fiscală, dacă Guvernul continuă să se joace cu măsurile aplicate de pe o zi pe alta. Guvernul Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, care habar nu au cum funcționează economia, dar nici nu au specialiști care să îi ajute, nu au nicio limitare în ceea ce privește cerințele venite de la Uniunea Europeană, ce apasă pe mediul de afaceri din România. Guvernanții ascultă orbește de cei de la Uniunea Europeană, care trimit diverse modificări fiscale, impun legi fără să se consulte cu mediul de afaceri din România, să vadă dacă sunt aplicabile sau nu, emit peste noapte măsuri inutile.

„Guvernanții ne abat atenția de la problemele reale cu astfel de tertipuri, că nu se colectează TVA. Dacă te concentrezi pe datornicii mari, colectezi. Dar nu, mai bagă un sistem ca să ne arunce praf în ochi. În primul rând, trebuie să verifice dezechilibrul major între cheltuieli și ce colectează. Atât timp cât acest decalaj persistă, trebuie să te uiți la cheltuielile majore care se fac. Dăm un miliard pe sistemul Patriot, care e dat gratis ucrainenilor, facem înarmare de un miliard și după aia colectăm de la ăia mici. Cât poți să iei de la ăștia mici? Suntem foarte nemulțumiți de situația aceasta. Se ceartă de la ciolan, asta e esența! Au rămas 200 de secretari de stat, au promis că reduc la 25 la sută, n-au redus nimic. La noi, de mâine, intră în vigoare orice tâmpenie a lor, crește aparatul bugetar. Să își facă lecțiile și să vină apoi cu măsuri. Guvernanții au niște minți bolnave! Nu știu ce să mai inventeze”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.

Vine greva fiscală, dacă se aplică RO e-TVA

Antreprenorii sunt nemulțumiți de RO e-TVA, așa-numitul decont de TVA. Noua reglementare prevede ca ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) să transmită tuturor firmelor, în data de 20 a lunii, un decont precompletat cu TVA din vânzări, TVA deductibil datorită achizițiilor, deci diferența care rezultă pentru TVA de plată. Contribuabilul are obligația să verifice 5 zile datele transmise, iar apoi, pe data de 25 a lunii, când transmite datele sale referitoare la TVA, dacă sunt diferențe mai mari de 20 la sută între cele trimise de ANAF și cele de contribuabil, acesta are obligația de a informa instituția de unde provine diferența, altfel riscă amenzi drastice. Scandalul a izbucnit de câteva zile, din cauza nemulțumirilor mediului de afaceri, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, habar nu are ce se întâmplă în mediul economic, în condițiile în care specialiști în consultanță fiscală, mediul de afaceri și CECCAR (n.r. – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați) susțin că presiunea va fi pe mediul de afaceri și contabili.

Antreprenorii sunt nemulțumiți de noile măsuri fiscale

Anca Hreamătă, manager Grow Business Development, spune că sistemul RO e-TVA este o eroare fiscală.

„Implementat de ANAF, începând cu 1 iulie, cu acces la date parțiale din 1 iulie 2025, această ordonanță de urgență se impune a fi abrogată urgent, deoarece nu face decât să bulverseze agenții economici și nu aduce niciun plus de valoare activității. Ba mai mult, vor crește amenzile, contestațiile și procesele cu autoritățile fiscale din simplul fapt că la implementarea OUG-ului nu dețin toate informațiile pentru o corectitudine și transparență a formulelor de calcul aplicate pe deconturile pre completate. Care este sensul acestei acțiuni suplimentare și fără niciun fundament este dificil de înțeles de către majoritatea contribuabililor. O procedură consumatoare de timp, consumatoare de resurse financiare și umane, pe costurile contribuabililor, fiind o procedură destul de complicată și fără toate datele necesare pentru o situație clară a colectării TVA-ului. Companiile vor fi obligate să depună eforturi suplimentare și să crească costurile în vederea respectării procedurii impuse de către Ministerul de Finanțe, procedură ce nu deține toate datele necesare care să îmbunătățească rata de colectare, ci doar să pună presiune pe mediul economic privat”, susține specialista din Iași.

Anca Hreamătă: „Va genera timpi suplimentari de a da note justificative către autorități”

Anca Hreamătă adaugă că procedurile nu sunt complete.

„S-a aprobat ordonanța de urgență 70, cu aplicabilitate de la 1 iulie, însă procesul efectiv nu deține toate coordonatele pentru a transmite autoritățile, prin SPV (n.r. – spațiul privat virtual), formularul de decont pre completat, astfel, în opinia mea, marea majoritate a contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA vor avea de depus note justificative pentru diferențele mai mari de 1.000 de lei față de decontul precompletat de către administrația fiscală și cel generat după înregistrările contabile. Chiar dacă actul normativ prevede faptul că decontul precompletat nu reprezintă o creanță efectivă, exigibilă la plată, birocrația formularelor de note explicative și justificările necesare vor aduce costuri suplimentare tuturor celor ce sunt impactați de OUG 70, chiar și amenzi. Sensul decontului precompletat nu se regăsește la acest moment, deoarece rămâne în continuare formularul ce se depune lunar sau trimestrial, în funcție de dimensiunea companiei, acela fiind cel luat în calcul ca fiind final din înregistrările contabile. Procesul în sine, cu transmiterea formularului precompletat în SPV, apoi depunerea formularului aferent înregistrărilor contabile, va genera pentru marea majoritate a companiilor timpi suplimentari de a da note justificative către autorități, probabil peste 80 la sută dintre contribuabili vor depăși limita de 1.000 de lei, diferența sau 20 la sută între rândurile de TVA precompletate și cele depuse finale”, mai explică Anca Hreamătă.

Noile modificări fiscale pun presiune pe companii

Specialista din Iași adaugă faptul că administrația fiscală și Ministerul Finanțelor nu au gândit un proces complet și corect pentru a reduce eforturile contribuabililor.

„Practic, ei pun presiune pe companii prin creșterea costului de procesare a formularelor, însă fără un rezultat final viabil în vederea reducerii evaziunii. Există o serie de spețe ce nu pot fi controlate de către ANAF, cum ar fi achiziționarea de flote auto/autoturisme, care beneficiază de o deducere de TVA de 50 la sută pentru mașinile ce nu sunt folosite integral în scopurile afacerii, iar pe acest segment foarte multe companii și-au asumat deducerea limitată a TVA-ului, din simplul motiv să nu mai întocmească un document suplimentar, și anume foaia de parcurs lunară pe fiecare mașină, vânzările efectuate către persoanele fizice și persoanele juridice neimpozabile, nefiind obligatoriu de declarat prin sistemul RO e-Factura. În concluzie, contribuabilul, neavând acces la baza de date a autorităților fiscale, nu va cunoaște de unde provin sumele din decontul recompletat, va fi necesară o analiză a acestuia pentru a explica diferențele, dar fără să știe exact ce a provocat diferențele dintre cele două calcule”, mai spune Anca Hreamătă, manager Grow Business Development.

Implementarea sistemului RO e-Factura a nemulțumit antreprenorii.

Când își revine Guvernul Ciolacu?

Acești pseudospecialiști din guvernele care s-au perindat în România în ultimii 35 de ani au distrus economia, tot ce s-a clădit în industrie în 50 de ani și continuă să își bată joc de mediul de afaceri. Antreprenorii stau pe un butoi de pulbere, mai ales că taxele și impozitele au crescut semnificativ, se trezesc peste noapte cu legi noi și modificări fiscale care le afectează afacerile. O situație strigătoare la cer este faptul că fiecare angajat trebuie să plătească comision la bănci, din buzunarul său, între 2 și 4 la sută, pentru diverse plăți către persoane fizice sau juridice, iar cash-ul ar putea fi istorie. Eliminarea plății cash va afecta populația, potrivit specialiștilor.

Astfel, vine greva fiscală, dacă măsurile se adoptă fără ca mediul de afaceri să fie consultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024